Ison, raskaan ja täyteen lastatun moottoripyörän pystyyn nostaminen saattaa oikeasti olla rankka pieti, vaikka nostotekniikat olisivat miten hyvin hallussa. Lisäksi pehmeä tai viettävä maaperä asettavat operaatioon omat haasteensa. Ensiksi kannattaa tietysti irrottaa laukut ja kyydissä olevat tavarat, tai sitten käyttää MotoBikeJackia, koottavaa nostotunkkia, jolla kyllä saat yksinkin hilattua pyöräsi pystyyn tyrän tiristelemättä.

MotoBikeJack on amerikkalaista valmistetta, ja se koostuu alustasta, kahdesta putkenpätkästä sekä taakkaliinasta ja sen kiristysräikästä. Lisäksi pakettiin kuuluu kassi, jossa tavarat voi säilyttää sekä velcro-tarralla varustettu hihna. Kassin voi laittaa pyörän ja tunkin väliin, ettei nostohommissa tule naarmuja tai raapuja. Hihnalla voi puolestaan kiristää käsijarrun lukkoon, jottei pyörä liu'u paikaltaan nostoyrityksen aikana.

MotoBikeJackin osat. Osien kuljettamiseen tarkoitettu kangaspussi ja velrcotarrahihna puuttuvat kuvasta. Velcohihnalla kiristetään käsijarru kiinni noston ajaksi.

MotoBikeJackin osat. Osien kuljettamiseen tarkoitettu kangaspussi ja velrcotarrahihna puuttuvat kuvasta. Velcohihnalla kiristetään käsijarru kiinni noston ajaksi.

Koko MotoBikeJack osineen ja kasseineen painaa reilut 3,6 kg ja paketin kokokin on maltillinen, joten sen voi jättää ainakin vähän isomman pyörän sivulaukun pohjalle vaikka pysyvästi. 

Laitteen avulla pitäisi turvallisesti pystyä nostamaan pystyyn jopa yli 450 kg:n painoinen pyörä, joten melko harva pyörä taitaa jäädä nostamatta.

Hintaa MotoBikeJackilla on 228 dollaria + rahti. Harmi vain, että valmistaja toimii USA:ssa ja ainakaan meidän tiedossamme ei ole, että kukaan toisi vehjettä Suomeen. Laitteet tehdään käsityönä.

Vinssaamassa Victorya pystyyn.

Vinssaamassa Victorya pystyyn.

Käytännössä MotoBikeJackia käytetään siten, että kun pyörä on kaatunut, varmistetaan, että vaihde on päällä ja kiristetään vielä velcro-hihnalla etujarru kiinni (automaattivaihteisissa pyörissä lukitaan pyörän käsijarru). Jos pyörä on kaatunut oikealle kyljelle, avataan sivuseisontatuki valmiiksi, että pyörä on helppo tukea sen varaan, kun se on saatu pystyyn.

Sen jälkeen kootaan tunkki, ja asennetaan se mahdollisimman lähelle pyörää. Taakkahihnan koukkupää kiinnitetään alas runkoputkeen tai vaikka matkustajan jalkatappiin. Vinssaaja pitää jalallaan tunkin pohjalevyä paikallaan ja sen jälkeen alkaa vinssata pyörää pystyyn.

MotoBikeJack on yksinkertainen laite, joka toiminee useimpien pyörien kanssa. Se mukana uskaltaa lähteä vähän korpisemmallekin taipaleelle yksikseen.

MotoBikeJackin sivuilta löytyy videoita taakkaliinatunkin käytöstä, kannattaa käydä vilkaisemassa. 

MotoBikeJack koottuna.

MotoBikeJack koottuna.

Aiheesta sivuillamme aiemmin:

PERJANTAI 22.2.2019 08:00

MotoWinch - seikkailumotoristin matkanostin ja -tunkki sopii moneen käyttötarkoitukseen

PERJANTAI 22.1.2016 12:39

Uskomaton laite: moottoripyörän parempi pikamatkatunkki

TIISTAI 11.10.2016 15:36

Bikemaster Liftstick - kätevä tikkutunkki matkalle