Kyse ei ollut siitä, että takki olisi suojellut häntä kolarissa, vaan siitä oli hyötyä myöhempien päivien aikana, kun 24-vuotias nuorukainen oli eksyksissä ja liikuntakyvyttömänä erämaassa ja kamppaili selviytyäkseen hengissä.

Zachary DeMoss kertoi olleensa liian heikko vammojensa vuoksi pystyäkseen hakemaan vettä itselleen, koska pystyi tuskin liikkumaan. Hän kastoi takkinsa läheiseen puroon ja joi vettä takin taskusta.

Missoulassa Montanassa asuva DeMoss oli viisi päivää loukussa Idahon vuoristoisessa erämaassa onnettomuuden jälkeen, ennen kuin perheen ystävä pelasti hänet.

Nuorukainen kertoi olevansa onnellinen ja kiitollinen, että on elossa, taisteltuaan kivun ja kuoleman kanssa metsässä.

"Sanoin itselleni, että se on joko suurta kipua tai vähän kuolemaa, enkä aio valita kuolemaa," DeMoss totesi.

DeMoss katosi mustine vuosimallin 2000 Kawasaki Vulcan -moottoripyörineen 12. elokuuta valtatiellä 12 Idahossa. Hän oli ollut ajamassa kahden muun motoristin kanssa eikä saapunut koskaan heidän kohtaamispaikkaansa.

Viranomaiset etsivät yhteistyössä DeMossin perheen ja ystävien kanssa miestä 99 mailin pituiselta alueelta, mutta ilmoittivat "pienentävänsä etsintää" 15. elokuuta alkaen.

Oregonissa DeMossin perheen ystävä Greg Common, 45, päätti ottaa asiat omiin käsiinsä kuultuaan viranomaisten supistavan etsintöjä.

Common uskoi, että hänellä oli mahdollisuus löytää DeMoss, koska myös ajaa moottoripyörällä ja tuntee alueen. Mutta aluksi hän ei tunnistanut perheystäväänsä löydettyään tämän.

"Viiden päivän jälkeen et usko löytäväsi häntä elossa"

Etsintänsä toisena päivänä Common näki miehen makaamassa puron rannalla tunnistamatta tätä. Common huusi tälle, joten mies kääntyi häneen päin ja kertoi olleensa onnettomuudessa ja olevansa huonossa kunnossa.

"Ja sitten ymmärsin, että puhun Zachin kanssa", Common toteaa.

DeMoss kertoi CNN:lle onnettomuuden johtuneen siitä, että hän väisti välttääkseen törmäyksen hirveen ja lensi moottoripyörineen noin 12 metriä puron yli ruohoiselle syrjäiselle alueelle, erotettuna pyörästään.

DeMoss onnistui saamaan vettä ensimmäisen kahden päivän ajan, ennen kuin hänen kuntonsa romahti, eikä hän enää pystynyt liikkumaan eikä kovista yrityksistään huolimatta kyennyt ryömimään takaisin purolle.

DeMossilla oli moottoripyöräänsä pakattuna nuotion sytyttämiseen tarkoitettu poltin, mikä olisi saattanut nopeuttaa pelastumista, jos hän olisi ollut lähempänä pyöräänsä. Pyörä oli kuitenkin jäänyt ylös puuhun.

Commonille DeMossin selviytyminen on osoitus hänen ystävänsä päättäväisyydestä ja tahdonvoimasta.

"Tahtoa, jonka on täytynyt kestää viiden päivän ajan selviytyminen tuollaisesta. En voi edes kuvitella", Common sanoi.

DeMoss tunnisti heti vanhemman miehen, kun kuuli tämän äänen ja oli erittäin kiitollinen. Myös Common oli erittäin iloinen löydettyään DeMossin.

"Viiden päivän jälkeen, kun joku on kadonnut sellaisessa maastossa, et usko löytäväsi häntä elossa."

Common soitti hätäpuhelun Garminin inReach -laitteellaan, ja noin 30 minuuttia myöhemmin helikopteri oli paikalla.

DeMoss toipuu edelleen vammoistaan. Hän muutti hiljan tehohoidosta tavalliseen sairaalahuoneeseen. Vammaluetteloon kuuluvat mm. osittain romahtanut keuhko, murtunut lonkka ja murtuneet kylkiluut.