Liikenneturva toteutti syksyllä laajan moottoripyöräilykyselyn, jonka tuloksista selviää, että monet motoristit kaipaavat tietojensa ja taitojensa päivitystä. Yli puolet kyselyyn vastanneista (55 %) pitää tärkeänä, että moottoripyöräilijät osallistuisivat jatkokoulutukseen säännöllisesti. Joka toinen vastaaja (50 %) vastaavasti uskoo, että lisäämällä moottoripyöräilijöiden ajo-opetusta ja jatkokoulutusta parannettaisiin motoristien turvallisuutta. Eniten tarvetta koulutukseen tai viestintään koettiin ennakoinnista, moottoripyörän hallinnasta sekä näkymisestä eli siitä, miten parhaiten auttaa autoilijoita havaitsemaan itsensä ajoissa.
– Kaikille tienkäyttäjille, myös motoristeille, tekisi varmasti hyvää päivittää osaamistaan. Moottoripyörän kuljettajan omalla toiminnalla on suuri merkitys onnettomuuksien lopputulokseen myös niissä tapauksissa, joissa motoristi ei ole ollut pääaiheuttaja. Moottoripyörä on fiksu laite, kun sitä ei käytä väärin. Siksi moottoripyöräilijän tärkein turvallisuusvaruste onkin motoristi itse, summaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.
Lisäksi valtaosa kyselyyn vastanneista (93,5 %) pitää hyvien turvavarusteiden käyttöä itsestään selvänä osana moottoripyöräilyä. Asianmukaiset ajovarusteet ehkäisevät vammoja ja niiden vakavuutta. Kypärä on tietysti olennaisin, lisäksi tärkeää on suojata erityisesti rinta-alue.
– Vaikuttaa siltä, että teillä kulkee valveutunutta moottoripyöräkansaa. Motoristit ymmärtävät hyvin sen, että turvallisuus on paljon muutakin kuin pyörän hallintataitoa. Turvavarusteiden tärkeydestä on puhuttu paljon kautta aikojen, ja on hienoa nähdä, että niiden merkitys on kirkas. Parannettavaa on toki aina, sillä esimerkiksi rintasuojaa kertoi käyttävänsä joka kymmenes vastaaja. Toisaalta vielä kymmenisen vuotta sitten niitä ei ollut juuri kellään, pohtii Vuoristo.
Moottoripyöräilyssä koetaan erityistä viehätystä
Kyselyyn vastanneet olivat lähes yksimielisiä (96,7 %) siitä, että moottoripyöräilyssä on erityistä viehätystä, jota muissa kulkumuodoissa ei ole. Kyselyn avovastauksissa korostuvat muun muassa moottoripyöräillessä koettu vapauden tunne sekä ajatusten saaminen irti arkisista asioista.
”Moottoripyöräily on mielenterveyslääke – mahtava vastapaino henkisesti raskasta työtä tekevälle ihmiselle”.
Samaa viehätystä kokee varmasti myös valtaosa heistä, jotka suuntaavat jokavuotisille MP-messuille Helsingin Messukeskukseen tulevana viikonloppuna eli 31.1. – 2.2. Liikenneturvan osaston 6g20 teemana on erityisesti motoristien jatkokoulutus, mutta lisäksi keskustelunaiheena on myös tuoreen ja lähes 5 000 vastaajaa keränneen MP-kyselyn tuloksia.
– Osastollamme voi tutustua esimerkiksi Liikenneturvan motoristeille kehittämiin koulutusmalleihin ja -materiaaleihin, joiden tavoitteena on auttaa kuljettajia tunnistamaan liikenteen riskejä ja ottamaan ne ajossa ja ajoissa huomioon. Koulutuksia järjestetään vuosittain monissa MP-kerhoissa ympäri Suomen, kertoo Vuoristo.
Liikenneturva selvitti moottoripyöräilijöiden näkemyksiä, kokemuksia ja mielipiteitä moottoripyöräilystä verkkokyselyllä syksyllä 2019. Laajaan kyselyyn vastasi yhteensä 4 953 henkilöä. Lisää kyselyn tuloksia julkaistaan keväämmällä.