Ajatuksena vertaisvuokraaminen on selvästi ilmassa, sillä uutisoimme tammikuun lopulla amerikkalaisesta Twisted Road -palvelusta, jonka idea on aivan samanlainen. Oikeastaan suurin ero on siinä, että Twisted Road -palvelu keskittyy pelkästään moottoripyörien vuokraamiseen tai vuokralleottoon, kun SuperLender puolestaan mahdollistaa periaatteessa minkä tahansa laitteen tai esineen vuokraamisen.
Samalla se heijastaa muutosta omistamisessa: kaikki eivät halua omistaa esimerkiksi moottoripyörää, vaan heille riittää viikon - parin ajelu kesässä. Tällaiseen mielitekoon palvelu tarjoaa loistavat eväät.
SuperLenderin sivustolla puhutaan "vuokraamisen" sijaan "lainaamisesta" ja "vuokraajasta" "omistajana", mutta sehän ei palvelun ydintä miksikään muuta, idea on hyvä.
SuperLender on ollut työn alla jo puolentoista vuoden ajan, ja sen takana on neljän hengen tiimi. Koko homma sai alkunsa Jaakko Vihriälän tuskailtua oman mp-harrastuksensa yhteydessä sitä, miten hänen moottoripyöränsä pölyttyy suuren osan vuodesta käyttämättömänä.
Kaverukset olivat porukalle yhden ystävänsä luona Oulunjärvellä, kun joku totesi, että olisipa mukava vuokrata vesijetti. Sellaista ei vain julkisesti löytynyt vuokrattavaksi mistään. Jetti löytyi lopulta riittävän monen tutun kautta.
Valmiutta vuokraamiseen löytyy
– Totesimme, että moni varmaan olisi valmis vuokraamaan esimerkiksi moottoripyöränsä, jos tietäisi, kuka sen vuokraa, kertoo SuperLenderin markkinoinnista vastaava Matti Vähäkuopus.
– Ja toisaalta moni olisi varmasti halukas ottamaan pyörän vuokralle, kun ei olisi liikkeiden armoilla, toimitusjohtaja Jaakko Vihriälä kertoo.
– Tällä hetkellä pitää moottoripyörän vuokralle saadakseen tietää tai tuntea riittävän monta ihmistä, että löytyy halukas omistaja. Meidän palvelumme on omistajan ja vuokraajan kohtauspaikka. Se on tilana kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä.
Homma toimii siten, että SuperLender.fi-sivustolle voi rekisteröitymisen myötä tuoda vuokralle kaikki laitteensa, mitä haluaa. Samalla omistaja kertoo laitteen keskeiset ominaisuudet mukaan lukien ajokorttivaatimukset, vuokrahinnan sekä sen, milloin se on vuokrattavissa.
Henkilö, joka haluaa vuokrata jotain, rekisteröityy niin ikään palveluun, etsii sopivan laitteen, varaa sen ja asian pitäisi olla sillä selvä.
– Rekisteröityminen tapahtuu pankkitunnistautumisen avulla, ja maksuvälineenä toimii luottokortti. Kun varaus on tehty, järjestelmä varaa kortilta vuokraksi sovitun summan. Summa veloitetaan vasta, kun lainaaja kuittaa tavaran haetuksi, selventää Vähäkuopus. – Yhteistyökumppaninamme on suuri luototuslaitos.
Vuokraajan maksukelpoisuus varmistuu samalla, kun hän tekee varauksen, koska silloin järjestelmä tekee vastaavan varauksen luottokortilta.
Helppokäyttöisyyys tavoitteena
Nettipalvelu on tätä kirjoitettaessa ollut markkinoilla reilun kuukauden, ja ensimmäiset henkilöt ovat jo rekisteröityneet sivustolle.
– Palvelun kehittämisessä on ollut tärkeintä helppo käytettävyys. Sekä vuokralleantaminen että -ottaminen on tehty niin helpoiksi kuin mahdollista. Uskomme, että se on tämäntyyppisen toiminnan elinehto, Vihriälä kertoo. – Maksuliikenne ja sen välittyminen on siinä keskeisessä osassa.
Veloitus ei myöskään käynnisty, jos tavara ei vastaakaan vuokralleottajan mielestä luvattua.
– Omistaja voi määrittää eri asioita vuokralleantoilmoituksessaan. Esimerkiksi moottoripyörän kyseessä ollen vaikkapa korttiluokan ja omavastuuosuuden suuruuden, Vähäkuopus opastaa.
– Suuri kysymysmerkki tällaista palvelua käyttävän mielessä ovat varmaan vakuutukset. Selvitimme asian, ja käytännössä moottoripyörässä olevat normaalit vakuutukset riittävät kattamaan lyhytaikaisen lainaamisen, kunhan kyse ei ole elinkeinotoiminnasta. Käymme myös keskusteluja ison vakuutusalan toimijan kanssa siitä, pystyvätkö he tarjoamaan lisävakuutuksia lainaustapahtumaan.
– Kun omistaja ja vuokraaja käyvät varauskeskustelun sivuillamme, molemmat joutuvat hyväksymään tapahtuneen sekä SuperLenderin että vuokraustapahtuman ehdot. Mikä parasta, sopimisesta jää tieto sivustolle, kun se on allekirjoitettu, joten ongelmatapauksissa on aina tarjolla mustaa valkoisella siitä, mitä on sovittu, ja millä ehdoin, Vihriälä kertoo.
Palvelun nopeus
– Järjestelmä toimii myös nopeasti. Oma reissu saattaa peruuntua, joten voit vaikka viikon puolivälissä laittaa palveluun tiedon, että pyöräsi on vuokrattavissa viikonloppuna, ja niin joku saattaa päästä ajamaan sillä. Molemmat voittavat. Sinä saat pyöräsi ylläpitoon rahaa, ja joku taas mukavan viikonloppureissun, Vähäkuopus selventää.
– Itse luovutustapahtuma voidaan sitten sopia mihin vain. Paikkaan, joka parhaiten sopii molemmille. Mp-liikkeet sijaitsevat usein kaupungin laitamilla, jolloin sinne pääseminen voi olla ongelma.
– Palvelu toimii sekä älypuhelimessa että tietokoneella, ja reagoi sijaintiisi: se tarjoaa ensin sinulle lähimpänä olevat kohteet, mutta palvelu toimii myös haun avulla. Voit etsiä esimerkiksi hakea vaikka Posiolla tai 50 kilometrin säteellä vuokralla olevat tietynlaiset moottoripyörät sellaisena ajankohtana kun tiedät itse olevasi siellä, ja näin voit varmistaa sen, että sinulla on moottoripyörä tai vaikka mönkijä käytettävissäsi lomallasi, Vihriälä toteaa.
Askel kerrallaan
Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö Vihriälä ja Vähäkuopus usko palvelunsa tulevaisuuteen.
– Etenemme askel kerrallaan orgaanisesti laajentuen. Haluamme vakiinnuttaa asemamme henkilöltä-henkilölle lainaamisessa, mutta tämä malli on laajennettavissa myös kansainväliseksi, miehet vakuuttavat.
SuperLender-palvelu mahdollistaa myös esimerkiksi lomakohteessa vuokrattavien tai lainattavien laitteiden näkymisen.
– Lomalla käytettävissä oleva aikasi on rajattu, ja on hyvä, jos sitä ei tarvitse käyttää paikan päällä olevien palveluiden ja hintatason vertaamiseen, vaan voit nähdä tavoittelemasi palvelut suoraan netissä, Vihriälä uskoo.
Tuotteiden lainaamisesta ja vuokraamisesta saatavat tulot vähentävät tietenkin laitteen ylläpidosta aiheutuvia kuluja.
– Eräs palvelusta ensi kertaa kuullut innostui heti, ja totesi laittavansa pyörän keväällä, kun joutuu olemaan töissä, vuokralle, jolloin pystyy olemaan viikon-parin lomareissulla pidempään, Vähäkuopus naurahtaa.
Asialla on myös kuitenkin verottajapuolensa.
– Selvitimme, miten verottaja suhtautuu vuokraamisen kautta saataviin tuloihin. Verojen maksaminen näin saaduista tuloista on aina omistajan vastuulla. Satunnaiseen vuokraamiseen pätevät samat ilmoituskäytännöt verottajalle kuin esimerkiksi marjanpoiminnasta ja pullojen keräämisestä tai vaikkapa kirpputorimyynnin kautta saaduista tuloista.
Lisätietoja varmimmin SuperLenderin omalta sivustolta.
Aiheesta aiemmin: Twisted Road on uusi tapa vuokrata moottoripyörä suoraan yksityishenkilöltä, tai tienata omalla