Nostattaakseen motoristien tietoisuutta kitkasta Sveriges Motorcycklister eli SMC – Suomen Motoristeja vastaava moottoripyöräilijöiden edunvalvontaorganisaatio Ruotsissa – sekä Roadfriction-niminen yritys ovat tuottaneet yhdessä tienpinnan heikosta kesäkitkasta kertovan videon.
He haluavat jokaisen moottoroidulla kaksipyöräisellä ajoneuvolla liikkuvan ajavan varovaisesti märillä teillä sekä myöskin raportoivan liukkaista teistä ja kaduista teiden kunnosta vastaaville viranomaisille.
Tänä – vai pitääkö jo puhua viime kesästä, kun syksy kolkuttelee ovelle – kesänä SMC on saanut paljon puheluita ja sähköposteja, joissa on kerrottu liukkaista teistä. Valitettavasti moni on myös kolaroinut ja loukkaantunut matkustajineen ja vahingoittanut pyöriään liukkaiden teiden aiheuttamista onnettomuuksista johtuen.
Heikkoon kitkaan on monia syitä, SMC listaa seuraavat:
• "Hikoileva" asvaltti
• Irtosoraa tiellä
• Polttoainevalumat teillä
• Teiden reunukset, joilta soraa ajautuu päällysteelle kaarteissa tai kapeilla teillä
Suomessa listaan voi lisätä vielä:
• Suojatie- ja katu- sekä tiemaalaukset, maalipinta todella liukas sateella
• Väärän kitkakertoimen pikipaikkaukset, joiden pinta saattaa olla hengenvaarallisen liukas sateella
• Kalsiumkloridi-liuoksen väärä käyttö kaduilla ja teillä – tien pinta voi silloin olla jopa liukkaampi kuin jäisen
Ruotsin liikenneviranomainen on julkistanut toimintasuunnitelman, miten ehkäistä liukkaita teitä, jo vuonna 2014. Se on myös tehnyt tiukemmat ohjeet yrityksille, jotka vastaavat toimista. SMC:n mukaan tämä ei kuitenkaan vielä riitä. Mikäli ongelmia on, ainoa tapa korjata kitkan puutteita näyttää Ruotsissa olevan asiasta varoittavan liikennemerkin pystyttäminen. Monet merkit ovat olleet paikoillaan jo 10-20 vuotta.
SMC haluaakin kaikkien kaksipyöräisillä liikenteessä olevien kiinnittävän huomiota teiden kuntoon. Jopa keskellä kesää tien kitkakerroin voi olla samaa luokkaa kuin hiihtoladulla talvella. Tämä on jotain, mitä kukaan ei odota, eikä siihen voi valmistautua mitenkään riippumatta siitä, miten taitava kuljettaja olet.
Videolla on tien kitkakertoimen vaihteluista heinäkuun sateilla kertova käyrä. Kun kitkakerroin putoaa 0,20:een, jarrutusmatka viisinkertaistuu. Lisäksi minkä tahansa ajoneuvon ohjattavuus on arpapeliä.
Asiasta lisää FEMA:n sivuilla. Videon voit katsoa myös täällä.
Teksti Maria Nordqvist (SMC) – valokuva Jesper Christensen (SMC) – video SMC ja Roadfriction