Rahoitus on osa presidentti Joe Bidenin hallinnon miltei kahden miljardin dollarin rahoituspakettia sähköajoneuvovalmistuksen tehostamiseksi Pennsylvaniassa, Michiganissa, Georgiassa, Ohiossa, Illinoisissa, Indianassa, Marylandissä ja Virginiassa.

Harley saa rahoituksen Springettsburyssä Pennsylvaniassa sijaitsevan sähkömoottoripyöriä valmistavan tehtaansa laajentamiseen.

Kaikkiaan liittovaltion rahoituspaketti on suuruudeltaan 1,7 miljardia dollaria. Se on suunnattu auto- ja kuorma-autovalmistusteollisuudelle mukaan lukien osien ja akkujen valmistaminen. General Motors, Fiat Chrysler, Volvo ja muut autovalmistajat kuittaavat suurimman osan avustuksista.

Mitä tapahtui Harleyn LiveWire-sähkömoottoripyörälle?

Harley-Davidsonin ensimmäinen sähkömoottoripyörä nimeltään Livewire julkistettiin marraskuussa 2018 Milanon Mp-messuilla Italiassa. Harley oli ajattanut pyörän prototyypillä tuhansia testiajoja, ja saatu palaute oli suotuisaa. Pyörä oli nopea, hiljainen ja sulava ajaa.

Mutta pyörästä puuttui Harleyn perinteinen ääni, eikä se myöskään ehkä kohdannut vastakaikua merkin perinteisessä ostajakunnassa, joka on tottunut jytiseviin V-twin-moottoreihin. Lisäksi sähkömoottoripyörään ei saa pitkää toimintamatkaa, joka mahdollistaisi sujuvan, vaikkapa Sturgisista Milwaukeen yltävän 1400 kilometrin  ajomatkan, mikä taas mukavasti onnistuu bensiinimoottorilla.

Livewire oli kallis, sen hinta Yhdysvalloissakin oli noin 30 000 dollaria. Lisäksi se kohtasi kovaa kilpailua Kaliforniassa toimivalta Zerolta, jonka tehokkaat sähkömoottoripyörät olivat selvästi edullisempia.

Syksyllä 2022 Harley siirsi pyörän valmistuksen omaan Livewire-yhtiöönsä ja sijoitti siihen 100 miljoonaa dollaria. Vastaavan summan siihen laittoi taiwanilainen skootterivalmistaja Kymco. Myöhemmin H-D sijoitti yhtiöön lisää rahaa, ja se noteerataan sen tilinpäätöksessä.

LiveWire on tuon jälkeen julkistanut uusia, edullisempia malleja, kun S2 Del Marin ja Mulhollandin, mutta niiden myynti on jäänyt pieneksi alkuperäisiin odotuksiin nähden.

Lähde: Milwaukee Journal Sentinel.

Aiheesta aiemmin:

PERJANTAI 26.4.2024 08:01

Osavuosikatsaus: Harley-Davidsonin asiakastoimitusten määrä nousi kotimarkkinoilla

LAUANTAI 23.3.2024 12:49

Harleyn perillinen: Livewire S2 Mulholland – vihertävä sähkömoottorinen powercruiser, valmistuksessa käytetty mm hamppukomposiittia

SUNNUNTAI 26.11.2023 13:26

Amerikkalainen sähkömoottoripyörävalmistaja yllättää: tulossa uusi malli nimeltään S2 Mulholland

SUNNUNTAI 16.7.2023 16:26

Harleyn pienemmän sähkömoottoripyörän, Livewire S2 Del Marin, speksit julki

TIISTAI 15.2.2022 09:04

Harleyn uusi keskikoon sähkömoottoripyörä, LiveWire Del Mar, esitellään huhti-kesäkuussa

KESKIVIIKKO 12.8.2020 07:39

Kun mies 1956 Harley-Davidson Panheadilla Livewire-sähkömoottoripyörää radalle testaamaan lähti

TORSTAI 8.8.2019 12:58

Motouutiset koeajaa: Harley-Davidson LIVEWIRE