UCLA:n (University of California, Kalifornia yliopisto) neurotieteiden ja käyttäytymisen laitos on tehnyt neurobiologisen tutkimuksen, joka todistaa tieteen keinoin että väite on totta. UCLA:n kolmen hengen tutkijaryhmä on tuottanut uraauurtavaa tieteellistä todistusaineistoa, ja paljastanut samalla moottoripyörällä ajamiseen sisältyvät mahdolliset mentaaliset ja fyysiset hyödyt.

Tutkimuksen on rahoittanut Harley-Davidson, ja siinä selviää, että moottoripyöräily parantaa mitattavasti tarkkaavaisuutta ja huomiokykyä sekä alentaa kortisolin tuotantoa eli alentaa stressitasoa. Kortisoli on hormoni, jonka tasolla voidaan mitata stressaantuneisuutta.

Aivojen kertomaa

Tutkijat nauhoittivat tutkimukseen osallistuneiden aivojen aktiivisuutta ennen, ajosuorituksen aikana sekä moottoripyöräilyn jälkeen ja lisäksi heidän ajaessaan autolla ja levätessään.

Moottoripyörällä ajaessaan osallistujat kokivat kasvanutta aistien terävöitymistä ja häiriötekijöiden sietokykyä. Ajaminen myös tuotti kasvua adrenaliinitasossa ja sydämen sykkeessä ja samalla pienensi kortisolin määrää. Tulokset ovat samankaltaisia kuin kevyessä harjoittelussa ja stressin alenemisessa.

– Erityisesti nuorten aikuisten stressitasot jatkavat nousuaan, ja ihmiset etsivät polkuja parantaa mentaalista ja fyysistä terveyttään. Vasta äskettäin teknologiaa, jolla tarkasti pystytään mittaamaan eri toimintojen, kuten moottoripyöräilyn vaikutuksia aivoihin, ei ollut olemassa, toteaa tri Don Vaughn, neurotieteilijä, joka johti tutkimustiimiä. – Aivot ovat hämmästyttävän monimutkainen elin ja on kiehtovaa tarkasti tutkia niitä fyysisiä ja mentaalisia vaikutuksia, joista kuljettajat kertovat.

Tulokset pähkinänkuoressa:

– Moottoripyörälläajo laski stressihormonien tuotantoa 28 prosentilla.

- Keskimäärin 20 minuutin ajo moottoripyörällä nosti tutkittavat sydämen sykettä 11 % ja adrenaliinitasoa 27 % eli saman verran kuin kevyt harjoittelu.

– Aistien tarkkaavaisuus kasvoi moottoripyörällä ajettaessa verrattuna autolla-ajoon. Vaikutus, joka usein huomataan kokeneilla meditoijilla verrattuna heihin, jotka eivät meditoi.

– Muutokset tutkimukseen osallistuneiden aivojen aktiivisuudessa ajon aikana osoittavat sellaista kasvua valppaudessa, jotka vastaavat kahvikupin juontia.

– Tiedemiehet ovat pitkään tutkineet aivojen ja hormonituotannon välistä suhdetta tarkkaavaisuuteen ja stressiin, tällaiset todellisen  elämän olosuhteissa tehdyt tutkimukset ovat harvinaisia, kertoo UCLA:n professori ja tutkimustiimin jäsen tri Mark Cohen. – Mikään laboratoriotutkimus ei voi monistaa niitä tunteita, joita motoristi kokee tiellä ajaessaan.

– Erot osanottajien neurologisissa ja fyysisissä vastineissa ajamisen ja muitten mitattujen aktiviteettien olivat selkeät, jatkaa tri Vaughn. – Tämä voi olla merkittävä asia jokapäiväisen stressin hallinnassa.

Tutkimustiimi seurasi osanottajien aivojen sähköistä aktiviteettia ja sydämen sykettä sekä adrenaliini, noradrenaliini sekä kortisolitasoja. Tutkimus julkistetaan myöhemmin tänä vuonna, ja sen rahoitti Harley-Davidson. Tutkimuskohteena oli yli 50 kokenutta motoristia ja tutkimuksessa käytettiin mobiilia EEG-teknologiaa.

Johtopäätökset:

Tästä on helppo tehdä se johtopäätös, minkä motoristit ovat jo kauan "tienneet". Moottoripyöräily parantaa ihmisen olotilaa, lievittää stressiä ja kuten tämäkin tutkimus todistaa: tuo ihmisen tähän hetkeen.

Moottoripyöräillessä on vain Tie, Prätkä ja Sinä. Yritä siinä sitten synkkäillä tarpeettomasti.

Vanha, jo kulunutkin kysymys, "oletko koskaan nähnyt moottoripyörää psykiatrin vastaanoton eteen parkkeerattuna", saa uusia ulottuvuuksia.

Julkaisemme Joulun – Uuden Vuoden aikana tämän vuoden kymmenen luetuinta juttuamme uusiksi. Lukuiloa! Tämä juttu oli kolmanneksi luetuin vuonna 2019.