Connexion-lehti kyselee, "oletko ikinä joutunut nopeusvalvontakameran salaman valaisemaksi ja miettinyt, minne sakkorahasi käytetään?" No, joka tapauksessa Ranskan hallitus on paljastanut, mihin varat todellisuudessa käytetään.
Sisäministeriö kertoi, että nopeusvalvontakameroista saadut varat käytetään suoraan teitten turvallisuuden ja laadun parantamiseen. Hämmentävää kyllä, nopeusvalvontakameroita ei käytetä fiskaalisessa tarkoituksessa, kuten Suomessa on ainakin yritetty tehdä, vaan sen sijaan 92 % sakkotuloista menee suoraan tieturvallisuuteen.
Vuonna 2016 Ranskassa nopeusvalvontakameroiden tuotto oli 920 miljoonaa euroa, josta 845,2 miljoonaa käytettiin tieturvallisuuteen ja loput rahoista, noin 75 miljoonaa euroa valtiovelan maksuun.
351,3 miljoonaa meni liikenneinfraa rahoittavan viraston käyttöön, 254,7 miljoonaa paikallisille viranomaisille ja 239 miljoonaa euroa tieturvallisuudesta vastaavalle viranomaiselle.
Käytännössä varoja käytettiin kansallisen tieverkon päällystystöihin, tunneleiden turvallisuuden parantamiseen sekä älyliikennemerkkien asentamiseen.
Tällä hetkellä Ranskassa on 4398 nopeusvalvontakameraa, ja niiden määrää ollaan lisäämässä.
Ministeriö lupasi, että selvitys nopeusvalvontakameroiden tuotosta annetaan jatkossa vuosittain. Ministeriö myös painottaa, että niiden tarkoitus on ensisijaisesti parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää kuolleisuutta sekä loukkaantuneiden määrää maan teillä.
Toimituksen mielestä varojen käyttökohde on asiallinen. Miten se meillä Suomessa menikään?