Oulun teknisen liikelaitoksen työpäällikkö Timo Oksa kertoo, että kun liuosta käytetään, asvaltin tai kuutiokivikadun pinta menee tummaksi liuoksesta. Hänen mukaansa pinta voi olla jonkin aikaa liukas, kunnes liuos haihtuu.
Kalsiumkloridia käytetään, kun pyritään estämään katupölyn aiheuttamia ärsystysoireita. Pöly aiheuttaa silmien kutinaa ja kirvelyä sekä yskää ja nuhaa.
Katupöly haittaa eniten astmaa sairastavia ja pieniä lapsia sekä keuhkoahtaumaa, sepelvaltimotautia ja sydämen vajaatoimintaa sairastavia.
Kalsiumkloridi on vahvuudeltaan 35-prosenttista, mutta laimennetaan vedellä 10-12 prosenttiseksi käyttöliuokseksi.
Ainakin tänä keväänä on myös sattunut, että liuos on jäänyt vahvemmaksi, eli vettä on lisätty liian vähän, ja silloin katu tai käsitelty tieosuus on jäänliukas.
Helsigin poliisi varoitti alkuviikosta Twitterissä keskustan ajoratojen liukkaudesta. Liukkaus johtui siitä, että kalsiumkloridia oli vahingossa levitetty koko kadun leveydeltä mukulakivikadulle, kun sitä olisi pitänyt levittää vain reunoille. Liukkaus ei haitannut autoilijoita, mutta kylläkin moottoripyöräilijöitä.
Kalsiumkloridilevitykset ovat tänä keväänä aiheuttaneet motoristeille useita kaatumisia paitsi Oulun seudulla, myös muualla Suomessa.
Kalevan artikkeliin pääset tästä.
Aiheesta aiemmin: Tieurakoitsijan virhe Vantaalla: motoristit kaatuilivat liukkaalla asvaltilla - ongelmia myös muualla?