BBC teetti kypäräkameroiden turvallisuutta käsittelevän tutkimuksen Transport Research Laboratoryssä. Tiivistettynä tutkimustulokset kertovat, että kypärään asennettujen kameroiden käyttö ei näyttäisi olevan käyttäjälleen niin vaarallista kuin on pelätty.
Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, mitä mahdollisia vaikutuksia kameran asentamisessa kypärään voi olla onnettomuuden sattuessa. Tutkittavana oli kolmenlaisia kiipeilykypäröitä: kovakuorisia, hybridejä ja polystyreenivaahdosta valmistettuja. Niitä tarkasteltiin monen eri testiprotokollan näkökulmasta, myös EU-ohjesäännön 22.05 mukaan, joka on moottoripyöräkypäröiden turvastandardi. Kypäröihin asennettiin kameroita eteen, sivulle sekä päälle, ja niille tehtiin standardienmukaiset iskuvaikutustestit ja niistä mitattiin energian siirtyminen päähän.
Tuloksen osoittavat, että kamerat voidaan asentaa kaikkiin kolmeen sijaintiinsa ilman päävammariskin kasvua. BBC tosin huomauttaa, että kamera ja sen kiinnike aiheuttavat jonkin verran iskuvoima siirtoa päähän, kun iskuvaikutus tulee kulmassa, kuten silloin kun isku hipaisee vaikka takaa tai kun kaadutaan pintaa vasten.
Lisäksi BBC toteaa, että kameraa ei kannata asentaa siten, että se kuvaisi kypärään kiinnitettynä kuljettajan / kiipeilijän etenemistä. Kypärän reunan ulkopuolella oleva kamera voi aiheuttaa ylimääräisä vaaroja.
Mitä tutkittiin?
Testit pitäisi vielä tehdä erikseen moottoripyöräkäyttöön suunnitelluilla kypärillä, jotta saisimme kunnollisen vastauksen siihen, ovatko kypäräkamerat ongelma vai ei. Ja lisäksi ainakin tutkimuksen tiivistelmässä otetaan heikosti kantaa siihen, tutkittiinko asiaa pelkästään kallovammojen näkökulmasta, vai otettiinko siinä myös huomioon niskanikamille mahdollisesti aiheuvat vaarat onnettomuustilanteessa.
Toisaalta tässä tutkimuksessa on käsitelty pelkästään onnettomuustilannetta ja päähän kohdistuvaa iskua. Kypäräkameroilla on aiemmin huomattu olevan myös muita moottoripyörän kuljettajan turvallisuuteen mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, joista oheisen linkin takana olevassa artikkelissa enemmän.
Lisäksi esimerkiksi gimbaali, eli vakauttaja saattaa lisätä kameran niskalle aiheuttamaa kuormaa. Eri laitteiden variaatioita ja yhdistelmiä on loputon määrä, joten kannattaa olla varovainen.
Aiheesta aeimmin sivuillamme: Kypäräkameran käyttö voi olla riski motoristille - asiantuntijat varoittavat