Sivustolta löytyy liikenneturvallisuuteen liittyviä ohjeita eri kulkuvälineille polkupyörästä lentokonematkustajaan moottoripyöräilijöitä unohtamatta.

Koska eläköön-kampanja on ollut pystyssä jo loppuvuodesta 2011 lähtien, ideoita löytyy mitä moninaisimmista liikenneasioista. Selasimme tieliikenteeseen liittyviä tekstejä läpi aika monta sivullista, ja suoraan moottoripyöräilyyn liittyvistä ehdotuksista löytyi ainoastaan muutama ajatuksia herättävä.

Uusi liikennemerkki varoittaisi vaarallisesta tiestä

Ehkä kiinnostavin idea oli uusi liikennemerkki: 'vaarallinen tieosuus moottoripyöräilijöille'. Sitä esitti Pasi M. Tampereelta huhtikuussa 2013 ja sisältö suoraan sivustolta kopioituna on seuraava:

'Suomen kantatieverkosto on vuosi vuodelta huonommassa kunnossa. Kantatiet ovat etenkin moottoripyöräilijöiden suosiossa, joten tarvitaan erillinen liikennemerkki varoittamaan tieosuuksista, joka varoittaa tien vaarallisuudesta etenkin moottoripyöräilijöille. Tässä muutama esimerkki, jotka kuvaavat, miksi tieosuus voi olla merkittävästi vaarallisempi moottoripyöräilijälle verrattuna autoilijaan.

Esimerkki 1. Tiessä on routavaurioita (pomppuja) jotka yhdistettynä mutkaiseen tiehen voivat altistaa suuremmalle riskille menettää 2-pyöräisen ajoneuvon hallinta.

Esimerkki2. Päällystevauriot/kuopat. Custom-moottoripyörän jousitus on jäykkä. Riittävän iso kuoppa tiessä voi johtaa pysyvään selkävammaan.

Esimerkki3. Urat ja routavaurioiden aiheuttamat halkeamat tai pinnan tasoerot (halkeaman kohdalta toinen puoli tiestä on 10cm korkeammalla kuin halkeaman toinen puoli) voivat suorallakin tiellä aiheuttaa riskin menettää ajoneuvon hallinnan. Autoon vaikutus on pienempi, koska niissä on leveämmät renkaat ja normaalisti puolet renkaista on ehjällä osalla tiestä.'

Korvaako merkki korjaamisen?

Ajatus vaikuttaa toteuttamiskelpoiselta, sillä teitten kunto varsinkin meidän motoristien suosimilla pienillä päällystetyillä teillä on paikoin hälyttävän huono: erilaisten urien, kuoppien ja routavaurioiden määrä on suuri. Niitten yllätyksellinen sijainti aiheuttaa vaaratilanteita ja kova sade voi vielä pahentaa tilannetta. Teiden paikkauksissa saatetaan käyttää motoristin kannalta huonoa, liukasta materiaalia, ajoratamerkinnöistä puhumattakaan.

Toivottavasti mahdollinen varoitusmerkin käyttö ei estä teiden korjaamista.

Ainoa riski on tietysti siinä, että jos motoristin kannalta huonot tieosuudet merkitään liikennemerkein, merkitseekö se sitä, että vauriot saavat jäädä sikseen, 'kun niistä kerran nyt on varoitettu'?

Joku ideoi myös katsastuspakkoa moottoripyörille. Toivottavasti EU:n näkemys ei ole tältä sivustolta peräisin. Kaksi toteuttamiskelpoista ehdotusta olivat valoihin liittyviä: keltainen tupla-ajovalo moottoripyöriin niiden paremmaksi erottumiseksi liikenteessä sekä toisen ehdottajan etu- ja takasumuvalon lisääminen myös moottoripyöriin.

Hyviä ideoita voi köydä tykkäämässä sivustolla tai sitten Eläköön.fi:n Facebook-sivustolla.

Moottoripyöräjärjestöt unohdettu

Eläköön.fi-kampanjan mukaan toteuttamiskelpoiset ideat myös pyritään toteuttamaan. Tämä merkitsee sitä, että sivustolla kannattaa käydä esittämässä meidän motoristien kannalta turvallisempaa liikenneympäristöä kehittäviä ideoita. Samalla voi tehdä julkisen lupauksen oman liikennekäyttäytymisensä kehittämisestä.

Kampanjan taustalla vaikuttaa iso joukko viranomaisia ja järjestöjä, mutta yhtään motoristien järjestöä ei listalla näy, onko meidät taas unohdettu pyytää mukaan?

Kampanjointia ja liikenneturvallisuusviestintää hallinnoi liikenneturvallisuusviestinnän koordinaatioryhmä, johon kuuluvat Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Liikennevirasto, liikenne- ja viestintäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Poliisi ja Liikenneturva.

Näiden lisäksi verkostoon kuuluvat sisäasiainministeriön pelastusosasto, Rajavartiolaitos, Liikennevakuutuskeskus, Linja-autoliitto, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL, Taksiliitto, Autoalan Tiedotuskeskus, Meripelastusseura, Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliitto, Suomen sosiaali ja terveys SOSTE, Autokoululiitto, Rahtarit, Suomen Partiolaiset, Opetushallitus, Punainen Risti, HSL ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.