Wikipedia kertoo Vapun alkuperän juontavan siitä, että "kun vuodenkierto jaetaan kahdeksaan osaan, kevätpäiväntasauksen ja kesäpäivänseisauksen puoliväli osuu toukokuun alkuun. Euroopassa keltit ja germaaniset kansat viettivät kesän alkamisen juhlaa toukokuun alussa. Juhlamenoihin kuului kokkojen polttaminen.
Suomessa tunnetaan vapun aikaan vietetty vanha kevään juhla hela eli toukojuhla, jolloin pelloille ja muille avoimille paikoille sytytettiin kokkoja, helavalkeita. Muinaissuomalaiset polttivat helavalkeita pahojen henkien pois ajamiseksi ja soittivat kelloja. Juhlissa juotiin simaa ja tanssittiin. Karja on usein päästetty ensi kerran laitumelle ja ajettu tulien läpi sairauksien ehkäisemiseksi. Suomessa vappukokkojen polttaminen on nykyään melko harvinaista ja keskittyy ruotsinkielisille paikkakunnille."
Nimi Vappu tulee 700-luvulla eläneestä ja sittemmin pyhimykseksi julistetusta saksalaisesta abbedissa Valburgista. Toukokuun ensimmäinen on myös Vapun ja Valpurin nimipäivä. Vappua on Suomessakin juhlittu aina keskiajalta lähtien.
Kansainvälinen työläisten juhlapäivä Vapusta tuli Yhdysvalloissa, kun joukko kahdeksantuntista työpäivää haluavia mielenosoittajia kuoli poliisin järjestämässä verilöylyssä Haymarketissa 4. toukokuuta 1886.
Nyt olot ovat ainakin läntisessä maailmassa paremmat, ja voimme hyvällä omallatunnolla ajatella tätä päivää myös puolivirallisena motoristien kevätniitylle päästämisen juhlana!
Hauskoja Vappuajoja ja turvallista matkaa!
- Toimitus-