"Olen yllättynyt siitä, että kaikista yrityksistä Harley-Davidson olisi ensimmäinen joka heiluttaa valkoista lippua", presidentti Trump sanoi Twitter-postauksessa markkinoiden sulkeutumisen jälkeen. "Taistelin kovasti heidän puolestaan ja nyt he eivät halua maksaa tullimaksuja myydessään EU:lle, joka on vahingoittanut pahasti kauppaamme, 151 miljardin dollarin edestä. Tullit ovat vain tekosyy Harleylle - olkaa kärsivällisiä!" kuuluu Trumpin twiitti kokonaisuudessaan.
Eurooppa vastaa noin 16 prosentista Harrikan myynnistä, ja on merkin suurin yksittäinen markkina USA:n ulkopuolella. Harley-Davidsonin osakkeen kurssi laski eilen 5,9 % ja analyytikot leikkasivat voittoennusteitaan, koska olivat huolissaan siitä, miten nopeasti H-D pystyy adaptoitumaan EU:n 22.6. yhdysvaltalaisvalmistajille asettamaan 25 % tuontitulleihin.
Harley-Davidson ilmoitti eilen aiemmin, että tullitariffi nostaa sen valmistaminen pyörien hintaa Euroopassa noin 2200 dollaria per pyörä, mutta että se ei siirrä hintojennousua jälleenmyyjäverkostonsa kannettavaksi, koska se "uskoo, että valtavalla kustannustennousulla, mikäli se siirrettäisiin jälleenmyyjien ja vähittäismyyntiasiakkaiden kannettavaksi, olisi välitön ja kestävä haittavaikutus sen liiketoimintaan alueella, vähentäen Harley-Davidsonin tuotteiden saatavuutta ja vaikuttaen kielteisesti sen jälleenmyyjien liiketoimintaan".
Harley odottaa tullien maksavan sille loppuvuodelta noin 30 - 45 miljoonaa dollaria ja koko vuodelta sen vaikutus voi olla 90 - 100 miljoonaa dollaria.
H-D aikoo siirtää EU:n alueelle rahdattavien moottoripyöriensä valmistusta kansainvälisille tuotantolaitoksilleen välttääkseen tullit. Se uskoo, että tuotannon käynnistäminen vaatii lisäinvestointeja ja voi ottaa 9-18 kuukautta, ennen kuin ne ovat täysin valmiit.
H-D on kustannussyistä jo aiemmin ryhtynyt siirtämään tuotantoaan Thaimaan tuotantolaitoksilleen.
Analyytikot alensivat eilen illalla Harleyn koko vuoden tulosodotetta 3,9 dollarista 3,7 dollariin tämän vuoden osalta ja vuoden 2019 osalta 4,2 dollarista 3,85 dollariin.
Harley-Davidsonin myynti on jo useampia vuosia ollut laskussa kotimaassaan USA:ssa, ja se on pyrkinyt kasvattamaan vientiään korvatakseen laskevaa markkinaosuutta. EU:n asettama vastatulli osuu siihen hankalassa tilanteessa.
Aiheesta aiemmin:
Harley-Davidson nostamassa moottoripyöriensä hintoja Euroopassa syksyllä
EU:n vastatullit astuivat voimaan: koettelevat Harley-Davidsonin ja Indianin myyntiä Euroopassa