Moottorin hinnan odotetaan nousevan H&H Classicsin huutokaupassa 39 000 - 50 000 euroon.
"Jos olet yksi niistä monista ihmisistä, joka tuntee kiihtymystä joka kerran, kun kuulee Rolls-Royce Merlin -moottorilla varustetun Spitfire-hävittäjän nousevan ilmaan, silloin tämä huippukohde voisi olla juuri se, mitä vaaditaan antamaan jännittävää uutta ulottuvuutta elämääsi, todetaan huutokauppayrityksen tiedotteessa.
Kuolematon Merlin-moottori yhdistetään automaattisesti niihin lentokoneisiin, joiden voimanlähteenä se niin menestyksekkäästi toisen maailmansodan aikana toimi. Listalla ovat ainakin seuraavat konemerkit ja -mallit: Spitfire, Hurricane, Mustang, Lancaster ja Mosquito. Valtaosaa moottoreista käytettiin lentokoneissa, mutta 27-litraista V12-moottoria käytettiin myös panssarivaunujen ja torpedoveneiden moottorina.
Kyse on varmasti yhdestä toisen maailmansodan menetyksekkäimmistä voimanlähteistä, ja sitä kehitettiin nopealla vauhdilla yli 50 version verran. Kehitystyön aikana moottorin teho nousi noin 1000:sta yli 2000 hevosvoimaan. Moottorin tuotanto päättyi vuonna 1950, jolloin sitä oli valmistettu jo yli 170 000 kappaletta.
Huiman näköinen moottori – taideteos jo itsessään – valmistettiin Rolls-Roycen tätä tarkoitusta varten rakennetussa tehtaassa Hillingtonissa, Glasgowissa. Moottoria käytettiin Douglas DC-4 -lentokoneessa ja se on varustettu Hamiltonin kolmilapaisella potkurilla.
Huima kapistus myydään täydellisenä Merlinin huoltokäsikirjan ja varaosaluettelon kanssa. Lisäksi mukana tulee 157 valokuvaa moottorin restaurointityöstä. Onnellinen ostaja tulee olemaan hyvässä seurassa, sillä armoitettu autojen keräilijä Jay Lenolla on samanlainen moottori, tosin asennettuna traileriin. Juhlissa Leno kierrättää moottoria, jolloin sekä traileri että sen veturi liikkuvat.
Huutokaupattava moottori restauroitiin pikkutarkasti, työhön kului yli kaksi vuotta, ja mukana tulee hyvin varustettu traileri moottorin kuljettamista ja käynnistämistä varten.
Lisätietoja H&H Classicsin sivuilta täältä.
Edit 13.10. klo 11.40: Mosquito oli brittiläinen eikä ranskalainen lentokone. Kiitos lukijallemme korjauksesta.