Kysyimme Bothnia Slowridersin puheenjohtajalta Roger Svanforsilta mikä oli syy, että päädyitte tukemaan Motukkaa?
– Teimme talvella kerhossa päätöksen, että teemme hyväntekeväisyysajon. Meillä on tiistaiajoja 23 kappaletta kesän mittaan, ja tarkoituksena oli tehdä yksi ajo, missä vastaanottaja tarjoaa kahvit ja pullat, ja jokainen osanottaja antaa niistä viisi euroa hyväntekeväisyyteen, Roger Svanfors kertoo.
– Meillä kävi niin hyvä tuuri, että löytyi kaksi paikkaa, jotka tarjosivat kahvit ja pullat, joten teimmekin hyväntekeväisyysajon kahtena tiistaina.
Ensimmäisellä ajokerralla oli vielä vähän kylmä, joten osanottajia oli vähemmän kuin tavallista, 44. Mutta tarjoaja antoi vielä omaakin rahaansa 30 euroa, joten saimme kasaan 250 euroa. Viime tiistaina paikalla oli jo 78 motoristia, joten saimme kasaan 390 euroa ja yhteensä tämä tekee 640 euroa.
Tervettä itsekkyyttä
Miksikö sitten Motukka hyväntekeväisyyskohteena? Luimme jostain mp-lehdestä, että he ottavat mielellään vastaan tukea, ja ajattelin, että voisimme olla niin "itsekkäitä", että tuemme tavallaan itseämme.
Heidän asiansa ja toimintansa on erittäin hyvää, joten meidän oli toimikunnassamme helppoa saada päätös aikaan. Ennen olemme vieneet rahat Karjalaan jollekin lastenkodille, mutta ajattelimme, että yhtä hyvin voimme tukea jotain toimintaa täällä Suomessa.
Olen ymmärtänyt, että heillä ei ole aivan riittävästi tukijoita ja rahoitusta, vaikka tuollaisessa toiminnassa tietysti pitäisi olla. Sen sijaan he ovat joutuneet ottamaan rahaa omasta taskustaan tehdäkseen vapaaehtoista hyväntekeväisyystyötä.
Minun mielestäni vakuutusyhtiöt voisivat hyvin tukea tällaista järjestöä, niillä pitäisi rahaa riittää. Siltä ainakin tuntuu, kun maksaa näitä vakuutusmaksuja, Roger Svanfors pohtii.
– Minusta olisi hyvä, jos muutkin moottoripyöräkerhot miettisivät asiaa. Ehkä se on niin, että jokaisen pitää itse saada se ahaa-elämys. Ei ole tarvetta ottaa niistä rahoista, mitä kerholla itsellään, ja joita käytetään moottoripyöräilijöiden viihtyvyyden kehittämiseen. Kaikilla on erilaisia verkostoja mp-elämän ulkopuolella ja niiden avulla voi aina löytää jonkin yhteisen mielenkiinnon kohteen, mikä mahdollistaa pienten rahojen keräämisen.
Motukan toiminta on itsessään myös erittäin hyvää mainosta moottoripyöräilylle, Svanfors päättää.
"Antaa isomman merkityksen, että joku hoksaa"
Motukka on osa Suomen Motoristit ry:n, SMOTO:n toimintaa. Motukan toimintaa koordinoi Marja Suominen, joka on hoitoalan ammattilainen. Pyysimme häntä kommentoimaan Bothnia Slowridersin lahjoitusta sekä kertomaan Motukan rahoitustarpeesta. Taustaksi kerrottakoon se, että Motoristien Kriisitukipalvelun kuudesta vapaaehtoistyöntekijästä neljä on ammattilaisia ja kaksi vertaistukihenkilöitä. Ja kaikki ovat motoristeja.
– Bothnia Slowridersin toiminta on hyvä esimerkki siitä, miten kerhot voivat tukea Motukan toimintaa. Loppujen lopuksi melko pienellä vaivalla he saivat kokoon erittäin suuren summan. Ajattelemme suurella lämmöllä kerhoa, josta emme aiemmin ole kuulleet halaistua sanaa. Se antoi meidän toiminnallemmekin isomman merkityksen: että joku on hoksannut, ja vielä lahjoittaa, Marja "Marru" Suominen kommentoi.
– Moni ei varmasti tule ajatelleeksi, että kun meille tulee vaikeita tapauksia käsiteltäväksemme, tarvitsemme myös itse työnohjausta. Ne eivät ole kertaluontoisia käyntejä, vaan niitä tarvitaan helposti 3-5 kertaa tapausta kohti, eivätkä ne ole halpoja. Varojen saaminen takaa sen, että auttajat pystyvät toimimaan ja jaksavat, lisäksi meidän ammattitaitomme säilyy ja pystymme peilaamaan henkilön problematiikkaa toisen ammattilaisen kanssa. Opimme samalla myös itse.
Lisäksi tarvitsemme rahaa siihen, että käymme kolmen vuoden välein ammatillisessa täydennyskoulutuksessa. Niiden avulla olemme kartalla, käymme traumaterapia- ja kriisiterapiakoulutuksissa. Työnohjausta Suomessa saa onneksi helposti, itsekin työnohjaajana toimiva Marja Suominen kertoo.
– Koulutus on saavutettavissa, mutta rahoitus on ongelma. Jos ajattelemme esimerkiksi Bothnia Slowridersin lahjoitusta, niin sillä saa neljä työnohjauskertaa.
SMOTOn antamasta rahoituksesta osa kuluu näyttelytoimintaan messuilla, lisäksi niillä rahoilla pitäisi pystyä tiedottamaan, painattamaan esitteet ja teettämään paidat työnohjauksen ja ammatillisen kriiskoulutuksen jatkoksi.
Aihepiiri, missä olemme auttaneet on aika laaja. Emme ole jättäneet motoristia yksin, koska mitään muuta avunantajaa ei tahdo löytyä, Marja Suominen kertoo. – Lisäksi kannattaa muistaa, että me ymmärrämme asiat vähän toisella tavalla, koska olemme itsekin kaikki moottoripyöräilijöitä.
Lisätietoja Motukan toiminnasta sekä varojen lahjoittamisesta heidän kotisivullaan.