Kypärää likaavat ulkopuolelta tietysti myös pöly, päällystystöiden piki ja pakokaasut sateesta ja sen tuomista lisistä puhumattakaan.
Sisäpesuun mars!
Sisäpesu on helppoa tehdä, jos sisuskankaat poski- ja korvasuojineen ovat irroitettavat. Silloin ne voi joko pestä käsin vaikka lastenshampoolla, huuhdella huolellisesti ja kuivattaa ulkosalla.
Ne voi myös pestä pesukoneessa jossain miedossa, enimmillään +30 asteen lämpötilassa ja mielellään lastenvaatteiden pesuun tarkoitetuilla allergiatestatuilla pesuaineilla. Sisukset kannattaa myös laittaa pesupussiin pesun ajaksi, jotta ne pysyvät hyvinä. Niitä ei myöskään kannata lingota, vaan nostaa johonkin sopivaan paikkaan valumaan ja kuivumaan.
Yleensä sisukalut ovat kiinni Velcro-nastoilla, joten ne lähtevät varovasti vetämällä pois ja samoin ne on helppo laittaa takaisin - sataprosenttisen kuivina - paikoilleen.
Kypärän sisällä on vielä iskua vaimentava kuori, joka kannattaa varovasti pyyhkiä miedossa pesuaineseoksessa - tässäkin kannatanee käyttää samaa shampoota - kostutetulla liinalla.
Kiinteitten sisäkankaitten pesu
Mikäli sisuksia ei voi irrottaa, lähestymistapa on kokonaan toinen. Silloin kannattaa etsiä niin iso astia, että koko kypärä mahtuu sinne, irrottaa kypärästä kaikki ylimäärinen kuten visiiri. Astia täytetään taas kerran miedolla lastenshampooseoksella ja kädenlämpöisellä vedellä.
Vie kypärä senjälkeen suihkuun, viruttele, ja laita kypärä takaisin astiaan kuori alaspäin, jotta pystyt pesemään sisukset kunnolla. Anna liota astiassa muutama minuutti. Hiero sormilla shampoovettä kangasosiin ja yritä saada kankaasta lika pois. Pesu kestää muutaman minuutin, ja voit uskoa, että hämmästyt, kun huomaat, miten paljon likaa kypärän sisuksista irtoaa.
Pesun jälkeen kypärän sisukset on syytä huuhdella hyvin vaikka suihkussa kunnes pesuainejäämät ovat poissa. Sen jälkeen laita kypärä kuivumaan kuivaan ja ilmavaan paikkaan ja anna kuivua luonnollisesti. Hiustenkuivaajaa ei kannata käyttää kuivattamiseen, sillä se voi vaurioittaa kypärää tai muita sisäosia. Tuulettimen eteen kypärän voi laittaa kuivumaan, mikäli siitä ei tule kuumaa ilmaa.
Ulkopuolinen pesu
Kypärän ulkopuolinen pesu hoituu helposti joko samalla shampoolla tai erityisesti siihen tarkoitetuilla aineilla. Tim Watson suosittaa Ride Apart -sivustollaan astianpesuaineen käyttämistä. Itse suhtautuisin siihen epäilevästi, ja käyttäisin mieluummin visiirin puhdistamiseen jotain siihen suunniteltua ainetta, ja kypärän muuhun ulkoiseen pesuun saippualiuosta tai lastenshampoota. Liottamiseen voi kulua vähän enemmän aikaa, mutta tuloksen pitäisi olla kypärän lasikuidun tai muovin lujuuden säilymisen kannalta turvallisempi.
Järkevää voi olla myös tarkastaa kypärävalmistajan sivuilta, millaisia pesuaineita tämä suosittaa käytettäväksi kypärän pinnan ja visiirin pesuun.
Joka tapauksessa pesuliuokseen kostutettu mikrokuituliina antaa hyvän tuloksen, kunhan malttaa olla riittävän helläkätinen, ettei naarmuta kypärän pintaa.
Erityisesti hyönteiset saa pois parhaiten sitä varten suunnitelluilla pesuaineilla. Katso esimerkiksi juttua 'Ötökät kuuseen oikeilla aineilla' tämän julkaisun sivulta.
Visiirin pesu ja jälkikäsittely
Toisella, lämpimään puhtaaseen veten kastellulla mikrokuituliinalla pyyhitään vielä lopuksi kypärän ja visiirin pinnasta pois kaikki pesuainejäämät ja kalkkitahrat.
Visiiri kannattaa pestä erikseen samoin metodein kuin kypärän pinta, myös sisäpinnalta. Visiiri naarmuttuu vielä helpommin kuin kypärä, joten sen käsittelyssä kannattaa olla erityisen hellävarainen.
Kuivatuksessa pätevät samat ohjeet kuin sisustenkin pesun jälkeen.
Mikäli kypäräsi on kiiltäväpintainen, sen voi myös vahata, jonka jälkeen se näyttääkin kuin uudelta. Jälleen kannattaa ottaa valmistajan sivuilta selvää, millaista vahaa tämä suosittelee käytettäväksi, jottei maalipinta vaurioidu.
Millaisia keinoja itse käytät kypärän sisusten, visiirin ja ulkopinnan pesuun? Mitä muita vinkkejä sinulla on antaa aiheesta?
Joulunajan kunniaksi julkaisemme viisi vuotta vanhoja juttuja Motouutisten alkutaipaleelta vuodelta 2013. Oheinen juttu on julkaistu ensi kerran 14.9.2013.