”Kevään tullessa ja teiden kuivuessa moottoripyöriä alkaa näkymään liikenteessä yhä enemmän. Keväthuolto olisi ehdottoman tärkeä olla tehtynä ennen liikenteeseen lähtöä”, muistuttaa Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT), Harley-Davidsonin kenttämyyntipäällikkö Mikko Summa.
Moottoripyörä on syytä huoltaa keväällä ennen ajokautta sekä syksyllä ajokauden loputtua. Keväthuolto on moottoripyörälle tärkeä, vaikka syksyllä olisikin huollon tehnyt.
”Moottoripyörään vaikuttaa ajamisen lisäksi seisonta-aikana yllättävätkin asiat, kuten mahdollinen kylmyys ja kosteus säilytystiloissa”, Summa kertoo.
Tarkistuskohteet
Moottoripyöräilijän tulisi tarkistaa menopelistään seuraavat asiat ennen ajokauden aloittamista:
Akku: Moottoripyörän akku pitää ladata joka tapauksessa, mutta vielä parempi ratkaisu olisi irrottaa akku pyörästä ja ladata irrallisena. Näin tulisi tarkistettua akun kiinnitys ja kytkennät, kun täysi akku asennetaan takaisin paikoilleen.
Renkaat: Missä kunnossa renkaat ovat viime ajokauden jäljiltä? Moottoripyörän renkaiden minimiurasyvyys on lain mukaan yksi millimetri, mutta renkaat on syytä vaihtaa jo hyvissä ajoin. Renkaan pito heikkenee, mitä lähempänä minimiurasyvyys on. Rengaspaineet tulee myös tarkistaa ennen liikkeellelähtöä. Oikeat ilmanpaineet löydät ohjekirjasta tai renkaan kyljestä.
Valot: Tarkista ajovalot ja vilkkujen valot, jotta olet varmasti näkyvä liikenteessä.
Ääni: Tarkista äänimerkin kuuluvuus, jotta tilanteen vaatiessa äänitorvi on kunnossa.
Öljytasot: Pyörätyypistä riippuen öljytasot tulee tarkistaa moottorista, vaihteistosta, ensiövedosta ja toisiovedosta. Muista myös muut nestetasot esim. jäähdytysneste sekä jarruneste. Moottorin toiminnan kannalta kriittisiä ovat öljy- sekä jäähdytysnestetasot - jos nämä eivät ole kunnossa, voi tulla yllättäviä ja kalliitakin remontteja.
Summa muistuttaa, että ennen liikenteeseen lähtöä on hyvä olla tarkastettuna ja tehtynä myös mahdollisten hihnojen sekä ketjujen kireys, metallipintojen suoja-aineiden pesu sekä kahvojen ja polkimien toiminta. On myös hyvä todeta jarrujen toiminta ennen kuin lähtee liikkeelle.
Oletko harkinnut pyörän vaihtoa?
Uudesta moottoripyörästä haaveileva pohtii varmasti myös nykyisen pyöränsä jälleenmyyntiarvoa. Pyörän arvoa voi arvioida vertailemalla muiden samankaltaisten pyörien myyntihintaan tai voi kääntyä ammattilaisen puoleen. Jos moottoripyörä on harvinaisuus tai sen todellisen arvon määritteleminen on muutoin vaikeaa, voi puolueettomalta HTT-tavarantarkastajalta tilata moottoripyörälle käyvän arvon määrityksen.
“HTT-tavarantarkastaja esittää aina myös perustelut käyvälle arvolle. Lisäksi arvonmäärityksessä otetaan kantaa myös moottoripyörän toiminnallisuuteen, joten se on siinäkin mielessä hyvä dokumentti myyntiä ajatellen”, vinkkaa Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.
Harju muistuttaa, että moottoripyörän asianmukaisella huollolla on merkitystä moottoripyörän arvon säilymisen kannalta.
HTT-tarkastuksia teetetään esimerkiksi, kun tarvitaan puolueetonta arviota siitä, onko auton maalaus asianmukainen, onko kylpyhuoneen vesieristykset tehty normien mukaisesti tai vastaako tuotantolinjan toiminta sovittua. Suomessa toimii noin 180 tarkastajaa, jotka tekevät vuosittain noin 600 tavarantarkastusta ympäri Suomea. HTT-nimikkeen edellytyksenä on alan koulutus ja pitkä työkokemus sekä HTT-kokeen hyväksytty suorittaminen.HTT-kokeen järjestää ja toimintaa valvoo Keskuskauppakamarin tavarantarkastajalautakunta.