"Saudi Girls Revolution" eli SGR-nimellä tunnettu peli tulee pian saataville älypuhelimiin, ja se on eräänlainen apokalyptinen Mad-Max-skenaario Saudi-Arabian kuningaskunnasta sotaan tuhoutuvalla maapallolla, jossa ihmiset kamppailevat rajusti viimeisistä luonnonvarojen rippeistä.
Peli on jo ennakkoon saanut paljon otsikoita kuukausia ennen virallista julkaisua. Kahdeksan naista taistelee brutaaleja tyranneja vastaan. Naisia edustavat mm. Um Bandar, naisten oikeuksien puolestataistelija, Leila joka edustaa vallasta pois joutunutta eliittiä sekä Hussa, joka puolestaan on lesbo. Naiset kulkevat ärjyvillä moottoripyörillään tuhotuneen ja epärehellisen maan halki.
Suurimpana syynä pelin aiheuttamaan ennakkohälyyn on sen suunnittelija, Hänen Korkeutensa prinssi Fahad Al-Saud, joka on Saudi-Arabian nykyisen kuninkaan veljenpoika. Maa on saanut osakseen runsaasti kansainvälistä kritiikkiä, koska se ei salli naisten ajavan edes autoilla, ei hyväksy homoseksuaaleja sekä myös kovien rangaistustensa vuoksi.
Prinssi kapinallisena?
Miten on siis mahdollista, että Saudi-prinssi luo hahmoja, jotka ovat naistenoikeusaktivisteja taistelemassa homon naisen rinnalla tyrannimaisia hallitsijoita vastaan kaaoksen keskellä?
– Miksi ei? Me halusimme SGR:n maailman olevan erilainen, totesi prinssi Fahad-Al-Saude Your Middle East -lehdelle antamassaan haastattelussa. Yhtä erilainen, kuin missä prinssi itse asuu?
Hän opiskeli Stanfordin yliopistossa, työskenteli Facebookille, kun sen arabiankielinen versio julkistettiin, on asunut Los Angelesissa ja Lontoossa ja perustanut useita yrityksiä. Niihin kuuluu mm. NA3M Games, joka on SGR:n takana. Omalla Facebook-sivullaan tämä 31-vuotias mies antaa itsestään modernin, coolin ja hipsterin kuvan. Entä ristiriita hänen ja hänen kotimaansa välillä?
Al-Saudilla on selkeä kunninahimo, joka vie hänet kuningaskuntaa laajempiin sfääreihin. Hänen alaisenaan oli yli 25 pelinkehittäjää 16 maassa.
Luovuus lähtee sanasta "kyllä"
– Haluan inspiroida nuoria arabimaailmassa olemaan luovempia. Haluamme arabimaailman tulevan kansainvälisesti tunnustetuksi osaksi viihdeteollisuutta.
Tämän takeeksi NA3M tarkoittaa New Arab Mediaa, mutta myös arabian kielen sanaa "kyllä".
– Sanomme aivan liian usein "ei". "Kyllä" on tarkoitettu muistuttamaan, että voimme saavuttaa mitä tahansa, minkä asetamme sydämemme ja mielemme päämääräksi, prinssi toteaa.
Poliittista provokaatiota?
Saudi-Arabialaiset naiset ovat halunneet myös ajaa ajokortin, ja ovat taistelleet oikeutensa puolesta jo vuosikymmeniä. Silti se on edelleen kiellettyä. Vaikka mikään laki ei varsinaisesti estä naisia ajamasta, vaadittava ajokortti on varattu miehille. Ulkomaisia ajokortteja ei myöskään hyväksytä. Ja nyt aito prinssi, kuninkaan veljenpojanpoika tekee peliä, jossa Saudi-naiset ajavat moottoripyörillä pitkin poikin postapokalyptista Saudi-Arabiaa. Onko tämä poliittista provokaatiota?
– SGR osoittaa naisten epätasa-arvoa viihteellisesti ja samalla inspiroi naisia uskomaan, että he voivat vaikuttaa omaan tarinaansa. Tämä on enemmän sosiaalista edistystä kuin politiikkaa, Prinssi vastaa.