– Tällä hetkellä ajokausi stunttihommien suhteen on minun osaltani ohi, ja keskityn nyt täysin kuntoilumielessä endurohommiin. Viime kauteen verrattuna tämä kausi oli todella paljon parempi, vaikka pettymyksiä tulikin. Viime kautena aloin ajamaan pitkän mietinnän jälkeen tuhatkuutioisella pyörällä, joka ei ole suosittu stunttihommissa, Joona Vatanen kertoo.
– Tonninen eroaa täysin 600-kuutioisesta pyörästä. 600cc pyörällä kun teet virheen, niin pystyt vielä helposti korjaamaan tilanteen kaasulla. 1000-kuutioisella ei virheitä pysty korjaamaan niin helposti, koska kaasun vastaavuus on täysin eri luokkaa. Tämä tekee 1000cc:sta paljon raskaamman ja vaikeamman pyörän ajaa.
Viime kausi menikin täysin totutellessa uuteen pyörään ja hakiessa säätöjä kohdilleen. Ylikunto iski myös päälle, joka ei helpottanut kautta ollenkaan. Ajoin silti kaikki kisat, minne olin päättänyt lähteä, mutta hyviä sijoituksia ei tullut. Ei tiedä oliko järkevää vai ei, mutta polte ajamiseen ja voittamiseen oli kova.
Kausi 2018 alkoi paremmin
– Tämä kausi alkoi sitten paljon paremmin. Talvi oli levätty ja treenattu lihaskuntoa rauhallisesti. Isommalla pyörällä ajo oli heti varmempaa ja säädöt kohdillaan. Uusia trikkejä tuli treenattua paljon. Tänä kautena halusin oppia vetämään 360 asteen endon (pelkällä etupyörällä 360 astetta), isot HC-ympyrät (isoja ympyröitä keulien tankin päällä istuen) ja isoja ympyröitä keulien suuntaa vaihtaen ilman kytkintä.
Kevät treenattiin kovaa ja sitten lähdettiin ensimmäisiin kisoihin, jotka oli Virossa. Se on kisa, jonne on aina hyvä mennä ottamaan kisatuntuma päälle, ja siellä näkee miten uudet temput toimivat kisassa. Voittohan sieltä tuli.
Seuraavat skabat oli Latviassa heinäkuussa, jotka ovat tavallaan Pohjois-Euroopan mestaruuskisat. Menetin mestaruustittelin viime vuona ja halu oli kova uusia se! Haasteellisen tästä kisasta varsinkin minulle tekee itse kisa-alue. Se on kaupungin keskustassa päätiellä, joka on hieman kapea minulle.
Oma ajotyylini eroaa täysin muista. Tykkään ajaa lujaa ja agressiivisesti ja melkein kaikki temput mitä teen vaativat tilaa. Tämä on minulle aina suurin ongelma kisoissa, koska kisa-alueet ovat yleensä pieniä. Kisoissa ajo kulki täydellisesti. Karsinnoissa otin ykköspaikan ja finaalissa nappasin mestaruuden takaisin Suomeen, Joona Vatanen kuvaa.
Se huonompi tuuri
– Seuraavaksi olivat Tsekin kisat elokuussa ja Ranskan kisat syyskuussa. Sitten kävi niin, että pari viikkoa ennen Tsekin kisoja, jotka ovat Euroopan isoimmat kisat, mursin ranteeni treeneissä. Jarruluiston aikana rengas lähti alta ja lensin tankojen yli suoraan asvalttiin ranne edellä hyvistä vauhdeista. Päätin jääräpäänä lähteä Tsekkeihin kuitenkin testaamaan, että kestääkö ranne parin viikon levon jälkeen.
Ekana treenipäivänä teippasin ranteen tiukkaan pakettiin, ja muutaman minuutin ajon jälkeen noituminen oli kova kypärän sisällä: eihän sillä pystynyt ajamaan. Halusin uusia näissäkin kisoissa ykköspaikan tittelin, jonka olin menettänyt viime vuona. Syyskuun alussa olisi ollut Ranskan kisat, mutta nämäkin jäi sitten ajamatta loukkaantumisen takia. Ranne kun tuli kuntoon niin loppukausi sitten treenattiin uusia temppuja. Tänä kautena keikkarintamalla on ollut hiljaisempaa. Pari keikkaa ajoin Suomessa. Enemmän tulee keikkarintamalle tilausta ulkomailta. Olen ajanut näytöksiä Venäjällä, Intiassa, Ranskassa ja ympäri Eurooppaa.
Nyt odotellaan seuraavaa kautta ja suunnitellaan uusia temppuja mitä treenata ja millä erottua joukosta kisoissa. Ne on sitten salaisuuksia ensimmäisiin kisoihin asti... Ensimmäinen vaihe on aina uuden tempun oppiminen ja vaikeampi vaihe on sitten saada se istutettua itse kisa runiin, jotta ajo olisi yhtenäistä ja vauhdikasta. Tällä tasolla tämä on oikeaa urheilua ihan niinkuin muukin moottoriurheilu. Ilman kovaa treeniä ei tule tuloksia. Kiitoksia ja mukavaa syksyä kaikille, Joona Vatanen toivottaa.
Mikäli Joonan tuorein video ei näy alla, voit katsoa sen täällä.
Aiheesta aiemmin: Päivän video: Stunt-Duo Vatanen vauhdissa Kuopiossa