Eri käytäntöjä eri kaupungeissa
Moottoripyörää koskevat pysäköinnissä samat säännöt kuin autojakin. Vaikka polkupyörän ja mopon saa pysäköidä jalkakäytävälle, moottoripyörää ei saa. Parkkimaksussa on muistettava myös se, että maksu on ajoneuvokohtainen. Vaikka samassa ruudussa olisi useampi moottoripyörä, on jokaisesta maksettava oma maksunsa.
Trafin tilastojen mukaan Suomessa on lähes neljännesmiljoona moottoripyörää. Monelle kesämotoristille pysäköinti aiheuttaa harmaita hiuksia. Automaatista saatavat pysäköintiliput häviävät helposti esimerkiksi tuulen mukana tai ne saattavat jopa livahtaa toiseen kulkuvälineeseen.
Tästä johtuen monen kaupungin pysäköintilaitos ohjeistaa, että moottoripyörään ei tarvitse laittaa maksettua lippua näkyville. Pysäköintisakon saa peruttua toimittamalla todisteeksi joko lipun tai kuvan lipukkeesta pysäköintiviranomaiselle. Helsingissä pysäköintivirhemaksua ei tarvitse maksaa oikaisuvaatimuksen käsittelyaikana, mutta esimerkiksi Tampereella se pitää suorittaa eräpäivään mennessä.
– Moottoripyöräily on kesäinen nautintolaji. Nautinnolliset muistot saavat ikävän kuorrutuksen, kun ajelun päätteeksi pitää ryhtyä tekemään maksulappujen oikaisuvaatimuksia. Joskus näissä asioissa on menty oikeuteen saakka ja jopa Korkein oikeus on ottanut kantaa moottoripyörän pysäköintimaksuun. Nykyaikaiset mobiilisovellukset onneksi helpottavat myös motoristin elämää, EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson kertoo.
Mobiilipysäköinti helpottaa motoristin elämää?
Mobiilipysäköinti helpottaa myös motoristin ajelua, eikä arvokasta ajoaikaa tuhlaannu parkkimaksujen oikaisuvaatimusten tekemiseen. Mikäli moottoripyöräilijällä on jo auton pysäköintiä varten mobiilipysäköinnin tili, voidaan kesäinen menopeli liittää samaan tiliin ilman ylimääräistä kustannusta, kerrotaan EasyParkin tiedotteessa. Yrityksellä on käytössään myös kaksoistili, jolla erotellaan työ- ja yksityispysäköinnit. Nämä samat ominaisuudet ovat käytössä myös moottoripyörän pysäköinnissä.
– Motoristi saa meiltä muutamassa päivässä moottoripyöriin suunnitellun tarran, jossa liimapinta on kääntöpuolella. Monille menopelin omistajille moottoripyörän ulkonäkö on tärkeä asia. Tankkiin tuskin halutaan liimata sen enempää Gulfin kuin EasyPark-tarrojakaan. Suosittelemme, että tarra laitetaan oikeaan etuhaarukkaan. Sieltä pysäköinninvalvoja näkee sen vaivattomasti, eikä se kuitenkaan turmele moottoripyörän ulkonäköä, Stefan Anderson ohjeistaa.
Samalla palvelulla voi maksaa pysäköinnin myös ulkomailla
EasyPark toimii kaikkiaan yhdeksässä maassa: Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Espanjassa, Italiassa ja Itävallassa. Kun motoristilla on voimassaoleva tili, hän voi hoitaa pysäköinnin ulkomailla samalla palvelulla. Suomessa EasyPark toimii kaikissa suurimmissa kaupungeissa
Moottoripyöräilijän pysäköinnin vinkkilista
- 1. Moottoripyörä ja mopo pysäköidään kuten autokin.
- 2. Moottoripyörää ei saa pysäköidä jalkakäytävälle tai kevyen liikenteen väylille, toisin kuin mopon tai polkupyörän saa.
- 3. Moottoripyörää ei saa pysäköidä polkupyöräparkkiin.
- 4. Parkkikiekkoa ei tarvitse käyttää, mutta samat aikarajoitukset koskevat moottoripyörääkin.
- 5. Pysäköintilippua ei tarvitse laittaa ajopeliin kiinni, se pitää kuitenkin säilyttää todisteena mahdollisen sakon oikaisuvaatimuksen todisteeksi.
- 6. Jos sait aiheettoman pysäköintivirhemaksun, tee oikaisuvaatimus mahdollisimman pian. Tarkista kaupunkikohtaiset vaatimukset esimerkiksi verkkosivuilta.
Aiheesta aiemmin sivuillamme:
Virtuaalilakimies haastaa parkkisakkojen antajat hyvin tuloksin
Moottoripyörien pysäköinti Suomessa on onnenkauppaa, vai onko?
Moottoripyörien pysäköinnin ihmeellisessä maailmassa kaikki ei suju aivan kuten olettaisit