Yhtä varmasti kuin keväinen koirankakkakeskustelu, yleisöpalstoja koristelee mopoilevan nuorison käytös. Kun nuoriso kerääntyy toistensa seuraan, niin liikkeellä olevien mopojen määrä kasvaa ja sehän on hermoja raastavaa. Pahinta varmaan ovat eri puolilla Suomea järjestettävät mopo-miitit, jossa paikalla saattaa olla sadoittain näitä turmiollisia kupeidemme hedelmiä.
Siellä nämä sitten keulivat, polttavat kumia ja aiheuttavat häiriötä yleiseen järjestykseen. Siitä saadaan aihetta tarttua kännykkään, yleisönosastot pullistelevat kauhistuneista kommenteista, poliisit saavat soittoja huolestuneilta kansalaisilta ja kuntien päättäjät herätetään kesken yöunien. Jotain tarttis tehdä.
Aika ajoin saa lukea, miten viranomaiset (kunnasta riippuen) ovat totaalisesti kieltäneet mopomiittien järjestämisen. Tosin ei se välttämättä näitä miittejä lopeta, mutta on selkeä viesti nuorisolle, että heidän harrastustaan ei katsota suopeasti. Onneksi on nähty ja kuultu toisenlaisiakin lähestymistapoja. Virkavalta on paikalla tarkkailijan asemassa, vastaa nuorison esittämiin kysymyksiin ja puuttuu tilanteeseen vasta jos siihen on oikeasti aihetta.
Juuan kunnanjohtaja yllättää
Viime syksynä nähtiin todella hieno esimerkki siitä, miten asiaan kannattaa suhtautua. Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen sai kuntalaisilta valituksia "rälläävistä" moponuorista. Hän vastasi kuntalaisten huoleen, pyysi ja sai lainaksi mopon ja lähti "päristelemään" parinkymmenen nuoren kanssa pitkin kylän raittia. Paikallisella aakkoshuoltamolla kunnanjohtaja tarjosi nuorisolle kahvit ja kuunteli, mitä terveisiä nuorilla oli puolestaan hänelle kerrottavana.
Tästä linkistä pääset katsomaan Markus Hirvosen mopoajelua.
"Asfaltti tai muu suora"
Tämän esimerkin innoittamana naapurikunnassa Kontiolahdella pidettiin paikallisella yläkoululla tilaisuus, johon osallistui 50-60 mopoilevaa nuorta ja heitä oli kuulemassa kunnan virkamiesjohtoa. Nuoriso pyysi ainoastaan asfaltoitua suoraa tai muuta vastaavaa paikkaa, jossa voisivat kaikessa rauhassa muita häiritsemättä keulia mopoillaan. Kunnanisät suhtautuivat nuorten tekemään aloitteeseen suopeasti.
Puheviestinnän tieteellinen yhdistys Prologos myönsi Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvoselle kunniapalkinnon, kun hän osallisti kuntansa nuoria ansiokkaasti ja innovatiivisesti. Hirvonen aikoo juhlia "päristelemällä" nuorten kanssa esimerkiksi palkintomiitin muodossa. "Pitää jutella nuorten kanssa, mitä he haluavat", pohti kunnanjohtaja Markus Hirvonen 13.10 Yle.lle antamassaan haastattelussa.
Positiivista kaikua on kuulunut myös Kokkolasta. Suomen 100 juhlavuoden kunniaksi jokaisesta Suomen maakunnasta on kutsuttu kaksi ansioitunutta nuorta linnanjuhliin. Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa rekkakuskiksi opiskeleva Eemeli Valli on yksi kutsun saaneista. Valli toimii muun muassa Kokkolan nuorisovaltuuston toisena varapuheenjohtajana ja uskoo saaneensa kutsun, koska on ollut keväällä tekemässä kunnallisaloitetta, jossa hän ehdottaa, että Kokkolaan varattaisiin oma alue mopoilijoille ja moottoripyöräilijöille, jossa voisi ajaa ja temppuilla vapaasti. Vaikka Valli ei itse harrastakaan moottoripyöräilyä, niin hän uskoo, että oma alue mopoilulle vähentäisi ja meluhaittoja sekä keulimista parkkipaikoilla ja liikenteessä, kertoi Eemeli Valli 18.11 Iltalehdelle antamassaan haastattelussa.
Hutikan hämmentävä mopotalli
Tällä hetkellä kaikkein hämmentävintä "taistelua" käydään varmaan Pyhtäällä Hutikan mopotallin ympärillä. Nuorten omasta aloitteesta pystyyn pistetty mopotalli sai Pyhtään kunnan ja kuntalaiset rauhoittumaan. Ilkivalta ja kylillä "rällääminen" loppui nuorten saatua omat tilat, joissa korjailla mopoja ja muita kulkuneuvoja. Paikalla on aina aikuinen valvomassa toimintaa, mutta nuoret itse ovat ottaneet päävastuun tiloista ja niiden järjestyksestä. Myös Pyhtäällä vastaanotettiin kirje Presidentin kansliasta Linnankutsun muodossa. Yksi Hutikan mopotallin aloitteen tehnyt ja aktiivinen mopotallilla toimiva Julius Renlund pääsee kättelemään presidenttiä itsenäisyyspäivänä.
Pyhtään kunta on rahoittanut toimintaa ja ehti jo syksyllä jatkaa sopimusta tiloja hallinnoivan Kasvajat ry.n kanssa. Väliin tuli "ilmianto", jonka mukaan tallilla juodaan energiajuomia ja nuorille olisi tallilla myyty nuuskaa. Ainakaan vielä ei konkreettisia todisteita nuuskan välittämisestä ole esitetty, mutta näistä väitteistä johtuen kunta vetikin yllättäen avustuksensa Hutikan mopotallilta pois.
Kunnan avustuksen loppuessa vuoden vaihteessa, Hutikan mopotallin kohtalo on auki. Kulmakarvat kohosivat viimeistään siinä vaiheessa, kun Pyhtään kunta ilmoitti tehneensä sopimuksen Pohjoismaiden suurimman terveydenhuolto- ja hoivapalveluyrityksen Attendon kanssa perustaakseen kunnan oman mopotallin.
Kenen intresseissä on yhtäkkiä hajoittaa paljon positiivista palautetta saanut, nuorison itsensä ideoima Hutikan mopotallin toiminta? Kyseisellä mopotallilla on säännöt, joita nuoriso on noudattanut ja jos niihin on kunnan puolelta jotakin korjattavaa, niin olisiko ollut hedelmällisempää keskustella asiasta ensin asianomaisten, eli nuorison kanssa? Nyt näyttää siltä, että on loikattu takaisin aikuisten johtamaan ajatusmalliin, joka helposti karkottaa nuorison takaisin kadulle.
Väärä henkilö päättämässä
Pyhtään hyvinvointilautakunnan kiireestä päätöksenteossa kertonee sekin, että viime viikon tiistaina pidetyssä kokouksessa, jossa päätös Hutikan mopotallin tuen lopettamisesta mopotallia ylläpitävälle yhdistykselle tehtiin, oli paikalla "väärä henkilö". Tästä syystä kokous joudutaan pitämään uudestaan.
Tämä on hyvä asia, sillä mopotallin puolesta on perjantaista alkaen kerätty nimiä. Näin lyhyessä ajassa nimiä on kertynyt yli 800 mukana motoristeja sekä Pyhtään kunnan asukkaita. Lisäksi nuoret ovat itse tehneet yli 20 vetoomusta kunnalle. Adressi ja vetoomukset luovutetaan kunnalle tänään tiistaina, uutisoi Yle.
Toivottavasti nuorison (järjen) ääntä kuunnellaan. Luultavasti Pyhtään kunnalle tulisi huomattavasti halvemmaksi jatkaa ja kehittää yhteistyötä hyvin Hutikan mopotallin toimintaa ylläpitävän yhdistyksen kanssa. Todennäköisesti myös moponuoret olisivat tilanteeseen paljon tyytyväisempiä ja valmiimpia jatkamaan jo tutussa tallissa kuin siirtymään virkamiesten ylläpitämään virkamiesmäiseen mopotalliin.
Jäämme odottamaan ja seuraamme tilannetta.
Aiheesta aiemmin: Pyhtään kunta irtisanoi sopimuksen Hutikan mopotallista - tilalle monikansallinen hoivayhtiö Attendo