Viime viikonloppuna virallisesti Suomeenkin rantautunut Pokemon Go -peli on saanut ihmiset liikkeelle ympäri maailmaa. Pelin ideana on napata älypuhelimen avulla erilaisia virtuaalieläimiä, pokemoneja. Pelissä omaa lähiympäristöä tarkkaillaan oman älypuhelimen kameran läpi ja karttasovelluksen avulla.
Kyse on laajennetun todellisuuden sovellutuksesta, jossa peli tunnistaa GPS:n avulla pelaajan sijainnin ja luo Google Mapsin avulla virtuaalisen näkymän ympäristöstä. Näytölle ilmestyvien pokemonien pyydystäminen tapahtuu kännykän kameran avulla sen hetkisessä sijainnissa, kuten kadulla tai rakennuksissa. Liikkeellä oleva pelaaja voi hakea myös pokestopeja, joista saatavat esineet auttavat oleellisesti pokemonjahdissa. Tämä saa pelaajat pyörimään ympäriinsä katse kännykässä.
Havainnointi reaalimaailman puolelle
– On positiivista, että peli saa ihmiset liikkumaan ulkoilmassa, mutta kuten pelissä itsessäänkin varoitetaan, tulee havainnointi pitää erityisesti täällä oikean maailman puolella. Tässä on kyse samasta asiasta kuin tekstiviestin kirjoittamisessa - keskittyminen on monen sekunnin ajan nauliintuneena puhelimen näytölle, ja samalla reagointiaika muuhun liikenteeseen herpaantuu, pohtii ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta.
– Osa pelin hauskuudesta perustuu yllätysmomenttiin: koskaan ei tiedä milloin harvinaisempi pokemon pomppaa näytölle, tai milloin on ohittamassa lisävarusteita sisältävän pokestopin, johon pelaaja on voinut lisäksi ripustaa pokemoneja kutsuvan houkuttimen. Peliympäristönä esimerkiksi Espan puisto on aivan eri asia kuin vilkas Mannerheimintien risteys, joten pelatessa olisi jollain tasolla oltava tietoinen myös tästä todellisuudesta, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toteaa.
Jalan tai pyörällä liikkuvien pelaajien lisäksi tarkkaavaisena on pysyttävä myös auton ratissa. Kuljettajien on syytä olla valppaina, jos havaitsevat potentiaalisen pokemoninmetsästysseurueen tai yksinäisen pyydystäjän.
Ei pelaamiselle liikenteessä
Maailmalta on raportoitu useita tapauksia ihmisistä, jotka ovat pelin tiimellyksessä seuranneet ympäröivää maailmaa älypuhelimen ruudun läpi ja joutuneet liikenneonnettomuuteen. Pelaaminen on mediatietojen mukaan aiheuttanut myös häiriöitä erilaisissa paikoissa, kuten hautausmailla ja keskitysleirimuseossa. Helsingin poliisi ei ole saanut ilmoituksia peliin liittyvistä häiriöistä.
Tärkeimpänä asiana poliisi nostaa kuitenkin esille sen, että puhelimen selaaminen autolla ajaessa on kiellettyä ja siitä seuraa sanktio. Puhelinta ei pidä selailla myöskään pyöräillessä ja jalankulkijankin on syytä pysyä valppaana.
– Olipa kyseessä sitten tekstiviestin kirjoittaminen, pelin pelaaminen, tai vaikka uutisten lukeminen, on se kiellettyä autolla ajaessa. Vähäinenkin keskittymisen herpaantuminen saattaa olla kohtalokasta, Höök muistuttaa.
Lapset erityisvaromisen kohde
Aikuinen hoksaa lasta paremmin kännykän käyttöön liikenteessä liittyvät riskit. Lasten kanssa on hyvä tiedostaa, ettei lapsi aina automaattisesti ilman vanhemman opastusta ymmärrä, että esimerkiksi vilkkaassa risteyksessä huomio ei saa olla pokemonien perässä vaan oikeassa tilanteessa.
Lapsen kanssa voikin lähteä yhdessä pokemonjahtiin, ja siinä samalla keskustella pelisäännöistä. Huomion on oltava pelin lisäksi myös ympäristössä, ja pokemonin nappaamisen ajaksi on syytä pysähtyä kokonaan.
Pokemon Go on ensimmäinen suuren suosion kerännyt peli, joka hyödyntää lisättyä todellisuutta. Ainoaksi AR-hitiksi se tuskin jää, joten pelin toimintalogiikkaan on hyvä vanhempienkin perehtyä.
Moottoripyöräilijöiden on myös hyvä tiedostaa pokemoninpelaajien olemassaolo ja varautua yllättäviin liikkeisiin peliä harrastavien yksittäisten ihmisten ja myös autoilijoiden osalta.