- Nyt teillä kaikilla viivat alkavat eri kohdista ja päättyvät eri kohtiin. Lähtöpaikka on yhtä tärkeä kuin päätös: pitää lopettaa yhtä kauniisti kuin aloittaa. Jos kyseessä on vaikka moottoripyörä tai auto, pitää tietää, mihin kuvio päättyy. Ottakaa nyt ensin skeittariasento ja piirtäkää viiva kehoa liikuttamalla, siirtämällä painoa jalalta toiselle. Tällöin käsi siirtyy vartalon liikkeen mukana. Jos käyttää pelkästään kättä, niin käden käyttö tuo tärinää viivaan, ohjaa kurssilla opettajana toimiva seinäjokinen Hannu Nivala.

Straippausharjoittelua.

Straippausharjoittelua.

Pölähdimme meneillään olevalle kurssille kesken kaiken, ja osallistujat tuskin huomasivat, mitä tapahtuu. Keskittyminen meneillään olevaan harjoitteluun oli tiukkaa.

– Seuraavaksi pari niksiä viivan kauniiksi lopettamiseksi...

Seinäjokelainen Finstriping Finland tuo maahan alan tarvikkeita; pensseleitä, maaliruiskuja ja maaleja sekä järjestää lisäksi alan koulutusta. Yritys on perustettu viisi ja puoli vuotta sitten kokeneen erikoismaalausparivaljakon Nivalan ja Jussi Alasalmen toimesta.

'Viiva on päätettävä yhtä kauniisti kuin se aloitetaan', Hannu Nivala kertoo.

'Viiva on päätettävä yhtä kauniisti kuin se aloitetaan', Hannu Nivala kertoo.

Kantapään kautta ammatiksi

Nivala kertoo ostaneensa ensimmäiset maalausvälineensä 24-vuotiaana 20 vuotta sitten, ja ehtineensä tehdä alan koulutustöitäkin jo kymmenen vuoden ajan. Kursseja Finnstriping järjestää pääasiassa omissa tiloissaan Seinäjoella, mutta tarvittaessa muuallakin.

– Tämä ala on tullut opeteltua ihan kantapään kautta, Nivala kertoo. – Vuonna 1998 kävin Pekka Mannermaan straippauskurssilla, ja siitä asti asia on kulkenut mukana. Välillä oppia on pitänyt hakea Japanista asti.

Mestarin kädenjälkeä.

Mestarin kädenjälkeä.

Kuten niin monesti käy, harrastus vei miehen. 

– Pitää olla tyytyväinen, sillä se on tuonut myös leivän pöytään, Nivala myhäilee.

Kesken keskustelumme Nivala suuntaa tämän tämää ohjaamaan ja neuvomaan kurssilaisiaan. Mies suhtautuu selvästi kunnianhimoisesti ja pedantisti myös opetustyöhönsä.

Ja se kaunis lopetus.

Ja se kaunis lopetus.

Suomessa alan tieto avointa

– Hauskaa muuten on, että Suomessa tällä alalle ei ole mitään salaisuuksia, vaan kaikki tieto on avointa. Täällä ajattelumalli on sellainen, että kaikki tieto on tarkoitettu jaettavaksi, kun muualla maailmassa taas osaamisesta ja sen nurkista pidetään tiukasti kiinni ja tieto on pieninä palasina. Suomen toimintamalli herättää ihmetystä maailmalla.

– Suomessakin alkaa olla jo niin paljon straippareita, etten enää tunne kaikkia. Tuotteita ja tarvikkeita on jo hyvin saatavilla ja on helppo harrastaa alaa. Valtaosa alalla olevista on harrastajia, leipänsä tästä saa vain harva. Mutta tämän suosion ymmärtää hyvin, sillä kun ihmiset istuvat päivät pitkät tietokoneella, tämä tarjoaa aivan toisenlaista tekemistä. Se on hiljentymistä, joka tyhjentää ajatukset, ja mikä parasta: oman käden jälki näkyy konkreettisesti, Nivala kertoo.

Opettaja seuraa koko ajan valmiina neuvomaan.

Opettaja seuraa koko ajan valmiina neuvomaan.

Odottava Cadillac

Kokkolalaiset Satu Saari ja Tom Hietapakka ovat keskittyneesti mukana kurssilla. Sadulla on hieman ongelmia viivan suoruuden kanssa. Nivala neuvoo hänelle kehonkäytön niksejä, ja homma helpottuu.

Sarilla on ongelmia tukisormen kanssa, Hannu opastaa.

Sarilla on ongelmia tukisormen kanssa, Hannu opastaa.

– Veljeni (Tom Hietapakka) minut tänne kaappasi mukanaan, mutta mielenkiintoista tämä on, Satu nauraa.

Tom Hietapakka puolestaan on ammattitaitoinen automaalari, joka on työskennellyt alalla jo 15 vuoden ajan.

– Tulin hankkineeksi viisi vuotta sitten Cadillacin itselleni, johon haluan tehdä straippauksia. Nyt vasta olen ehtinyt kotona harjoittelemaan jonkin verran, ja haen täältä lisäoppia, niin että eiköhän tästä pian pääse sen Cadillacinkin kimppuun, mies myhäilee.

Lisätietoja pinstripingista esimerkiksi Pinstriping Finlandin kotisivuilta.

Tomi ja Sari straippaamassa.

Tomi ja Sari straippaamassa.

Työkaluja.

Työkaluja.