Kevyiden sähköisten kulkuvälineiden, kuten sähköpotkulautojen, -pyörien ja -mopojen, aiheuttamien palovahinkojen määrä on kasvussa, todetaan Pohjola Vakuutuksen selvityksessä.

– Sähköisten ajopelien ja samalla niiden aiheuttamien vahinkojen määrä on kasvanut viimeisen parin vuoden aikana nopeasti. Jokainen vahinkotarkistajamme on jo törmännyt palovahinkoon, joka on aiheutunut näiden laitteiden lataamisesta, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo.

Kujalan mukaan sähköpyörien ja -potkulautojen akkupalot ovat jo yleisempiä kuin kännyköiden lataamisesta johtuvat palot.

Lataustestit kertovat riskeistä

Pohjola Vakuutuksen tutkintapalveluiden asiantuntijat ovat tehneet kulkuneuvoille lataustestejä yhdessä sähköpalotutkijan kanssa. Samalla on tehty polttokokeita, joissa akustoihin on simuloitu oikosulku.

– Testeissä kävi ilmi, että latauksessa oleva akusto voi räjähtää ja sytyttää joko nopeasti leviävän tulipalon tai hitaan ja salakavalan kytöpalon, josta syntyy hengitysilmaan myrkyllisiä kaasuja. Akkupalot ovat yhä harvinaisia, mutta pahimmillaan hengenvaarallisia, Kujala kertoo.

Asiantuntija: älä lataa akkuja näissä paikoissa

Tulipalojen syyksi paljastuu usein tekninen vika, mutta valitettavan usein myös laitteen käyttöohjeet on luettu huonosti tai niihin kirjatuista varoituksista ei ole välitetty. Akkuja on myös ladattu yöaikaan tai ilman valvontaa.

– Pahimmillaan akku on laitettu yöksi latautumaan vaatekaappiin, jossa ne ovat keskellä herkästi syttyviä materiaaleja. Toinen vaarallinen latauspaikka on ulko-oven läheisyys: ylikuumentunut akku tai viallinen laturi voi sytyttää tulipalon eteiseen, jolloin palavasta asunnosta on vaikea päästä pois, Kujala kuvailee.

Erityisen tarkkana on syytä olla, jos sähköpyörä tai -potkulauta on kaatunut tai kokenut muuten kovia.

– Jos kaatuu sähköpyörällä ja kolhaisee akkua, akun kennojen sisältämä vety voi purkautua, minkä seurauksena akku turpoaa ja syttyy palamaan. Turvonnut tai arvaamattomasti toimiva akku onkin toimitettava viipymättä ongelmajätteeseen, Kujala kertoo.

Näin lataat turvallisesti

  • - Osta kulkuväline tutulta ja luotettavalta merkiltä. Esimerkiksi halpa ja tuntematon kiinalaislaite ulkomaisesta verkkokaupasta ei välttämättä täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia.
  • - Lue käyttöohje huolella kannesta kanteen ja noudata ohjeita. Käytä lataamiseen laitteen omaa laturia.
  • - Älä päästä akkua liian tyhjäksi: alipurkautunut akku voi aiheuttaa lämpökarkaamisen ja tulipalon.
  • - Älä jätä akkua latautumaan pidemmäksi aikaa oman onnensa nojaan.
  • - Lataa vain palamattomalla alustalla ja varmista, ettet lataa ulosmenoteiden tiellä tai lähellä syttyviä materiaaleja. Esimerkiksi makuuhuone tai eteinen eivät ole sopivia latauspaikkoja.
  • - Hanki pieni sammutin vahingon varalta, sillä akkupalon sammuttaminen sammutuspeitteellä tai vedellä on vaikeaa.
  • - Varmista, että kotivakuutuksesi ja palohälyttimesi ovat kunnossa.