Mopokausi on alkamassa ympäri maata, mikä saa myös varkaat liikkeelle. Tilastojen valossa varkauksia tapahtuu eniten kesä–syyskuussa, mutta varkausvahinkoja ilmoitetaan Pohjola Vakuutukselle tasaisesti läpi ajokauden.
– Varkaat lähtevät liikkeelle täysin samaan aikaan, kun mopot ilmaantuvat katukuvaan ja ikävä kyllä mopovarkauksia tapahtuu tasaisesti keväästä syksyyn, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander summaa.
Mitään selkeää trendiä ei tilastoissa näy kuukausien tai vuorokaudenajan osalta. Sen sijaan hieman yllättävä Pohjola Vakuutuksen tilastohavainto on se, että mopovarkauksista liki 80 prosentissa tapauksista ajoneuvo on varastettu kotipihasta tai autokatoksesta. Varkausvahingot korvataan mopoille saatavilla olevista kaskovakuutuksista.
– Mopo ei välttämättä ole suojassa varkaudelta edes kotipihalla keskellä kirkasta päivää. Noin kolmasosassa Pohjola Vakuutukselle tehdyistä mopojen varkauksia koskevista vahinkoilmoituksista varkaus on tapahtunut päiväsaikaan, Hiljander kertoo.
Miltei 600 mopovarkautta vuodessa
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa varastettiin vuonna 2021 mopoja 588 kappaletta. Mopot ylikorostuvat varkausvahinkojen kohteena suhteutettuna kaikkien rekisteröityjen ajoneuvojen lukumäärään, sillä esimerkiksi henkilöautoja on mopoihin verraten yli kymmenkertaisesti. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa rekisterissä olleita autoja oli vuoden 2022 lopussa 3 699 634 kappaletta siinä missä mopoja oli 363 455.
– Viimeisen kymmenen vuoden tilastot kertovat, että noin joka viides Suomessa varastettu ajoneuvo on mopo. Mopojen varkaudet ovat laskeneet liki puoleen kymmenen vuoden takaisista luvuista, mutta mopot joutuvat silti varkaiden matkaan selvästi herkemmin kuin muut ajoneuvot. Voi toki olla, että mopot eivät enää kiinnosta ammattivarkaita samalla tavalla kuin ennen. Toisaalta sähköpyöriä varastetaan aiempaa enemmän, mikä osaltaan selittäisi ilmiötä Hiljander pohtii.
Mopo varastetaan useimmiten kaupunkialueelta – näissä kaupungeissa varkauksia
Pohjola Vakuutukselle tehtyjen varkauksia koskevien vahinkoilmoituksien valossa suhteellisesti eniten mopoja varastetaan kaupungeissa. Lahti erottuu tilastossa selvästi muista kaupungeista, mutta Uudellamaalla varkauksia tapahtuu huomattavan paljon myös Keravalla, Vantaalla ja Hyvinkäällä.
– Siellä, missä on ihmisiä, näitä varkauksia myös tapahtuu, Hiljander kiteyttää.
Mopo tulisi aina parkkeeratessa lukita renkaasta raskaaseen kiinteään esineeseen, minkä lisäksi mopon rattilukkoa tulee käyttää, vaikka ajoneuvon pysäköisi vain hetkeksi.
– Mopo on niin kevyt ajoneuvo, että se nousee varkaiden käsissä valitettavan helposti pakettiauton kyytiin. Siksi mopon penkin alla olevassa kypärätilassa ei kannata säilyttää mitään henkilökohtaisia tavaroita, kuten puhelinta tai lompakkoa. Ei ole nimittäin mitenkään epätavallista, että ainoastaan tavaratilaan murtaudutaan ja sieltä viedään omaisuutta, Hiljander kertoo.
Myös mopoihin kohdistuva ilkivalta on yleistä. Useimmissa Pohjola Vakuutuksen tilastoimissa ilkivaltavahingoissa on vahingoitettu mopon virtalukkoa tai revitty yksittäisiä osia irti, kuten akku, mittaristo, rekisterikilpi ja starttipoljin. Myös jarruja rikotaan ilkivaltaisesti.
– Tiedämme tapauksia, joissa mopon jarrut on rikottu ilkivaltaisesti, jotta ajoneuvolla olisi vaarallista ajaa. Mopoilijan kannattaa aina silmäillä ajoneuvo ennen liikkeelle lähtöä ja varmistaa jarrujen toimivuus, Hiljander suosittelee.