David Datzer antoi jo lauantain aika-ajoissa "myrskyvaroituksen" tuleville kisoille, kellottaen 5,15 kilometriä pitkällä Horicen katuradalla, omissa nimissään ollutta ennätystään, ensin lukemiin 2:12,557 ja heti perään 2:11,843. Erno Kostamo oli aika-ajojen toiseksi nopein ajalla 2:13.150, ollen yli kaksi sekuntia nopeampi kolmanneksi nopeimman kierrosajan ajanutta, IRRC sarjaa johtanutta Côme Geeneniä. Didier Grams valloitti neljännen lähtöruudun.

Ennakkoasetelmissa kilpailu oli suomalaisittain kutkuttava.

Sunnuntain ensimmäisessä lähdössä Kostamo sai hyvän startin ja pääsi kärkeen, perässään David Datzer ja Côme Geenen ja Didier Grams. Kierroksen ajan Kostamo sai pidettyä kärkipaikkansa, ennen kuin Datzer pääsi ohi.

Kostamo yritti roikkua Datzerin perässä, mutta Datzer oli armottomasti nopeampi. Kostamo piti Datzerin näköetäisyydellä, ollen vajaat pari sekuntia jäljessä. Kaksikko repi koko ajan enemmän etumatkaa takana tulleisiin Geeneen ja Gramsiin.

Horicen radan korkeusero on huikeat 120 metriä.

Horicen radan korkeusero on huikeat 120 metriä.

Kuudennella kierroksella Datzer löysi lisää vauhtia ja Kostamo jäi yllättäen lähes sekunnin per kierros, ollen kuitenkin "turvallisesti" toisena, eroa kolmantena ajaneeseen Greeneen oli yli 11 sekuntia.

Toiseksi viimeisellä kierroksella, kymmenen kierroksen kilpailussa, alkoi tulla eteen kierroksella ohitettavia. Viimeiselle kierrokselle Kostamo lähti 4.601 sekuntia Datzeria perässä. Harmittavasti Geenen ajoi ulos radalta ja kisa keskeytettiin. Viimeisen ajetun kierroksen tulokset jäivät voimaan, eli Datzer voitti, Kostamo oli toinen ja kolmanneksi nousi Didier Grams.

Päivän toisessa osakilpailussa Datzer otti heti kärkipaikan, Kostamon seuratessa toisena, perässään hyvän startin saanut Lukas Maurer.

Datzer karkasi heti ensimmäisellä kierroksella, repäisten 1.767 sekunnin eron Kostamoon. Toisella kierroksella Kostamoa hiillostanut Lukas Maurer pääsi Kostamosta ohi. Viidennelle kierrokselle lähdettäessä, Kostamo pääsi ohi Maurerista, ottaen takaisin toisen sijan. Kostamo näytti löytäneen oman ajorytminsä ja hän lähti ajamaan takaa Dazeria, joka jatkoi kirkkaasti kärjessä. Toiseksi viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Kostamon etumatka Maureriin oli "turvallisesti" yli viisi sekuntia.

Datzer voitti Horicen toisenkin kilpailun 3.078 Kostamoa nopeampana, Lukas Maurer tuli kolmanneksi 9.847 sekuntia Kostamosta jääneenä. Neljänneksi ajoi Didier Grams.

Kaikkiaan suomalaisia nähtiin Horacen radalla kolme, joista Antti Koski ajoi myös hienon kisan, ollen 10. ja kolmas suomalainen Lasse Kärki oli 20.

Kostamo kunniakierroksella Horicen osakilpailun jälkeen.

Kostamo kunniakierroksella Horicen osakilpailun jälkeen.

Erno Kostamo palasi Suomeen iltapäivällä maanantaina ja saimme tuoreeltaan kommentit Horicen kisaviikonlopusta.

– Horicen rata on aika erikoinen. Miltään videolta tai kuvista ei näe, mutta radan korkeusero on 120 metriä. Sanotaan, että se on Euroopan mini-TT-simulaattori, kuin Mansaaren TT-rata pienoiskoossa. Huippunopeudet ei ole älyttömiä, välillä mennään talojen keskellä ja välillä metsässä, selitti Kostamo.

– Kun Datzer ajoi viime vuonna rataennätykseksi 2:13.1, niin jo silloin puhuttiin että tuolle radalle se on sensaatiomainen aika, näinköhän kukaan pystyy sen kovempaa tuolla radalla ajamaan. Nyt se aika alitettiin minun ja Datzin toimesta jo aika-ajoissa ja kisassa molemmat päästiin 2:12 puolelle. Ne on kovia kierrosaikoja tuolle radalle. Ukot ja kalusto kehittyvät, koko ajan mennään eteenpäin.

Päivän ensimmäisessä osakilpailussa, kisan puolessa välissä jäit yllättäen Datzerista sekunnin/kierros. Mitä tapahtui?

– Datzer kiristi vauhtia ja itselle tuli pari vaihtovirhettä. Ne pari huonompaa kierrosta riittivät siihen, että meidän välinen aikaero venähti neljään sekuntiin. Kun sain ajorytmin takaisin, niin sain kurottua eroa kiinni, mutta Datzer oli ehtinyt karata liian kauas ja kun viimeisellä kierroksella Geenen kaatui, niin kisa keskeytettiin.

Toisen osakilpailun podium: Erno Kostamo (vas.), David Datzer ja Lukas Maurer.

Toisen osakilpailun podium: Erno Kostamo (vas.), David Datzer ja Lukas Maurer.

– Toisessa kisassa satsattiin ajatukseen pysyä Datzerin imussa. Ei pidä antaa yhtään perää ja eikä päästää karkuun. Kuumissa olosuhteissa (Horicessa oli +30°C lämmintä) jaksan aina puristaa loppuun asti. Mutta ei se onnistunut. Näin jälkikäteen ajateltuna nukuin kolme ensimmäistä kierrosta. Datzi karkasi ja Maurer pääsi ohi. Kun sitten pääsin ohi Maurerista, niin sain kierrosajat hyvälle malilla, mutta se ei riittänyt. Vauhdillisesti oltiin Datzerin kanssa lähellä, mutta kisatilanteessa tuli takkiin. Olen kuitenkin tyytyväinen kaikin puolin, oma kierrosaikani parani 2,3 sekuntia, eli siihen nähden hyvä ajo.

– Ensimmäisistä aika-ajoista lähtien, kaikki kulki hyvin. Ei ollut teknisiä ongelmia ja ensimmäisen aika-ajon jälkeen tehtiin vain pieniä muutoksia, minkä jälkeen ei koskettu mihinkään. Ukko sai kehittyä rauhassa koko viikonlopun ajan.

– Kokonaisuudessaan tosi hyvä viikonloppu. Vaikka lähdetään voittamaan, niin aina ei voi voittaa. Jos minä olen King of Imatra, niin Datzer on King of Horice. Jos podiumilla pystyy olemaan, pitää olla tyytyväinen. Ei olla kaukana Datzista, yritetään ensi vuonna uudestaan, vakuutti Erno Kostamo.

Kostamon kausi jatkuu 14.-15.9 IRRC-sarjan Saksan Frohburgin osakilpailuissa. Kauden päättää marraskuussa ajettava Macaon GP-kisa.

Kostamon kisakausi jatkuu syyskuussa IRRC-sarjan Saksan osakilpailulla Frohburgin radalla.

Kostamon kisakausi jatkuu syyskuussa IRRC-sarjan Saksan osakilpailulla Frohburgin radalla.

Kostamon edesottamuksia voi seurata hänen omilta Facebook-sivuiltaan: Erno Kostamo #38 tai Instagram: ernokostamo38.

Kostamon uraa voi tukea ostamalla virallisia fanituotteita täältä.  Kannattaa käydä vilkaisemassa, sillä tällä viikolla verkkokauppaan on luvassa ihan uusia fanituotteita Imatranajon voittojen kunniaksi.

IRRC Horicen kisatallenteen voi katsoa tästä. Superbike-sarjan ensimmäinen osakilpailu alkaa kohdasta 2.50 ja toinen osakilpailu kohdasta 5:58.

Aiheesta aikaisemmin:

LAUANTAI 13.7.2024 07:01

Erno Kostamo nopein tulokas Mansaarella ajetussa Southern 100 -kilpailussa

MAANANTAI 8.7.2024 07:01

Kostamolle kymmenes perättäinen voitto Imatralta

SUNNUNTAI 7.7.2024 07:01

Erno Kostamo kirkasti Imatran kruunuaan, voittaen molemmat Superbike -luokkien lauantain kilpailut

TIISTAI 11.6.2024 08:01

Erno Kostamo tyytyväinen Mansaaren TT:n tuloksiin - Seuraavana vuorossa kotikisa Imatralla

PERJANTAI 7.6.2024 07:01

Erno Kostamo viimeisimmästä Mansaaren kisasta: "Eniten tämä on kilpailemista itsensä kanssa"

TIISTAI 4.6.2024 08:01

Erno Kostamolle yllätyssponsori Mansaaren TT-kisoihin - ensimmäinen kisa päättyi keskeytykseen

KESKIVIIKKO 15.5.2024 07:56

Katurataspesialisti Erno Kostamo aloitti kautensa vahvasti Pohjois-Irlannissa

SUNNUNTAI 21.4.2024 11:03

Erno Kostamo tyytyväinen uuteen kisapyöräänsä - Osallistuminen Mansaaren TT-kisoihin vielä kysymysmerkki

MAANANTAI 11.3.2024 22:05

Erno Kostamo ensimmäistä kertaa upouudella tehdaspyörällä kilpailukauteen - tulossa myös oma Fan Club

PERJANTAI 5.1.2024 15:01

Yleisöäänestys puri: Erno Kostamo valittiin Pohjois-Karjalan parhaaksi urheilijaksi 2023

LAUANTAI 18.11.2023 13:38

Kostamon Macaon GP-kisa päättyi pyörän sähkövikaan

TIISTAI 15.8.2023 10:25

Erno Kostamon Horicen IRRC-kisat eivät menneet odotusten mukaisesti: "Näköjään ei aina voi onnistua"

MAANANTAI 5.6.2023 09:49

Erno Kostamo Mansaaren nopein tulokas Superbike -luokassa: "Jos ote herpaantuu, helähtää heti"

MAANANTAI 21.11.2022 08:10

Kostamo voittoon Macaun GP-kisassa – dominoi koko kisaviikonloppua