Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaosto haluaa Prätkällä töihin -päivän vietolla muistuttaa, että moottoripyörä on kätevä kulkuneuvo liikenteessä. Autoiluun verrattuna moottoripyöräily ei aiheuta yhtä paljon ruuhkia tai päästöjä. Lisäksi moottoripyöräjaosto muistuttaa, että moottoripyöräkortin voi suorittaa, vaikka ei olisi yhtään kokemusta kaksirenkaisista menopeleistä.
– Parasta moottoripyöräilyssä on tietenkin sen tuoma ilo ja vapauden tunne. Moottoripyöräily sopii kaikille, enkä tiedä sitä parempaa stressin ja tai pahantuulen lieventäjää, Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto sanoo.
Päivän keulakuvana liikenneopettaja
Tänä vuonna Prätkällä töihin -päivän teemana on moottoripyörän ajokortin hankinta ja ajokortin korottaminen suurempiin pyöriin siirryttäessä. Olemme keränneet tiedotteen liitteeksi moottoripyöräilyn aloittamiseen liittyvät yleisimmät kysymykset vastauksineen.
Itä-Helsingissä toimiva Autokoulu Start on erikoistunut kaksipyöräisten koulutukseen, ja liikenneopettaja ja autokouluyrittäjä Kai Niukkanen on kouluttanut uusia moottoripyöräkuljettajia vuodesta 2001.
Ajokorttilaki uudistui vuonna 2018, minkä myötä moottoripyöräkorttiin vaadittavia teoria- ja ajotunteja vähennettiin. Samalla kortin hinta laski.
- Nykyisin ensimmäistä ajokorttiaan suorittavat seuraavat 4 teoriatuntia ja ajavat vähintään 5 ajotuntia, joilla harjoitellaan moottoripyörän käsittelyä ja ajamista liikenteessä. Asiakas suorittaa lisäksi teoria-, käsittely- ja ajokokeen, Niukkanen selventää.
Niukkasen mukaan Autokoulu Startin moottoripyöräoppilaat ovat kaiken ikäisiä. A1-kevytmoottoripyöräkortin ajavat palaavat myöhemmin korottamaan A2- ja A-luokkiin, A2- kortista aloittavat korottavat A-luokkaan ja toiset suorittavat suoraan ”ison A:n”. Varttuneemmalla iällä lajin pariin palaavat kuljettajat varaavat usein harjoitusajotunteja, jotta pääsevät turvallisesti jatkamaan harrastustaan.
– Jatkokoulutukset ja oman ajotaidon kehittäminen ovat tärkeitä kaikille motoristeille iästä ja kokemuksesta riippumatta. Pitkän tauon jälkeen on hyvä verrytellä taitojaan, Niukkanen sanoo.
Ajokorttilain uudistuksen myötä myös moottoripyörän perushallintaa mittaava käsittelykoe muuttui. Niukkasen mukaan monipuolisempien tehtävien ansiosta uusien kuljettajien taitotaso on kuitenkin nykyisin parempi. Käsittelykokeen kriitikoille liikenneopettajalla onkin selkeä viesti: Harjoittelemalla oppii.
Vuonna 2022 suoritettiin kaiken kaikkiaan 10 857 hyväksyttyä moottoripyörän ajokoetta. Korona-aikana moottoripyöräkorttien suorittamisessa nähtiin kaksi reipasta kasvun vuotta (+16,4 % 2020, +10,4 % 2021), mutta viime vuonna nähtiin laskua normaalitasolle 16,6 prosentin verran. (Traficom)
Moottoripyörien uutuusmallit esitellään koeajopäivillä
Helsingin Messukeskus järjestää Moottoripyörien suuret koeajopäivät Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston toimeksiannosta. Kiertue järjestetään nyt kuudetta kertaa.
Moottoripyörien suuret koeajopäivät tarjoaa koeajoon noin 100 moottoripyöräuutuutta. Mukana ovat Aprilia, Benelli, BMW, Ducati, GasGas, Harley-Davidson, Honda, Husqvarna, Indian, Moto-Guzzi, KTM, MV Agusta, Piaggio, Vespa, Triumph ja Yamaha. Mukana olevat merkit ja moottoripyörämallit vaihtelevat paikkakunnittain.
Koeajopäivät järjestetään nyt viidellä paikkakunnalla Oulussa (ma 5.6.), Jyväskylässä (ti 6.6.), Tampereella (ke 7.6.), Turussa (to 8.6.) ja Helsingissä (pe 9.6.). Kiertue päättyy valtakunnallisena Prätkällä töihin päivänä 9.6. Helsinkiin.
Prätkäilystä kuvat mp-messujen Instagram-tilille ja/tai osallistu Motouutisten kuvakisaan
Lähetä Prätkällä töihin -päivänä 9.6. omasta ajelustasi kuvia Instagramiin hashtagilla #pratkallatoihinpaiva ja #koeajopaiva. Parhaat kuvat nostetaan mp-messut -Instagram-tilin kuvavirtaan www.koeajopaiva.com
Motouutiset järjestää myös perinteisen kuvakisan teemalla Prätkällä töihin. Palaamme asiaan myöhemmin.
Prätkällä töihin -päivän järjestää Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto. Moottoripyöräjaoston jäseniä ovat Brandt Oy Ab, Harley-Davidson Europe, KTM Nordic, Polaris Finland Oy, Sumeko Oy, Suzuki International Europe GmbH Suomen sivuliike ja Yamaha-Motor Europe.
FAQ – Moottoripyörän ajokortin hankkiminen
Moottoripyöräkortit jakautuvat A1-, A2- ja A-luokkaan. Minkä niistä tarvitsen?
Tarvittava ajo-oikeus määrittyy moottoripyörän koon/tehon mukaan.
A1-luokka oikeuttaa ajamaan kevytmoottoripyörää, A2-luokka alle 35 kilowattisia moottoripyöriä ja A-luokka kaikkia moottoripyöriä.
Minkä ikäisenä voin ajaa moottoripyöräkortin?
A1-luokan ikäraja on 16 vuotta ja A2-luokan ikäraja 18 vuotta. A-luokan ikäraja on 24 vuotta, jos ajokortti suoritetaan ensimmäisenä moottoripyöräluokkana. A2-ajo-oikeuden voi korottaa A-luokan ajo-oikeuteen, kun tämä on ollut voimassa kaksi vuotta.
Aiemmin moottoripyöräkortin sai ”lahjaksi” B-kortin yhteydessä. Miksi kortti pitää suorittaa nykyisin erikseen?
Moottoripyöräkortin on saanut ilman ajo- ja teoriakokeita vuoteen 1990 asti autokortin suorittamisen ohessa. Moottoripyöräkortin suorittaminen erikseen on 1.10.1990 lähtien ollut välttämättömyys. Moottoripyörällä ajaminen poikkeaa autolla ajamisesta niin paljon, ettei B-kortti anna valmiutta ajaa moottoripyörällä.
Miten korttiluokan korottaminen tapahtuu?
Korottaminen A1>A2 ja A2>A on mahdollista aikaisintaan kahden vuoden välein, korotus tapahtuu kurssilla (2 teoriatuntia ja 5 ajotuntia) tai käsittely- ja ajokokeella. Jos haluaa korottaa aiemmin, vaaditaan lisäksi myös teoriakoe. Silloinkin on ikävaatimus 18/20 vuotta. A1>A korotuksen saa ainoastaan teoria-, käsittely- ja ajokokeella.
Mitä moottoripyöräkortin ajaminen maksaa?
Pääkaupunkiseudulla toimivien autokoulujen ilmoittamien hintatietojen perusteella A1-, A2- tai suoraan A-moottoripyöräkortin saa edullisimmillaan noin 550 eurolla. Lähtötasosta riippuen oppilas voi valita autokoulujen tarjoamista paketeista joko viranomaisvaatimusten minimimäärät täyttävän kurssin, tai ottaa enemmän ajotunteja, jolloin hinta voi nousta lähemmäs tuhatta euroa. Tämän päälle tulevat viranomaiskulut, kuten ajokorttilupahakemus, ajokoe ja teoriakoe.
Mitä moottoripyöräkortin korottaminen maksaa?
Pääkaupunkiseudulla toimivien autokoulujen ilmoittamien hintatietojen perusteella A1- tai A2-kortin haltija voi korottaa A2- tai A-luokkaan kurssilla, jonka hinta on n. 300 eurosta ylöspäin. Hieman halvemmalla korotus onnistuu suorittamalla kokeet, jolloin tutkintomaksut tulevat kurssihinnan lisäksi.
Kuinka paljon ajokortin suorittamiseen liittyy teoriaa ja ajotunteja?
Vuoden 2018 ajokorttilain uudistuksen myötä ensimmäistä ajokorttiaan suorittavat seuraavat 4 teoriatuntia ja ajavat vähintään 5 ajotuntia, joilla harjoitellaan moottoripyörän käsittelyä ja ajamista liikenteessä. Oppilas suorittaa lisäksi teoria-, käsittely- ja ajokokeen.
Jos oppilaalla on ennestään mopo-, traktori- tai henkilöautokortti, teorioita ei ole. Silloin oppilas aloittaa teoriakokeella, jonka jälkeen varataan ajotunnit ja kokeet. Tämä koskee kaikkia A-luokkia, eikä aiemman kortin luokka vaikuta opetusmääriin.
Kolmas vaihtoehto on harjoitusluvalla ajavat kuljettajat, jotka ajavat minimissään 4 ajotuntia, ja hakevat harjoituslupaa omalle moottoripyörälle käsittelykokeen jälkeen. Nämä ovat pääasiassa A1-oppilaita.
Pitävätkö huhut vaikeasta käsittelykokeesta paikkansa?
On totta, että vuonna 2018 ajokorttilain uudistuksen myötä muuttunut moottoripyörän perushallintaa mittaava käsittelykoe herätti tuoreeltaan paljon kritiikkiä. Väistö- ja pujottelutehtävien metrirajat tiukentuivat ja kuskilta odotetaan vastaohjausliikkeen hallintaa.
Trafin mukaan käsittelykoe päivitettiin vastaamaan paremmin nykymotoristin haasteisiin. Oppilaan turvallisuuden kannalta moottoripyörän käsittelyn opettelu on erittäin tärkeää.
Ammattimaisessa moottoripyöräopetuksessa otetaan huomioon oppilaan lähtötilanne ja osaaminen. Moottoripyöräkortin voi suorittaa, vaikka ei olisi yhtään kokemusta kaksirenkaisista menopeleistä.
Kaikesta selviää hyvän opettajan ja harjoittelun avulla. Kannattaa etukäteen selvittää, millaista opetusta moottoripyöräilyn osalta missäkin autokoulussa annetaan, millaista palvelu on ja millaiset ovat puitteet harjoittelulle. Monesta autokoulusta löytyy moottoripyöräilyyn intohimoisesti suhtautuvia ajokouluttajia, jotka ovat opetuksessa mukana omalla pyörällään satoi tai paistoi.
Mistä löydän ajankohtaiset tiedot moottoripyöräkorttivaatimuksista?
Selkeät ja ajantasaiset tiedot moottoripyörän ajokortin hankinnasta löytyvät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sivuilta.