Morebikes kertoo artikkelissaan, että rikolliset, jotka myyvät väärennettyjä tuotteita ovat yleensä hyvin tietoisia siitä, mitä tekevät sekä seurauksista, jos jäävät kiinni. Niinpä he pyrkivät toimimaan alueilla, joissa kärähtämisen riski on mahdollisimman pieni.
Valtaosa IP-rikoksista (Intellectual property -, tuoteväärennös) tehdään Internetissä. Britanniassa tämäntyyppisten rikosten tutkimus on kohdistunut aiemmin online-huutokauppoihin ja webbisivustoihin, mutta nyt se suuntautuu yhä enemmän sosiaaliseen mediaan.
Alkoholi, tupakat ja lääkkeet ovat osoittautuneet hyvin tyypillisiksi tuoteväärennöksen kohteiksi, mutta myös ajoasut ja moottoripyörien osat ovat olleet rahantekomielessä olleet väärennösten kohteena.
Jutussa varoitetaan ostamasta esimerkiksi uutta kypärää nettikaupasta tai ajotakkia marketista, mikäli se on kovin halpa. Silloin se ei välttämättä ole sitä, mitä sen pitäisi olla.
Jutussa käytetään esimerkkinä hyvännäköistä AGV:n kypärää, joka oli ollut kaupan 62 euron hintaan nettikaupassa. Kun kypärä oli saapunut tilaajalle, oli osoittautunut, että se oli tuoteväärennös ja erittäin huonolaatuinen eikä sillä ollut mitään teemistä AGV:n kanssa.
Ongelmana ei siis pelkästään ole se, että tuote on väärennetty, vaan myös se, että se ei täytä niitä turvavaatimuksia, mitä esimerkiksi siltä edellytetään. CE-merkinnöistä ja vastaavista huolimatta niistä ei välttämättä ole mitään suojaa onnettomuustilanteessa.
Mihin kiinnittää huomiota
Nettiostoksissa kannattaa olla varovainen. On tietysti vaikea tietää, mikä webbikauppa toimii epärehellisesti, mutta riskiä pienentää, jos se on tunnettu ja iso. Epämääräisiä nettikauppoja kannattaa vältellä paitsi tuoteväärennösten takia, myös siksi, että niiden sivustoilla vierailemisen seurauksena saattaa tietokoneelle ilmestyä haitta- ja virusohjelmia. Riskinä on myös pankkiturvallisuuden kannalta tärkeiden tietojen vuotaminen vääriin käsiin.
Kannattaa tutustua etukäteen siihen nettikauppaan, mistä aikoo tuotteensa ostaa. Sen voi tehdä siten, että googlaa yrityksen nimellä ja yrittää löytää käyttäjien kommentteja liikkeen toimintatapaan ja tuotteisiin. Myös sivustolla käytetty kieli, sen tyyli ja mahdolliset kirjoitusvirheet saattavat auttaa tunnistamaan riskaabelin sivuston.
On hyvä käydä katsomassa sivuston kontaktitiedot. Mikäli ne puuttuvat kokonaan tai ovat puutteelliset, on syytä olla varovainen.
Ja yksinkertaisin ohje taitaa olla se, että jos tunnetun tuotteen osalta kauppa näyttää liian hyvältä ollakseen totta, niin se todennäköisesti myös on sitä.
Mikäli olet vahingossa ostanut väärennettyjä ajoasuja tai -varusteita, kerro meillekin.