Moottoripyörällä ajamaan oppiminen on kuin japanilaisten itsepuolustuslajien (Karate-do, Ju-do, Aiki-do, Tai-do) "Do", joka merkitsee sanaa "Tie". Monenlaiset polut johtavat Tielle, monia erilaisia polkuja pitää tallata ja/tai ajaa, ennen kuin oikeastaan edes pääsee Tielle asti.

Jos moottoripyöräily kokonaisuudessaan on Do, niin voimme erottaa Tielle tulossa kaksi eri asiaa: fyysisen ajamisen ja mentaalisen puolen: se mikä mielessämme liittyy moottoripyörällä ajamiseen.

Siksi on tärkeää kehittää molempia. Fyysisen ajotaidon kehittäminen yksin ei riitä, vaan tarvitaan myös omien asenteiden muokkaamista oikeaan suuntaan, että ajamisen turvallisuus paranee ja on kokonaisvaltaista.

Useimmat meistä ovat varmasti moottoripyörällä ajaessaan tehneet virheitä: moottoripyörän käsittelykyky on ollut kaukana täydellisestä, tai mieli on seilannut jossain muualla, ja äkkiä on tullut yllättävä liikennetilanne vastaan, josta olet selvinnyt hädin tuskin. 

Ja niin tärkeää kuin hyvä ajotaito kaikilla moottoripyöräilyn eri saroilla onkin, kuten reittisuunnittelussa, turvallisessa ajamisessa, ohittamisessa, hidasajossa tai vaikka maastoajossa, on hyvä muistaa moottoripyöräilyn henkinen, mentaalinen puoli.

Avainteema, joka kulkee kaiken sen läpi, mitä moottoripyörän kuljettajana teemme, on omata oikea asenne. On hyvä ymmärtää ja ottaa huomioon ne tilanteet ja tunteet, jotka saattavat tulla niiden vuoksi pintaan.

"Muitten syy"

Ajattelemme mielellämme, että olemme erittäin hyviä moottoripyörän kuljettajia, ja kaikki ongelmat, mitä ajoreissuillamme ilmenee, ovat muitten tienkäyttäjien syytä.

Näinkin saattaa joskus olla, mutta se, että hyväksymme vastuun itsestämme ja näytämme välittävämme ja huomioivamme muut tielläliikkujat, on tärkeä osa Tiellämme tullaksemme paremmiksi motoristeiksi.

Jos esimerkiksi koet vaarallisen liikennetilanteen ajomatkallasi, yritä ajatella tapahtunutta niin puolueettomasti kuin mahdollista, vaikka se voi heti tilanteen jälkeen ollakin haastavaa. Ota huomioon kaikki eri tekijät, jotka johtivat tapahtuneeseen. Oliko jotain, minkä olisit voinut tehdä toisin välttääksesi tapahtuneen? Jos vain syytät muita, et opi kokemuksestasi, eikä ajokäyttäytymisesti voi muuttua. Se tarkoittaa pahimmillaan sitä, että sama asia voi tapahtua uudelleen.

Pyhä kärsivällisyys

Yksi tekijä, jota varsin harvoilla tienkäyttäjillä tuntuu olevan, on kärsivällisyys. Kun jokainen kiirehtii paikasta A paikkaan B muita huomioimatta, niin ei ole yllättävää, että selkkaukset muiden tienkäyttäjien kanssa ovat yleisiä.

Näissä tilanteissa kärsivällisyys kannattaa. Se voi estää tilanteen eskaloitumisen ja tehdä sinun – ja muidenkin – ajomatkasta paljon nautittavamman. Moottoripyöräilijälle joutuminen mukaan kuumentuneeseen väittely- tai riitatilanteeseen toisen tienkäyttäjän kanssa merkitsee aina tappiota. Jopa siihen pisteeseen asti, että meidät voidaan kiilata pyörän päältä tai jopa tieltä.

Täydellisyys on illuusio

Kukaan ei ole täydellinen ja sallimalla muiden ja omatkin virheesi, saavutat paljon mukavamman ajokokemuksen. On hyvä muistaa sekin, että kaikki eivät välttämättä ole ajaneet – millä sitten ajavatkaan – kovin pitkään, ja erityisesti uusien kuljettajien osalta emme voi odottaakaan täydellistä ajamista.

Myös kokeneet kuljettajat tekevät virheitä, niinhän me itsekin teemme. Siitä kertovat jo nekin onnettomuustilastot, joissa moottoripyöräilijä on kolaroinut yksin, ilman toista osapuolta.

Parasta on siis aina ottaa huomioon onnettomuuden riski, ja valmistautua tilanteeseen niin hyvin kuin voit. On myös hyvä analysoida omaa ajamistaan, ajokäyttäytymistään ja mielentilaansa eri tilanteissa. Se mahdollistaa oppimisen omista virheistä tai virheellisestä ajattelusta.

Uhriutuminen ei kannata, eikä myöskään jääminen vellomaan tapahtuman negatiivisissa puolissa, mutta jämäkkä omien vahvuuksien ja heikkouksien analyysi saattaa olla hyvä väline löytää kehityskohteita.

Hyvät tavat ja ylireagoinnin välttäminen

Oikean ajoasenteen kehittämiseksi tarvitset paljon taitoja ja tietoa. Yksi niistä on toimiminen muiden tienkäyttäjien kanssa. Tämä voi olla kokemuksena hyvin erilainen riippuen siitä, kenen kanssa olet tekemisissä, mutta yleisesti ottaen tulokset ovat parempia jos vältät ylireagointia ja osoitat hyviä tapoja. Useimmat ihmiset reagoivat hyvin kohteliaaseen ja tyyneen vuorovaikutukseen, mutta joskus saatat tarvita "rippusen" enemmän kärsivällisyyttä, kun olet kontaktissa sellaisen henkilön kanssa, joka selvästi käy kuumana.

Lisäksi sinun tulisi olla tietoinen tekijöistä, jotka vaikuttavat sekä ajamiseesi että asenteeseesi. Ympäristöllä voi olla oma vaikutuksensa. Sää on ilmeinen tekijä, samoi tiivistahtinen, vilkas liikenne. Jotkin tekijät voivat olla vaikeampia hahmottaa, mutta väsymys, stressi, vahva tunnetila tai levottomuus voivat ollakin isoja ongelmia, koska ne heikentävät keskittymiskykyäsi ja toimintasi voi muuttua ailahtelevammaksi. Pyri aina arvioimaan henkinen tilasi, ennen kuin hyppäät pyöräsi selkään, ja varmista, että olet oikeassa mielentilassa ajaaksesi.

Sinun pitäisi myös huomioida, että terveydentilasi on hyvä lähtiessäsi ajamaan. Alkoholin- ja huumeidenkäyttö ovat tietysti kiellettyjä.

Parhaat motoristit käyttävät aikaa ja opiskelevat kehittääkseen turvallisen ajotavan, näyttääkseen vastuullista asennetta ja jatkuvasti tarkkailevat omaa ajamistaan ja toimintaansa. Saattaa kuulostaa vaativalta, kun on keskittynyt ajamaan moottoripyörällä. Mutta voit aloittaa treenaamisen pala kerrallaan, ja pian huomaat, että siitä on tullut luonnollinen osa ajamistasi, ja taitosi kehittyvät.

Miten tulla nopeammin hyväksi?

Valitettavasti ei ole mitään oikoteitä tulla edistyneeksi ja kokeneeksi motoristiksi. Oppiminen vie aikaa ja vaatii harjoittelua. Paras tapa on osallistua eri kerhojen järjestämiin ennakoivan ajon ja muihin ajokoulutuksiin. Ja pitää silmänsä ja mielensä avoinna sekä pohtia asioita oikeassa, muut tielläliikkujat huomioivassa hengessä, ja kärsivällisyydellä.

Moottoripyöräily on "Tie", "Do", ja kuten kaikissa japanilaisissa itsepuolustuslajeissakin, se jatkuu loputtomiin. Et ole koskaan valmis, vaan niin pitkään kun pystyt ajamaan, voit oppia lisää sekä ajamisen fyysisestä että mentaalisesta puolesta.

Tien tarjoamaa oppimisen mahdollisuutta kannattaa tervehtiä ilolla ja hyödyntää aina ajaessaan ja treenatessaan. Turvallisia ja antoisia kilometrejä.