Magnus Racing Team, MRT aloitti suihkuturbiinimoottoripyörän rakentamisen vuoden 2014 alusta, ja pyörä oli viiden kuukauden työn jälkeen valmis kesäkuun lopussa. MRT:n projektin etenemisestä on hyvä kuva- ja videoselostus Konekansa.netin sivustolla aivan alusta aina voittoisaan esiintymiseen Messuhallissa.
Pyörän tärkeimmät speksit:
- Kaasuntuottajan turbo 55mm imu, 58mm pako
- Tehoturbiinin siipi 90/100mm
- Laskennallinen teho 30hp takapyörältä
- Laskennallinen huippunopeus 150km/h
- Polttoaineen kulutus 35 litraa tunnissa täyskaasulla
- Paino 90 kg
- Pitää kovaa ääntä
Alunperin pyörän turbiinia käytettiin nestekaasulla, mutta lopullisessa versiossa siirryttiin dieseliin. Rakentamisessa oli paljon ongelmia, mutta myös suuria oivalluksia. Yksityiskohtia kannattaa käydä ihmettelemässä tuolla Konekansan linkin takana. Siellä oppii asiasta paljon, jos on kiinnostusta vastaavan laitteen rakentamisesta.
Kaksi viikkoa projektin aloittamisesta turbiinia koekäytettiin ensi kerran. Linkki Youtubevideoon tässä. MRT:n Youtubesivustolla on myös monia muita videoita suihkuturbiinipyörästä. Paitsi että ne ovat mielenkiintoisia, ne myös todistavat sen, että suihkuturbiinipyörästä lähtee todella kovaääninen ujellus.
Toimintaperiaate
Laitteen toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen, sama kuin suihkumoottorissa tai turbiineissa yleensä. Se perustuu jatkuvaan palotapahtumaan. Liekki palaa rei'itetyn putken sisällä, jonne syötetään ilmaa reikien kautta oikeassa suhteessa. Polttoainesuuttimet sijaitsevat turbiinin nielun vastakkaisessa päädyssä.
Ainoastaan käynnistyksessä tarvitaan kipinä sytyttämään polttoaine, lisäksi turbiini avitetaan lehtipuhaltimella vauhtiin tyhjäkäynnin tasolle. Kierroslukua/tehoa säädetään pelkästään muuttamalla polttoaineen määrää.
Ensimmäisen turbiinin pakokaasut taasen pyörittävät tehoturbiinia, jonka akselilta otetaan voima ketjuvälityksellä takapyörälle.
Koeajo jäällä
Vähän hurjempi koeajo suihkuturbiinipyörällä jäällä alla.
Ajo ei päättynyt aivan onnellisesti, sillä pyörän eturatas löystyi jostain syystä ja tehoturbiini keräsi todella kovat kierrokset. Lopulta tehoturbiinin akseli leikkasi äkisti kiinni rattaaseen, jonka voima katkaisi ketjun ja väänsi akselin mutkalle. Ketju iski myös öljypumppua, joka lopetti pyörimisensä siihen, onneksi pyörään oli tehty ketjusuoja, ettei iskun kohteena ollut kuski. Lopulta tehoturbiinin vinon akselin aiheuttamat värinät löystyttivät useamman kiinnityspultin.
Vauhtia pyörä ehti kuitenkin jäällä suoritetussa koeajossa kerätä vetisellä alusta vajaat 70 km/h. Vauhti kiihtyi GPS:n mukaan koko ajan, joten toiveita on suuristakin vauhdeista, kunhan laite pysyy kasassa.