Hajka on kannettava ulkokäyttöön ja retkeilyyn – myös moottoripyöräretkeilyyn – tarkoitettu uuni. Hajka on ruotsalaisen ulkoilmakeittiömestari Eric Törnbladin kehittämä ratkaisu retkiuunin tarpeeseen. Mies tiennee, millaista uunia on kaivannut, ja hyväksi havainnut, sillä hänellä on 15 vuoden kokemus ulkoilmaruuanlaitosta, ja lisäksi hän on julkaissut kahdeksan keittokirjaa ja yli 500 reseptiä.
"Loin Hajka-ulkoilmauunin, koska haluan, että voit valmistaa herkullisia ruokia, kun leiriydyt, olitpa sitten matkassa asuntoautolla tai vaeltamassa."
Hajkaa on kehitelty kolmen vuoden ajan. Hajkan valmistuksen aloittamiseksi on menossa joukkorahoituskampanja Kickstarterissa, ja se sujuu lupaavan hyvin: tavoitteena ollut 9464 dollarin summa on jo ylitetty. Kasassa on kaikkiaan 14 480 dollaria ja kampanjaa on tätä kirjoitettaessa jäljellä vielä 13 päivää.
Hajkan koko paketin saa kampanjan kautta hankittua 120 euron hintaan, tosin kirjoitushetkellä ei halvinta täyspakettia enää ollut kuin yksi jäljellä, seuraava versio on 10 euroa kalliimpi. Toimitukset alkavat toukokuussa 2025.
Hajkan idea on lämmön tasaisessa kierrättämisessä. Kaikki retkikeittimien käyttäjät ovat tuttuja sen ilmiön kanssa, että esimerkiksi paistettaessa paistinpannu kuumenee vahvasti keskeltä ja ruoka tahtoo teflon-päällysteestä huolimatta tummentua keskeltä reunojen hädin tuskin kypsyessä.
Hajkassa lämmin ilma kiertää ylöspäin reunoja pitkin tuottaen tasaista lämpöä ylhäältä päin, kuten oheisesta piirroskuvasta näkyy.
Hajka toimii täydellisesti useimpien retkikeittimien ja veneissä sekä asuntovaunuissa ja -autoissa käytettyjen kaasukeitinten ja -keittimien kanssa. Hajka on mitoitettu ruotsalaisen Trangian retkikeittimen mittojen mukaan, ja sopii suoraan sen tuulisuojaan.
Hajkaa voi käyttää myös spriikeittimen kanssa, mutta spriiliekki nokeaa jonkin verran Hajkan pohjaa. Nuotiolla sitä ei suositella käytettäväksi voimakkaan nokeutumisen vuoksi.
Hajkalla voi pizza-alustan avulla paistaa pizzan viidessä minuutissa. Grilliritilän avulla voi paistaa tai höyryttää ruokaa ja paistovuoan avulla paistaa vaikka kakkuja – tai niitä periruotsalaisia kanelipullia. Vuoka käy myös paistinpannuna, sillä siinä on keraaminen päällyste. Lisäksi sillä voi tehdä lasagnea tai perunagratiinia, tilavuutta paistovuoalla on 1,2 litraa.
Törnbladin mukaan Hajkalla voi valmistaa lämpimiä ruokia kerralla 2-4 henkilölle ja jälkiruokia jopa kahdeksalle.
Kuten kuvista näkyy, Hajka pakkautuu kaikkineen varsin pieneen tilaan, ja sen kokonaispaino on maltilliset 800 grammaa. Hajka valmistetaan Ruotsissa ja Euroopassa.
Ja jos nyt tilaat Hajkan, mukana tulee myös Törnbaldin kirjoittama keittokirja, jossa on 50 reseptiä, jotka epäilemättä soveltuvat toteutettavaksi Hajkalla. Kirjasta tulee sekä digitaalinen että perinteinen painettu versio.
Hajkan kotisivuille pääset tästä ja Kickstarter-joukkorahoituskampanjaan tästä.