Sebastian Westberg on toiminut yksinyrittäjänä vuodesta 2012, jolloin hän perusti kavereidensa kanssa freestyle motocross-urheiluun keskittyneen yrityksen. Valmistuttuaan rakennusinsinööriksi 2016, hän osti yrityksen itselleen ja näin syntyi Sebfmx Events Oy.

Sebastian Westberg on vuosia toiminut FMX- eli freestyle motocrossin parissa, harjoitellen ja esiintyen ympäri vuoden, ympäri Eurooppaa ja viime vuosina Intiassa asti. Määrätietoisella työllään lajin parissa, hän on tehnyt siitä itselleen ammatin ja esiintymisten lisäksi, hän järjestää FMX-tapahtumia Suomessa ja Euroopassa. Hän tekee myös nuorisotyötä, ja kouluttaa tulevia freestyle motocross -kuskeja.

Sebastian Westberg on tunnettu näyttävistä hypyistään. Hän oli ensimmäinen suomalainen, joka teki eteenpain voltin offroad-moottoripyörällä. Kuvan hyppy on  Backflip No Hander.

Sebastian Westberg on tunnettu näyttävistä hypyistään. Hän oli ensimmäinen suomalainen, joka teki eteenpain voltin offroad-moottoripyörällä. Kuvan hyppy on Backflip No Hander.

Tiedätkö miten sinut löydettiin ehdokkaaksi ja lopulta Vuoden yksinyrittäjäpalkinnon saajaksi?

– Salon alueen yrittäjät olivat lähettäneet minut ehdokkaaksi Varsinais-Suomen Yrittäjille, jotka valitsivat minut jatkoon kaikkien muiden alueen ehdokkaiden joukosta Yrittäjien kattojärjestölle, joka teki valintansa kaikista maakunnista lähetettyjen ehdokkaiden joukosta. Olin todella yllättynyt valinnastani. En ole mikään yritysyhdistysaktiivi, mutta kokemukseni viikonlopun Yrittäjäpäiviltä oli todella positiivinen. Huomasin, miten samanlaiset asiat tulevat esille, olitpa minkä alan yrittäjä tahansa.

– Olen kiitollinen valinnastani Vuoden yksinyrittäjäksi, varsinkin kun olin tänä vuonna ainoa tämän palkinnon saaja. Sekin tuo tälle palkinnolle lisäarvoa, kun aikaisempina vuosina palkittuja on ollut aina kolme.

– Olen tehnyt töitä kaikki nämä vuodet todistaakseni itselleni, että pystyn tienaamaan elantoni moottoriurheilulla. Tämä on tunnustus siitä, että muutkin uskovat ja arvostavat työtäni. Se merkitsee todella paljon.

Westberg kouluttaa tulevia FMX-kuskeja.

Westberg kouluttaa tulevia FMX-kuskeja.

Tiedätkö millä perusteilla valinta tehtiin?

– Itseäni kiinnostaa eniten ajaminen ja esiintyminen, niistä olen eniten näkyvissä. Palkintogaalassa nostettiin esiin talouspuoli, että yritykseni ja minä edustetaan lajin huippua urheilijana ja tapahtumatuottajana. Se lämmitti, että nostettiin esiin sitä, että moottoriurheilu on mahdollista myös yritystoimintana. Se on hyväksi koko moottoriurheilun näkyvyyden kannalta.

Intiassa esiintymisareenat rakennetaan aina paikan päällä alusta alkaen.

Intiassa esiintymisareenat rakennetaan aina paikan päällä alusta alkaen.

– Lisäperusteluina oli yrittämisen pitkäaikaisuus, kannattavuus, kasvu, kansainvälinen toiminta omaa maata unohtamatta, työ nuorten parissa ja vastuullisuus. Kansainvälisestä toiminnasta erityisesti mainittiin pääsy Intian markkinoille.

– Olemme Niko Säkkisen kanssa järjestäneet freestyle- ja fmx -ajoleirejä nuorille. Tähtäimessä on siirtää omaa osaamistaan nuoremmalle sukupolvelle, kannustaa nuoria turvalliseen moottoriurheiluun ja mahdollisesti saada esiintyjiä tuleviin tapahtumiin. Vastuullisuus näkyy toimitilojen energian omavaraisuutena. Rakentamaani halliin on otettu käyttöön aurinkopaneelijärjestelmä, joten halli on sähkön suhteen aika lähellä omavarainen.

Sebastian Westberg tuottaa motocross freestyle -tapahtumia myös Euroopassa.

Sebastian Westberg tuottaa motocross freestyle -tapahtumia myös Euroopassa.

– Freestyle motocross, eli FMX on Suomessa marginaalilaji, mutta kansainvälisellä kokemuksella tiedän, että Suomessakin on vielä paljon käyttämätöntä potentiaalia. Vaikka kuskina olen ehkä vanha, niin yrittäjänä kuitenkin nuori, joten meillä on vielä paljon töitä edessämme, vakuuttaa Valtakunnallisen yksinyrittäjä-palkinnon saanut Sebastian Westberg.

Westbergin kalenterissa on jälleen lukuisia keikkoja Eurooppaan ja Intian suurille areenoille.

– Tekisin mielelläni enemmän keikkoja Suomessa, kotimatka olisi lyhyempi, mutta täällä kausi on lyhyt. Tapahtumien ei aina tarvitse olla isoilla areenoilla. Olen esiintynyt pienissä kyläjuhlissa ja jopa yksityistapahtumissakin. Ensi kesää ajatellen, voi hyvin olla yhteydessä, rohkaisi motocross freestylen ammattilainen, Valtakunnallisen yksinyrittäjä-palkinnon saanut Sebastian Westberg.

Aiheesta aikaisemmin:

SUNNUNTAI 21.7.2024 13:01

Vierailu SebFMX Fest:ssä jätti hyvän mielen pitkäksi aikaa. Katso kuvat ja video

TORSTAI 13.6.2024 08:01

Freestyle motocross -ammattilainen Sebastian Westberg valloitti Intian

TORSTAI 29.6.2017 17:58

Päivän video: Sebu Westberg teki ensimmäisenä suomalaisena eteenpäinvoltin offroad-mottoripyörällä

TIISTAI 7.2.2017 09:14

Vaarallisten hyppyjen erikoismies: freestyle FMX-kuski Sebastian Westberg

PERJANTAI 13.5.2016 13:08

Stunt Freaks Teamin Sebastian Westberg pääsi mukaan X-Fighters-kisaan ensimmäisenä suomalaisena koskaan

SUNNUNTAI 24.5.2015 09:27

Stunts Freak Teamin hyppyhurjapäät esittelyssä