Applen AirTagit ja Samsungin SmartTagit ilmestyivät viime vuonna jo ennestään kuumille Bluetooth-paikanninmarkkinoille. Nämä pienet laitteet sopivat avainrenkaisiin, reppuihin, matkalaukkuihin tai melkein mihin muuhun tahansa, mitä pelkäät kadottavasi tai unohtavasi jonnekin. Ne lähettävät signaalia, jonka avulla pystyt paikantamaan niiden viimeisimmän sijainnin kartalla.
Ne ovat siis äärimmäisen käytännöllisiä, hyvin toimivia laitteita ja sopivat hyvin myös hajamielisyyksissään tavaroiden hukkaamiseen taipuvaiselle.
Varjopuolet
Paikantimien käytöllä voi olla myös varjopuolensa, koska niitä voidaan käyttää myös ihmisten, tavaroiden tai ajoneuvojen laittomaan jäljittämiseen ja paikantamiseen. Yleisimmin käytetyissä paikantimissa, kuten Applen, Tilen tai Samsungin, ei käytetä GPS-paikannusteknologiaa, jolloin ne eivät voi suoraan paikantaa itseään. Ne voidaan kuitenkin ilmoittaa kadonneiksi, jolloin muut puhelimet valjastetaan anonyymisti mukaan etsimään niitä.
Toisin sanoen jos paikanninta aiotaan käyttää laittomasti ihmisen jäljittämiseen tämän tietämättä, laitetaan paikannin ensin huomaamattomasti tämän mukaan. Sen jälkeen ei kestä pitkään, kun paikannin on Bluetooth-yhteyden ulkopuolella. Seuraavaksi jäljittäjä ilmoittaa laitteen kadonneeksi ja saa automaattisesti tiedon sijainnista muitten puhelinten omistajien kautta.
Tämä on kätevää, jos olet unohtanut puhelimesi tai tägillä varustetun kukkarosi kauppaan, mutta ei niin hauskaa, jos sinua tai omaisuuttasi jäljitetään epäilyttävin tarkoitusperin.
Applella on Find My -järjestelmässään aktivoituna lähes miljardi laitetta, joten taustatoimintona tapahtuva pingaaminen tuo todennäköisesti huipputäsmällisen tuloksen ja löydät kaverin luo unohtuneen laukkusi tai muun tägätyn tavarasi helposti. Muiden valmistajien laiteverkot ovat huomattavasti pienempiä, joten ne joutuvat luottamaan erilliseen kumppaniohjelmistoon, mutta laiton jäljittäminen ja muut väärinkäytökset ovat silti mahdollisia.
AirTageissa turvaominaisuuksia
Laitevalmistajat ovat hyvin tietoisia potentiaalisista ongelmista ja ovat ryhtyneet erilaisiin toimenpiteisiin laittoman jäljittämisen estämiseksi.
Applen AirTageissa esimerkiksi on ollut heti alunperin sisäänrakennettuna ei-halutun seuraamisen ja paikannuksen estäviä ominaisuuksia. Mikä tahansa AirTag, joka on joutunut eroon omistajastaan, ja näyttää liikkuvan kanssasi, aiheuttaa hälytyksen iPhonessasi. Tämä ei tietenkään toimi Android-puhelimen omistajalla.
Apple myös kertoo, että riittävän pitkän ajan kuluttua (jopa noin 24 tuntia), AirTag, joka on matkustanut kauas rekisteröidystä omistajastaan, antaa normaalisti kuuluvan hälytysäänen. Tämä antaa suojaa sekä iPhone- että Android-käyttäjille. Toki ääntä saattaa olla vaikea kuulla autoon hyvin kätketystä paikantimesta.
iOS 15.0:sta lähtien iPhonen "Löydä Minun" -appissa on Esineet-kohdan alla toiminto "Tunnista löytynyt esine", joka näyttää lähellä sijaitsevat AirTagit, jotka ovat kadottaneet omistajansa, ja joita voidaan pingata Applen laiteverkoston kautta. Se siis voi kertoa, mikäli repussasi tai autossasi on luvattomia AirTageja.
Apple on julkistanut Android-puhelimiin tarkoitetun Tracker Detect -sovelluksen, joka on saatavilla Googlen Play -sovelluskaupasta. Sen avulla voit manuaalisesti etsiä eihaluttuja AirTageja.
Mikäli löydät asiattoman AirTagin läheltäsi saat lisätietoja siitä pitämällä sitä vasten iPhoneasi tai mitä tahansa NFC-yhteensopivaa Android-puhelinta. Täppäämällä saat selville paikantimen sarjanumeron ja sen, onko joku ilmoittanut sen kadonneeksi.
Muutkin valmistajat hereillä
Saatavilla on myös kolmannen osapuolen sovelluksia, jotka skannaavat lähiympäristöstäsi matalatehoisia Bluetooth-laitteita. Näitä ohjelmia ovat esimerkiksi iPhonelle tarkoitetut LightBlue ja BLE Scanner. Viimemainittu on saatavilla myös Android-puhelimiin, kuten Bluetooth Scannerkin. Ne eivät välttämättä pysty kertomaan, mitkä ovat laillisia ja mitkä laittomia paikantimia, sillä AirTagit esimerkiksi vaihtavat id:tään säännöllisesti osana yksityisyydensuojaa.
Toinen suuri Bluetooth-paikanninmerkki on Tile, johon on tulossa tai jo tullut tuki skannaustoiminnolle sekä sen Android- että iOS-sovelluksiin.
Samsung on myös päivittänyt SmartThings-appinsa sekä Androidille että iOS:lle viime vuonna "Tuntemattoman paikantimen" etsimistoiminnolla. Se etsii asiattomat, rekisteröimättömät tägit, jotka eivät kuulu sinulle, mutta liikkuvat kanssasi.
Ongelmana on käyttäjän kannalta se, että jos haluaa viettää elämäänsä suojassa laittomin aikein mukaasi liitetyiltä paikantimilta, tarvitset useita sovelluksia varmistamaan sen. Lisäksi yksikään sovellus ei automaattisesti seuraa ei-haluttuja paikantimia ilmeisesti akkukapasiteetin suojaamiseksi, joten joudut käynnistämään sovellukset käsin ja suorittamaan haun erikseen.
Jos olet huolestunut siitä, että joku yrittää jäljittää sinua, voit myös käsin tarkastaa laukkusi, taskusi, auton istuimen alustat, pyörän sivulaukut tms, jos haluat varmistaa olosi.
Asiasta kertoi mm. Gizmodo.
Aiheesta aiemmin:
Airtagejä syytetään loistoautovarkauksista, mutta ongelma ei koske pelkästään Applen paikantimia