Mitä MKKV:n toiminta pitää tänä vuonna sisällään?
– Tänä vuonna tehdään sitä samaa perustyötä, mitä ollaan tähänkin asti tehty. Koulukäynnit alkavat toukokuun toisella viikolla, eli kierretään taas ympäri Suomea kevät- ja syyskausi, jotka on buukattu täyteen. Meillä on vieläkin vähän patoutunutta jonoa kahden vuoden ajalta, kun koronan vuoksi jouduttiin siirtämään sovitut kouluvierailut. Eli uusia koulukäyntejä ei valitettavasti voida tälle vuodelle enää ottaa, mutta vuodelle 2024 saadaan taas uusia kouluja mukaan, kertoi MKKV:n tiedottaja Marko Saarinen.
Onko jo paljon varauksia tulevalle vuodelle?
– Periaatteessa kyllä, mutta eihän me niitä julkaista, ennen kuin varmistuvat. Niitä meillä hoitaa Susanna Soppi. Meidän osalta korona alkaa pikkuhiljaa olla selätetty. Kahteen vuoteen ei päästy yhdellekään koululle. Positiivista, ettei yksikään koulu perunut sovittua vierailua, vaikka joitakin jouduttiin siirtämään kahteen kolmeen kertaan, kun korona vaan jatkui ja jatkui. Jokaiselta koululta sanottiin, että tulette sitten, kun pääsette. Se on meille kova juttu. Ne olisivat hyvinkin voineet sanoa, että antaa sitten olla, kun tuli tämä korona.
Mitä noiden kahden koronavuoden aikana teitte?
– Tätä meidän konseptia rakennetaan, hiotaan ja kehitellään koko ajan. Meillä on ollut kaikkea muuta. Olimme viime kesänä Suomi Areenassa ja jo vuotta aikaisemmin teimme suurta Sibelius-talon konserttia. Se piti olla aikaisemmin, mutta sekin jäi koronan jalkoihin, eli töitä tehtiin kuitenkin koko ajan. Rakensimme uutta jäsenhankintakampanjaa ja nyt ollaan aika lähellä tavoitetta, kun meillä on yhdistyksessä jo yli 500 jäsentä, niin on voitu pudottaa 70% pois koulujen kustannuksista, mikä on todella paljon. Tavoitteenamme on saada kuusisataa jäsentä, silloin voisimme tehdä koulukäynnit täysin veloituksetta. Ennen emme voi luvata käyntejä täysin ilmaiseksi, ennen kun voidaan olla täysin varmoja, että se jatkuu myös seuraavana vuonna. Tämä ei ole vain yhden vuoden juttu, siksi jäsenmäärän kasvattaminen ja ylläpitäminen on tärkeä asia. Tärkeänä lisänä ovat myös yrityssponsorit, jotka tulevat mukaan. Markku (Koponen) on tehnyt arvokasta työtä niiden hankkimisessa, kiitti Saarinen.
Onko tänä vuonna isompaa kiertuetta?
– Se on vielä pikkuisen auki, mutta syyspuolella mennään Itä-Suomeen. Siitä tehdään pienimuotoinen, ei ihan Lapland Tour, mutta vähän sinne päin. Muuten noudatetaan perinteistä kaavaa, eli yritetään olla tasapuolisesti ympäri Suomea. Mennään sinne, minne meidät kutsutaan, vastasi Marko Saarinen.
– Vielä tuohon jäsenhankintakampanjaan. Se on meillä koko ajan käynnissä, koska se on toiminnan tärkeä taloudellinen tukiranka. Ja hieman leikitään väreillä. Jos puhutaan "Karjala-turneesta", niin tämän vuoden kampanjavärit on Karjalan värit, Markku Koponen kommentoi väliin.
Miltä tuntuu päästä jälleen kunnolla kiertämään?
– Loistavalta ja onneksi on myötämielinen pomo, niin pystyy työaikoja vähän järjestelemään, kun kuitenkin on päivätyö, iloitsi MKKV:n sihteeri/jäsenasioiden hoitaja Tuula Toikka.
Missä on ensimmäinen koulutapaaminen?
– Kevään ensimmäinen koulutapaaminen on 9.5 Nastolassa. Kevään aikana kierretään kaikkiaan 14 koululla. Ihan kaikki ei ole vielä netissä, mutta kaiken kaikkiaan tälle vuodelle tulee 27 kouluvierailua, Tuula Toikka listasi.
– Hyvänä vinkkinä: Kannattaa ladata MKKV-äppi. Sieltä ja MKKV:n Facebook-ryhmästä tästä löytyy ajankohtaiset tiedot tulevista tapahtumista, vinkkasi Marko Saarinen.
– Meiltä kysytään vieläkin päivittäin: "Pitääkö kuulua yhdistykseen?" tai "En tule sinne, kun tästä on ruettu rahastamaan". Ei ole ruvettu rahastamaan yhtään mitään. Aina korostetaan sitä tärkeää asiaa, että vaikka puhutaan yhdistyksestä ja jäsenhankinnasta, niin kaikki motoristit ovat aina tervetulleita MKKV:n tapahtumiin. Ei tarvitse kuulua yhdistykseen! Yhdistyksen jäsenyys on vain tukea meidän toiminnalle ja hankinnalle, että saataisiin nämä tapahtumat kouluille täysin maksuttomiksi. Jäsenyys ei liity mitenkään siihen, tullakko koululle vai ei, tähdensi Marko Saarinen.
– Tai pitääkö ilmoittautua etukäteen? Ei tarvitse, senkun vain tulee tapaamispaikalle ja lähtee mukaan, lisäsi Tuula Toikka.
– Sehän me toki edellytetään, että itse koulutapahtumissa kaikki läsnäolijat sitoutuvat toimitaan yhtenäisesti tarkan ja kurinalaisen MKKV-formaatin mukaan. Ettei tule mitään "häröilyjä", täsmensi Markku Koponen.
– Pitää muistaa että menemme lasten luo, jolloin meillä on suuri vastuu siitä, miten siellä käyttäydytään, muistutti Marko Saarinen.
– Eikä pidä unohtaa meidän Anttia, joka kulkee kunniakkaasti meidän mukana, huomautti Markku Koponen.
Mikä on Antti?
– Antti-patsas on Suomen Uutismedian liiton vuosittain myöntämä patsas, joka myöntää patsaan henkilölle tai yhteisölle, joka on näkyvästi edistänyt paikallislehden ja paikalliskulttuurin asiaa. Aikaisempia Antti-patsaan saajia ovat olleet muun muassa THL vuonna 2021 ja Presidentti Sauli Niinistö vuonna 2020. Tämä on vuoden 2022 Antti-patsas, mutta koska MP23-messut olivat helmikuussa, niin se luovutettiin meille siellä messuilla, selitti Saarinen.
– Marko viittasikin siihen, mutta yhtenä kriteerinä on riittävän merkityksellistä yhteiskunnallista vaikuttamista. Antti-patsasta ei voi hakea, se myönnetään. Heillä on tiukat kriteerit siihen, kenelle se kulloinkin myönnetään, lisäsi Koponen.
– Tämä tuli todellakin yllätyksenä. Kun minuun otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että olivat päättäneet myöntää meille tämän, niin hetken aikaa mietin, että mikäs se tämmöinen Antti-juttu on. Katsoin netistä aikaisemmat Antti-patsaan saajat niin totesin, että nyt ollaan isossa porukassa. Tämä ei ole kiertopalkinto, vaan jokainen saa patsaan omakseen. Siksi meillä lukee, näilläkin messuilla, että Antti on paikalla.
Kiertääkö Antti kaikki koulut?
– Antti ei kouluille varmaankaan tule, koska on vähän haastavaa saada tuommoinen pronssinen, ehkä herkästikkin särkyvä pysymään ehjänä moottoripyörän laukussa.
– Mutta Antti on näkyvä kaveri ja kiertää aktiivisesti. Nyt ollaan Keski-Suomessa, ensi viikonloppuna ollaan Kuopiossa, kertoi Markku Koponen.
– Tämä on meille iso asia, kun mehän emme saa tästä palkkaa. Tämä on vapaaehtoista hyväntekeväisyystyötä, emme saa tästä palkkaa, joten tämä on meille iso asia, pakkio tekemästämme työstä. Huomataan, että meidän työllä on merkitystä, meitä arvostetaan. Kouluilla me se jo tiedetään, koska opettajat ja henkilökunta kertovat, kuinka hienoa on, kun on käyty siellä. Koulujen ilmapiiri on puhdistunu ja kiusaamistapaukset vähentyneet. Mutta se, että meitä huomioidaan jo yhteiskunnallisestikin kertoo meille sen, että tämä pyyteetön työ mitä teemme, ei mene hukkaan, tähdensi Marko Saarinen.
Ari "Santis" Santaharju jutteli taustalla Heikki Loposen kanssa, joka on kiertänyt alusta lähtien MKKV:n tapahtumissa.
– Heikkillä on "tivolin hauskin laite". Sivuvaunullinen 1500 Gold Wing. Lapset ovat aina innoissaan menossa siihen. Parhaimmillaan 14 alakoululaista on mennyt "kyytiin". Olisi hienoa, jos Heikki pääsisi Nastolaan, kauden avajaisiin mukaan, kun Yle tulee silloin kuvaamaan, toivoi Santis.
Aiheesta aikaisemmin:
Motoristit koulukiusaamista vastaan Alavudella: älä ryhdy yleisöksi kiusaajille
Motoristit koulukiusaamista vastaan: tärkeä työ jatkuu
Motoristit koulukiusaamista vastaan: Lapinkiertueen tilinteon hetki
Motoristit koulukiusaamista vastaan on Lapinkiertueella juuri nyt
Motoristit koulukiusaamista vastaan Laihialla: "idoleita uskotaan"
Motoristit Koulukiusaamista Vastaan aloitti jäsenhankintakampanjan, tavoitteena tuplata jäsenmäärä.