Aika-ajoissa nopeimmin ajoi Álvaro Carpe, Rico Salmelan kellottaessa itselleen toiseksi parhaimman ajan. Brian Uriarte pääsi starttaamaan kolmannesta lähtöruudusta,  Marco Morelli oli neljänneksi nopein ja Ruché Moodley viides.

Kisan kärkeen ampaissut Marco Morelli ajautui ulos radalta, highsiderin seurauksena jo heti kisan alkutuoksiassa. Hän pystyi jatkamaan kisaa, mutta haaveet poduimsijoista karisivat tuon johdosta.

Rico sai hyvän lähdön ollen toisena, kärjessä Álvaro Carpe. Heti Salmelan perässä olivat Valentin Perrone ja Brian Uriarte. Kuskit ovat tasaisia ja tilanteet Red Bull MotoGP Rookies Cup:ssa vaihtuvat tiuhaan. Vain hetkeä myöhemmin, Carpe perässä ovatkin Uriarte, Perrone ja Veda Pratama, pudottaen Salmelan viidenneksi.

Yhdeksällä kuskilla oli aika-ajoissa hidastelusta saatu "long lap penalty". Rangaistuksen saaneet kuljettajat joutuivat ajamaan yhden kierroksen, käyttäen pidempää ajorataa. He suorittivat annetun pidemmän kierroksen rangaistuksen kolmannella kierroksella, mikä muutti kärjen järjestyksen ratkaisevasti.

Johtoon nousi Uriarte, toiseksi Veda Pratama, Guillem Planques oli kolmantena ja neljäntenä kaasutteli Ruché Moodley. Pidemmälle kierrokselle joutui myös Salmela, joka tippui sijalle 13. Salmela aloitti pitkän nousun kohti kärkeä.

Salmelan ajotaidoista kertonee paljon, että kun kisaa oli ajettu seitsemän kierrosta, hän oli jo noussut 13.sta sijalta takaisin kärkikamppailuihin, ollen tuossa vaiheessa neljäntenä, edellään kisaa johtanut Carpe, perässään Uriarte ja Perrone. Uriarten ajauduttua radalta ruohikon puolelle, oli Salmela jo kolmantena vain 0.406 sekuntia kärjestä, Prataman ollessa aivan takapyörässä kiinni.

Yhdennelletoista kierrokselle lähdettäessä, Salmela ohitti Perronen ollen jo toisena, Carpen johtaessa edelleen kilpailua. Perrone ja Salmela taistelivat kiivaasti toisesta sijasta. Kun kisaa oli jäljellä neljä kierrosta, Salmela käväisi kärjessä, mutta Carpen kuittasi pian kärkipaikan takaisin itselleen. Uriarte oli kiidättänyt itsensä kolmanneksi, uhaten kärkikaksikkoa. Kymmenen kuskia ajoivat jonossa ja pieninkin ajovirhe kostautui, jokaisen jahdatessa paikkaa podiumille.

Viimeisellä kierroksella Perrone ja Leonardo Zanni pääsivät Uriarten ja Salmelan ohi ja yllättäen Salmela putosikin jälleen viidenneksi. Kisa jatkui todella jännittävänä loppuun asti. Viimeisissä mutkissa Uriarte pääsi sisäkurvin kautta ohi kärkeen, Salmela seurasi perässä kirien ruutulipulle toisena vain 0.112 sekuntia Uriartelle hävinneenä. Perrone tuli lopulta kolmanneksi.

– Long lap penalty:llä aloittaminen ei ollut helppoa, mutta tunsin oloni itsevarmaksi koko kilpailun ajan. Carpella oli hyvä vauhti ja yritin pysyä Carpen ja Perronen kanssa koko kilpailun ajan. Minusta tuntui, että olisin voinut mennä nopeamminkin, mutta en halunnut riskeerata taistelemalla liikaa. Viimeinen kierros ei mennyt niin kuin olisin halunnut, pääsin hyviin asemiin, mutta en ollut lopussa tarpeeksi lähellä Briania (Uriarte) mennäkseni ohi. Mutta silti, P2 ei ole huono. On ollut vaikea kausi, mutta tämä kisa käänsi kaiken. P2 ei ole lainkaan huono, kommentoi 16-vuotias Rico Salmela lauantain Red Bull MotoGP Rookies Cup:in kisaansa.

Sunnuntain kahdeksanteen Red Bull MotoGP Rookies Cup:in osakilpailuun startattiin samoista lähtöasetelmista, eli Salmela starttasi tähänkin kilpailuun toisesta lähtöruudusta.

Salmela sai hyvän lähdön ja otti kärkipaikan, mutta Marco Morelli ja Álvaro Carpe pääsivät kuittaamaan ohi. Tiukassa kamppailussa vielä Uriartekin pääsi ohi Salmelan. Morelli sai pienen kaulan perässä tuleviin, mutta erot ovat hyvin pieniä. Kisa oli tiukkaa kamppailua, Perrone pääsi ohi Salmelan ja kun vielä Ruche Moodleykin ohitti suomalaisen, oli Salmela hetken kuudentena, mutta Salmela piti tuossa kohden pintansa ja kuittasi viidennen paikan takaisin itselleen. Kuuden kärki, Morelli, Perrone, Carpe, Uriarte, Salmela ja Moodley ajoivat tiukassa nipussa, saaden pienen raon perässä tuleviin.

Kisan puolessa välissä Morelli, Carpe, Perrone ja Salmela muodostivat neljän kärjen, ollen kaikki 0,736 sekunnin sisällä. Kun viisi kierrosta oli jäljellä Salmela onnistui ohittamaan Perronen ja pitämään kolmanen sijan. Samaan aikaan Uriarte aloitti hurjan takaa-ajon, ajaen kaikkien aikojen kierrosennätyksen 1:43.696 nousten neljänneksi, jahdaten Salmelan kolmatta sijaa.

Kun kolme kierrosta oli ajamatta, Salmela ajoi yhden mutkan leveäksi, jolloin Uriarte käytti annetun tilan hyväkseen, ohittaen Salmelan ja heti kohta myös Carpen, nousten toiseksi. Myös Perrone pääsi jälleen kuittaamaan ohi Salmelan, pudottaen hänet hetkeksi jälleen viidenneksi, mutta nuori suomalainen ei antanut periksi.

Viimeiselle kierrokselle lähdettiin järjestyksessä Morelli, Carpe, Uriarte, Perrone ja Salmela.
Viimeisissä mutkissa, Morellin edelleen johtaessa, Perrone oli toinen, perässään Uriarte, Carpe ja Salmela, Perronen ajolinja meni liian leväksi, jolloin Salmela löysi raon iskeä ja lopulta viiden kärki tuli maalilipulle järjestyksessä Marco Morelli, Álvaro Carpe +0.133, Rico Salmela +0.225, Brian Uriarte +0.499 ja Valentin Perrone +0.837. Salmela nousi kokonaispistessä viidenneksi 91:llä pisteellä.

– Oli todella vaikea kisa. Marco (Morelli) oli nopea ja yritin vain seurata kärkijoukkoa. Eiliseen verrattuna, en tänään tuntenut itseäni kovin itsevarmaksi. Viimeisellä kierroksella yritin parannella asemiani ja kun kilpakumppani teki virheen viimesellä sektorilla, niin tottakai käytin tilaisuuden hyväkseni ja nousin kolmanneksi. Olen todella tyytyväinen viikonloppuun. Tästä on hyvä lähteä kesätauolla. Katsotaan, mitä voin tehdä Itävällassa, kertoi Rico Salmela hienosti sujuneen viikonlopun lopuksi.

Red Bull MotoGP Rookies Cup:in osakilpailut jatkuvat 17-18.08.2024, Itävallan Spielbergin radalla.

Edit. 01.07.2024 klo 10.19 Uriarten rataennätys ja Red Bull MotoGP Rookies Cup:in seuraavien osakilpailujen päivämäärä.