Yksi ADAS-järjestelmien osista on automaattinen hätäjarrutus (AEB). Se on suunniteltu havaitsemaan kohteet ja jarruttamaan automaattisesti, jos kuljettaja ei jarruta. Vaikka järjestelmien on osoitettu olevan tehokkaita ja vähentävän peräänajoja jopa 50%, yhdysvaltalaisen Vakuutusyhtiöiden Tieturvallisuusinstituutin (IIHS) testaamasta 30 uudesta autosta merkittävä prosenttiosuus ei kyennyt reagoimaan ajoissa estääkseen törmäyksen lähestyessään paikallaan olevaa moottoripyörää esittävää testinukkea.

Testatusta 30 henkilöautosta ja katumaasturista seitsemän sai luokituksen "heikko", ja törmäsi dummyyn jopa alhaisimmalla 50 km/h nopeudella testattaessa. Osa autoista ei hidastanut juuri lainkaan.

Jopa "hyväksyttävän" luokituksen saaneet autot osuivat kaikki moottoripyörään, kun nopeus nostettiin 70 km/h. Toki ne ehtivät reagoida ja pudottaa nopeuttaan ennen törmäystä.

Tutkimuksen tulokset osoittavat parannusta IIHS:n 2024 huhtikuussa tekemään edellisiin kokeisiin, jolloin vain yksi kymmenestä testatusta autosta sai "hyvä"-arvosanan. Tämänkertaisessa testissä 16 kolmestakymmenestä autosta sai "hyvä"-suosituksen. Ne kykenivät joko kokonaan estämään tai merkittävästi lieventämään törmäystä vielä 70 km/h nopeuteen asti.

IIHS:n tutkimuksessaan käyttämä asetelma ja nopeudet (maileissa).

IIHS:n tutkimuksessaan käyttämä asetelma ja nopeudet (maileissa).

Automaattinen hätäjarrutus on ollut EU-vaatimusten mukaan pakollinen varuste uusissa autoissa heinäkuusta 2024 lähtien, kuten myös "Älykäs nopeusavustin" (Intelligent Speed Assist, ISA), joka varoittaa, jos ajat ylinopeutta, mutta joka on myös kytkettävissä pois päältä. Samaan pakollisten varusteiden sarjaan kuuluvat kaistavahti, joka pitää auton valkoisten viivojen välissä ja kuljettaja vireystilaa valvova järjestelmä.

Heinäkuusta 2026 lähtien ADAS-järjestelmälle tulee lisävaatimuksia mm. lisää kuljettajan vireystilaa seuraavia ratkaisuja ja tiukempia vaatimuksia hätäjarrutusjärjestelmälle. Sen täytyy kyetä huomioimaan aiempaa tarkemmin myös pienemmät kohteet, kuten polkupyöräilijät ja jalankulkijat. Sen pitäisi tarkoittaa sitä, että kamera- ja tutkajärjestelmät kykenisivät entistä paremmin havaitsemaan myös moottoripyörät, mikä siltä osin parantaisi motoristien turvallisuutta.

Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua se, että autojen kuljettajat saattavat ajan myötä tulla liian luottavaisiksi näiden automaattijärjestelmien toimivuuden suhteen.

"Nämä tulokset osoittavat, että kolarien estäminen suuremmilla nopeuksilla, erityisesti törmäykset moottoripyörien kanssa, ovat edelleen haaste joillekin järjestelmille", IIHS:n pääjohtaja David Harkey sanoi. "Moottoripyörät ovat erityinen huolenaihe, koska toisin kuin henkilöauton matkustajat, kuljettajilla on vain vähän suojaa kolaritilanteessa."

Lähteet: IIHS ja International Dealer News.