Ongelmaksi osoittautui jo viime marraskuussa se, että viallinen rele saattoi aiheuttaa tulipalon.

Ainakin yksi tapaus tiedetään, missä starttimoottori aktivoitui kontrolloimattomasti, mikä johti ylikuumenemiseen, savuamiseen ja moottoripyörän palovahinkoon. Akun nopea irrottaminen pelasti pahimmalta.

BMW reagoi lopettamalla pyörien toimitukset ja julkistamalla huoltokampanjan malleille, joita ongelma vaivaa.

BMW:n virallisen marraskuussa antaman lausunnon mukaan ongelma on starttireleen muovikuoren vauriossa, joka voi aiheutua sen asentamisen yhteydessä. Tämä voi saada aikaan sen, että kosteus pääseen releen sisälle ja aiheuttaa sen toimimattomuuden.

Siihen mennessä 854 moottoripyörää Saksassa ja 85 Itävallassa oli vaikutuksen piirissä. BMW vakuutti, että vain ongelmattomia malleja oli toimitettu asiakkaille vuoden 2023 marraskuun 6. päivän jälkeen. Suurinta osaa ongelmallisista ajoneuvoista ei oltu vielä toimitettu tai rekisteröity lukuun ottamatta joitakin demo-malleja, mikä tarkoitti sitä, että asialla ei pitänyt olla vaikutusta loppukäyttäjään.

Marraskuusta tammikuuhun BMW:lle tehtiin ilmoituksia useista savuavista releistä. Helmikuussa releestä aiheutunee palon jälkeen BMW takaisinkutsui uudet GS:t mm. Euroopan markkinoilla.

BMW:n mukaan ongelma korjautui sillä, että uusitun releen ruiskuvalun muotti uusittiin: sen piti poistaa rikkoutumisen vaara asennuksen tai huollon yhteydessä.

Siitä huolimatta maaliskuussa 2024 uusitusta releestä huolimatta esiintyi vastaava ongelma, samoin heinäkuussa, joten kaikki Yhdysvalloissa myydyt isot GS:t takaisinkutsutaan, niitä on yhteensä 1582 kappaletta. Kaikki ovat potentiaalisesti riskipyöriä, ja ne on valmistettu heinäkuun 2023 - maaliskuun 2024 välisenä aikana. 

Ongelma korjataan maksutta, ja ratkaisuna on se, että sähkömagneettinen rele korvataan puolijohdereleellä.

Tieto takaisinkutsusta lähtee omistajille vasta syyskuun 16. päivä 2024, joten päivitystä joutuu odottamaan.

Ongelma esiintynee myös muualla myydyissä BMW R 1300 GS -malleissa.

Lähteet: NTHSA ja FEMA, Topspeed. 

Aiheesta aiemmin:

PERJANTAI 2.8.2024 16:31

Takaisinkutsu: BMW R 1300 GS:n Vario sivulaukut takaisinkutsutaan putoamisvaaran vuoksi

TORSTAI 22.2.2024 13:25

BMW:n tuoreessa R 1300 GS:ssä ongelmia starttireleessä: tulipaloriski, Suomessa ainakin 8 ongelma-Bemaria