Äitienpäivän keksi amerikkalainen Anna Jarvis. Hänen äitinsä kuolema vuonna 1905 sai Annan pohtimaan sitä, että yhteiskunta ei ottanut huomioon äitien asemaa kansakunnan teollistumisessa ja roolia lasten kasvatuksessa.
Jarvisin ehdotti muistojuhlaa kaikille äideille, ja ensimmäinen sellainen järjestettiin Andrewsin metodistikirkossa toukokuussa 1907. Jo seuraavana vuonna, 10. toukokuuta 1908 vietettiin ensimmäistä virallista äitienpäiväjuhlaa Annan kotikaupungissa Philadelphiassa.
1914, eli 109 vuotta sitten USA:n presidentti Woodrow Wilson julisti äitienpäivän kansalliseksi juhlapäiväksi ja päivää vietettäisiin aina toukokuun toisena sunnuntaina.
Suomeen äitienpäivän toi kansakoulunopettaja ja kansanedustaja Vilho Reima, ja sitä vietettiin ensi kerran 7. heinäkuuta 1918. Ensimmäisellä kerralla päivää juhlittiin vain muutamalla maaseutupaikkakunnalla, mutta seuraavana vuonna juhlinta jo laajeni. Vuodesta 1920 päivää juhlittiin toukokuun kolmantena sunnuntaina, kunnes 1927 se siirrettiin nykyiselle paikalleen.
Viralliseksi liputuspäiväksi äitienpäivä vahvistettiin sodan jälkeen vuonna 1947. Sodan aikana ja sodanjälkeisessä Suomessa äitien rooli on vain korostunut entisestään. Muistakaamme tiedostaa se erityisesti nykyisen kansainvälisen tilanteen vallitessa.
On hienoa, että saamme ja osaamme onnitella äitejä. Paljon siis onnea. Ja tänä vuonna erityisen paljon onnea ja voimia ukrainalaisille äideille sodan ja pakolaisuuden keskellä. Olette sydämissämme.
Toivovat
Motouutisten toimitus ja avustajat
Lähde: Wikipedia.