Fifessä Skotlannissa toimiva CelluComp on saanut alkunsa, kun kaksi materiaaliteknologian tutkijaa, David Hepworth ja Eric Whale keskustelivat. Toinen heistä tutki erilaisia kypärien valmistukseen sopivia materiaaleja, ja toinen taas sitä, mitä tehdä porkkanan teollisissa valmistusprosesseissa yli jääville aineksille. Keskustelun seurauksena syntyi runsaasti ahaa-elämyksiä ja kysymyksiä prosessien ylijäämäaineksen hyödyntämisestä.
Heidän ratkaisunsa oli erotella selluloosa porkkanoista ja käyttää sitä nanokuitumateriaalin valmistamiseen. Tämä porkkanoista johdettu aines on kaksi kertaa niin vahvaa ja miltei yhtä kevyttä kuin hiilikuitu. Uusi materiaali nimettiin Curraniksi porkkanaa tarkoittavan gaelinkielisen sanan mukaan.
Porkkanamehun ylijäämät kuiduiksi
Hepworth ja Whale perustivat CelluCompin vuonna 2007. He kehittivät prosessin, jolla voi valmistaa nanokuituja porkkanaselluloosasta, joka puolestaan on porkkanamehuntuotannossa yli jäävää hukkamateriaalia.
Christian Kemp-Griffin, CelluCompin pääjohtaja kertoo, että porkkanoitten käyttö raaka-aineena johtuu kolmesta syystä: niitä oli Fifessä saatavilla runsaasti, niitä on helppo jatkojalostaa ja ne ovat suhteellisen halpoja.
Tuotteitten valmistus aloitettiin yksinkertaisemmasta päästä. He valmistivat kalastusvavan Curranista, E21 Carrot Stixin. He arvelivat, että vapa olisi hyvä tapa aloittaa tuotteiden valmistus, sillä Curran-nanokuitu on joustavaa, kevyttä ja vahvaa. Vapa voitti useita alan palkintoja ja myi myös hyvin.
Moottoriurheilu kuvaan mukaan
Saatuaan sittemmin lisää rahoitusta EU:lta, CelluComp vuokrasi tutkijoita Empalta, Sveitsin liittovaltion materiaali- ja tutkimuslaboratoriolta, etsiäkseen tehokkaimpia tapoja Curranin käyttöön.
Tässä vaiheessa moottoripyörät astuivat kuvaan mukaan. Eteneminen tapahtui tieteellisin keinoin, ja tutkijat yrittivät vastata kolmeen kysymykseen: Onko materiaalille ylipäätään tarvetta? Onko materiaali niin tasalaatuista, että sitä voi käyttää teollisen mittakaavan valmistuksessa? Sekä mielenkiintoisin, onko se ympäristöystävällisempää kuin materiaali, mikä sillä aiotaan korvata?
Tutkijat päätyivät lopputulokseen, että porkkanoista saatava nanokuitu sopii hyvin urheilussa käytettäviin suojien materiaaliksi. Samalla selvisi, että materiaalin tuottaminen teollisessa mittakaavassa on mahdollista. Ja koska suojavarusteiden valmistaminen urheilu- ja moottoriurheilukäyttöön vaatii vahvoja ja kevyitä materiaaleja, Empan tutkijat päätyivät tulokseen, että urheilussa ja moottoriurheilussa on Curranin tulevaisuus.
Uusiutuvasta materiaalista valmistettu kypärä?
Tällä hetkellä porkkanat edustavat noin 40-50 % käytetystä materiaalista, mutta yritys uskoo, että moottoripyöräilijöille on pian tarjolla kypäröitä, jotka on valmistettu sataprosenttisesti biologisista materiaaleista, porkkanoista ja muista kasveista.
Parasta on tietysti se, että sen lisäksi, että nämä kypärät ovat vahvempia ja suojaavampia kuin muovista ja hiilikuiduista valmistetut, ne on valmistettu uusiutuvasta materiaalista. Maapallon resurssit ovat rajalliset, joten niistä todella kannattaa pitää huolta.
Jo nyt yritys tutkii sokerijuurikkaan kuitujen sopivuutta nanomateriaalin valmistukseen samoin kuin muita kasveja. Lisäksi CelluComp selvittää Curran-nanokuidun sopivuutta matkailuautojen, surffilautojen ja esimerkiksi huonekalujen valmistukseen.
Yritys toivoo, että kun teollinen tuotanto saadaan kasvuun, myös tuotantokustannukset pienenevät ja menetelmän ympäristöhyödyt paranevat entisestään.
Asiasta kertoi Youmotorcycles. CelluCompin sivuille pääset tästä.