Uusi sopimus perustuu vuonna 2022 alkaneeseen menestyksekkääseen yhteistyöhön, joka heijastaa molempien toimijoiden yhteistä visiota ihmishenkien pelastamisesta maanteillä. Yhteistyön seuraava vaihe on moottoripyöräturvallisuuden parantaminen.

Viimeisin globaali tieturvallisuuden tilan raportti vuodelta 2023 korostaa, että moottoripyörien ja skootterien määrä on  lähes kolminkertaistunut vuodesta 2011, ja näiden ajoneuvojen osuus tieliikennekuolemista maailmanlaajuisesti on 21 prosenttia.

Jakamalla näkemyksiä, tutkimustietoa ja dataa Autolivin ja YK:n tieturvallisuusrahaston välinen kumppanuus
vahvistaa maailmanlaajuista tieturvallisuusyhteisöä. Tavoitteena on saada YK:n virastot, kansalaisjärjestöt ja teknologiapalveluntarjoajat tekemään yhteistyötä ja ajamaan tarvittavia muutoksia. Tämä yhteistyö on suoraan linjassa YK:n Kestävän kehityksen tavoitteen 3.6 kanssa. Sen päämääränä on puolittaa tieliikenteessä kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä vuoteen 2030 mennessä ja Autolivin tavoitteena puolestaan on pelastaa 100 000 henkeä vuosittain.

”Yhteistyömme UNRSF:n kanssa antaa meille mahdollisuuden saada näkemyksiä maailmanlaajuisesta liikenneturvallisuusyhteisöstä ja jakaa asiantuntemuksemme autoturvallisuuden johtajana”, sanoo Mikael Bratt, Autolivin toimitusjohtaja. "Kumppanuudet ja yhteistyö on välttämätöntä tieliikennekuolemien maailmanlaajuisen taakan vähentämiseksi. Uskomme, että moottoripyöräilijöiden ja muiden haavoittuvien tienkäyttäjäryhmien turvallisuus voi parantua merkittävästi tekemällä tiivistä yhteistyötä YK:n tieturvallisuusrahaston ja sen maailmanlaajuisen verkoston kanssa, voimme tehdä teistä turvallisempia."

YK:n tieturvallisuusrahaston päällikkö Nneka Henry totesi: ”Moottoripyöräkuolemien lisääntyminen vaatii maailmanlaajuista, monen sidosryhmän lähestymistapaa. Olemme tyytyväisiä Autolivin uuteen sitoutumiseen ja johtajuutta tämän tärkeän haasteen ratkaisemisessa. Yhdistämällä resurssimme ja asiantuntemuksemme voimme kehittää ja toteuttaa tehokkaita ratkaisuja, jotka tekevät moottoripyöräilystä turvallisempaa kaikille."

Autolivin sitoutuminen on tärkeä askel kohti Road to Marokko. Se on korkean tason foorumi, joka pidetään helmikuussa 2025 järjestettävässä 4. maailmanlaajuisessa ministeritason tieturvallisuuskonferenssissa.

Tutkiakseen edelleen kriittisiä moottoripyörien turvallisuusongelmia ja ratkaisuja Autoliv ja UNRSF isännöivät 
pyöreän pöydän keskustelun moottoripyöräturvallisuuden vahvistamisesta maailmanlaajuisesti 25.6.2024. Tämä hybriditapahtuma pidetään sekä verkossa että paikan päällä YK:n toimistossa Genevessä. 

Lähde: YK:n tieturvallisuusrahasto.