Nopeusvaatimus tuli voimaan viime vuonna, ja se aiheutti talviaikaan kaatumisia ja loukkaantumisia. Myös Suomen Autokoululiitto ry. otti asiaan kantaa, ja vaati liikenteen viranomaista Traficomia muuttamaan nopeusvaatimusta keliolosuhteet huomioonottavaksi. Pieniä muutoksia kaarreajotehtävän keilojen metrietäisyyksiin tehtiin, mutta 30km/h nopeusvaatimuksen suhteen koevaatimus pysyi samana, ja koe on opettajien mielestä edelleen liian vaarallinen.
Traficom ei kuuntele ammattilaisia
”On erikoista, että Traficom ei kuuntele meidän ammattilaisten viestiä, vaikka olemme heitä jo aiemmin lähestyneet”, sanoo oululainen liikenneopettaja Lari Mäkelä, joka on yrittänyt saada asiaan muutosta siitä lähtien, kun hän havaitsi uuden tehtävän vaarallisuuden viime talvena. Mäkelä on kuvannut vaaditut tehtävät hänen itsensä, eli alan ammattilaisen tekemänä, ja video osoittaa, ettei tehtävästä tahdo suoriutua talvioloissa edes opettaja.
Koe ristiriidassa lain kanssa
Talvi on tulossa ja opettajat vaativat muutosta kokeeseen. Koe on liian vaarallinen ja ristiriidassa laissa määritellyn tilannenopeuden kanssa. Lain mukaan ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto ja keliolosuhteet. Nykyisessä käsittelykokeessa vaaditaan oppilaalta juuri päinvastaista ajonopeutta.
”Esimerkiksi Oulun seudulla talvikokeiden läpäisyprosentit olivat viime talvena 15% luokkaa. Kokeet hylätään koska oppilas ei aja talvella kaarteeseen riittävän lujaa. Kokeen vastaanottaja mittaa nopeuden tutkalla, ja jos nopeus ei ole riiittävän kova, koe hylätään. Oppilasta on siis käskettävä ajamaan kovaa, vaikka järki ja laki sanovat päinvastaista”, sanoo oululainen liikenneopettaja Lari Mäkelä.
Turvallisuus kunniaan
Liikenneopettajien mukaan tilanteeseen on kaksi ratkaisua. Paras vaihtoehto olisi, että koe palautetaan samanlaiseksi kuin se oli vuosina 2011-2018, jolloin kokeessa otettiin huomioon keliolosuhteet. Mikäli tätä ei tehdä, olisi turvallisempaa, että mopon käsittelykokeita ei suoriteta talvella ollenkaan. Turvallisuuden tulee olla tärkein lähtökohta.
Liikenneopettajat perustivat syksyllä 2019 oman aktiiviryhmänsä, joka koostuu yli 200 liikenneopettajasta. Aktiiviryhmä syntyi ammattilaisten halusta tuoda esiin koulutukseen ja liikenneturvallisuuteen liittyviä puutteita ja tehdä niihin korjausehdotuksia.
Alla ammattiliikenneopettaja, Lari Mäkelä testaamassa vuoden 2018 mopokorttivaatimusten mukaista talvikelin jarrutusta ja väistökoetta. Jarrutus ei ammattilaisellakaan mennyt täysin putkeen rajusta jarrutuksesta ja kovasta osaamisesta huolimatta.
Väistökoe osoittautui täysin mahdottomaksi talvikelillä. Edes radan helpottaminen ei auttanut, vaan Mäkeläkään ei parhaimmillaankaan päässyt kuin 25 km/h nopeuteen. Nopeuden sovittaminen kelivaatimusten mukaiseksi tärkeämpää. Ammattiopettaja olisi siis reputtanut ajokokeen. Entä sitten 15-vuotias, joka on paljon kokemattomampi kuljettaja.
2018 vaatimusten mukainen testaus:
Alla olevalla videolla on uusien mopokäsittelykokeiden testausta talvikelillä 2018.
2019 helpotetut vaatimukset
Alla porttitehtävätestausta 2019 helpotettujen vaatimusten mukaan ja testissä eri mitoituksilla. Edelleenkään helpotuksista huolimatta porttitehtävä ei onnistu vaaditulla nopeudella. Eturenkaan pito loppuu kesken, joten korttia ei tulisi Trafin uusienkaan ohjeiden mukaan suoritettuna.
Kahden metrin helpotuksen jälkeen tehtävä onnistuu – ammattiopettajalta, mutta se ei ole enää Trafin ohjeiden mukaista.