Koeajajamme Tommi Lumiaho on myös MP69 survival -kouluttaja, ja mies harjoittelee tässä uudella pyörällään jarrutuksia keväisen ruosteenpoiston hengessä. Vauhtina on todellinen 60kmh, mittakeilat on radalla sijoitettu viiden metrin välein.
Pyöränä on käytetty, mutta Tommille uusi, Honda VFR800X, jossa on combined ABS-jarrujärjestelmä. Tässä Hondan mallissa se tarkoittaa sitä, että takajarrun käyttäminen vaikuttaa osittain myös etujarruun.
Oheisella videolla on 50 jarrutustoistoa kuvattuna viidestä eri näkökulmasta.
– Harjoittelussa olennaista on tutkia miten erilaiset jarrutustavat vaikuttavat ABSn toimintaan. Huomasin, että ronski ylijarruttaminen eli härkäpäinen riuhtaiseva puristaminen saa ABSn toimimaan selkeästi aktiivisemmin eli se olettaa virheen tapahtuneen. Sitten taas noin 2% pehmeämmin alkava ja kiristyvä jarru saa aikaan paremman jarrutustehon, eli ABS ei puutu niin aktiivisesti. Se näkyy metrin tai kahden erona jarrutusmatkassa tuossa ABS-videolla.
Kuten videolta näkee, Tommin jarrutukset ovat hyvin vakioidun näköisiä. Se kertoo harjoittelun merkityksesta, vaikka kyse on uudesta pyörästä ja ajotauosta talven jäljiltä. Tässä miehen neuvoja jarrutusharjoitteluun:
– Kaikkein tärkeintä on ajoasento. Jaloilla pyörästä kiinni, keskivartalolla asento, ja kädet rentona. Käsiin ei siis nojata. Purista jarrukahvasta, älä vedä. Mielenkiintoista pohdittavaa tässä on se että kuinka paljon tuossa oikeasti pitää osataa jarruttaa vs osata vaan olla kyydissä, Tommi Lumiajo pohtii.
– Varsinaisesti varottavia asioita ABS-jarruilla harjoittelussa ei ole, mutta ajoasentoon täytyy keskittyä koko ajan. Oma ajoasentoni on talven jäljiltä vähän ruosteessa, eli pyrin nojaamaan hieman liikaa käsiini.
Video löytyy myös Slideways MC:n Youtubekanavalta täältä.
Aiheesta aiemmin:
Tutustumisajossa Triumph Tiger 1200 XCA: Ryhtimörkö
Motouutiset koeajaa: BMW R1250RS – Sporttimatkapyörä isolla S:llä
Päivän video: tämän syyn vuoksi kannattaa pitää riittävä turvaväli edellä ajavaan rekkaan