Muunnossarjan XE4, nestejäähdytteinen sähkömoottori.

Muunnossarjan XE4, nestejäähdytteinen sähkömoottori.

XTreme Electric MX eli XEMX, valmistaa sähköisiä muutossarjoja Yamahan 250 ja 450 YZF/YZFX -malleihin. Kittejä on kaksi erilaista, ilmajäähdytteinen XE2 ja nestejäähdytteinen XE4. Muutossarjat ovat myös vuosikohtaisia. Tällä hetkellä muutossarjat ovat saatavilla vain vuosimallien 2014-2019 YZ250F- ja vuosien 2014-2018 YZ450F:iin.

Yamahan motocross-mallit ovat niittäneet menestystä pro-tason motocross-sarjoissa jo pitkään, osaksi niiden käänteisestä moottorirakenteesta johtuen. Muutossarjassa bensiinimoottori nostetaan sivuun ja korvataan se XE4-moottorilla. Laite pitää sisässään vesipumpun, joka pumppaa jäähdytysnestettä pitääkseen sähköisen moottorin oikeassa lämpötilassa. Pyörän alkuperäinen jäähdytin sopii, joten rakennussarjan asentamiseen menee vain yksi työpäivä, XEMX väittää.

Muunnossarja tuo mukanaan myös uuden mittariston.

Muunnossarja tuo mukanaan myös uuden mittariston.

Lisäksi laitteessa on pikavaihdettavat akut: akun vaihto sujuu parhaimmillaan vain muutamia sekunteja. Tämä helpottaa huoltoa erien välillä ja mahdollistaa riittävän pitkät harjoitussessiot.

72 Voltin akkupakettien teho on 4,3 kWh. XEMX ei kerro, miten pitkän matkan tai ajan sillä pystyy ajamaan, mutta Stark Varg, jossa on 6,5 kWh:n akku, akku kestää jopa 6 tunnin ajon. Voisi olettaa, että XE4:n akusto kestäisi jopa 4 tuntia latauksella hellävaraisesti ajellen.

XE4:n teho on 58 hevosvoimaa, mikä häviää vuosimallin 2023 Yamaha YZ450F:n ilmoitetulle 59 hepalle vain kaakinmitan verran. Ja kaikki tietävät, millainen vääntö sähkömoottoripyöristä lähtee: se on välitöntä ja väkivahvaa.

Jammu varustettuna XE 4 -muunnossarjalla vauhdissa.

Jammu varustettuna XE 4 -muunnossarjalla vauhdissa.

XE4:ssä on aksiaalivuomoottori, jossa on hiilikuituinen roottori sekä keraamiset laakerit.

Muutossarja tuo tullessaan kolme täysin kustomoitavaa ajotapavalintaa, regeneroivan jarrutuksen sekä peruutusvaihteen. Mikäli niin haluat, tehdasoptiona saatavilla on myös kaiutin, joka tuottaa keinotekoisia moottoriääniä, mikäli koet sähkömoottorin luontaisen äänen vähemmän inspiroivana.

XEMX tarjoaa täydellistä Motor A kittiä 6425 euron hintaan, ja akut ovat 3026 euroa kappale.

Muutossarjoilla varustetut pyörät ovat myös pärjänneet kilpailuissa. XEMX:n sivuille pääset tästä.

Yamaha ja XE 4 -muunnossarja.

Yamaha ja XE 4 -muunnossarja.