Elokuva kertoo noin 40-vuotiaasta juoposta Thakur Lalista, joka ollessaan ajamassa moottoripyörällään valtatiellä, joutuu rekan yliajamaksi, ja hänen ruumiinsa katkeaa kolarissa kahtia. Mies tietenkin kuolee, mutta poliisi vie miehen moottoripyörän poliisiasemalla, josta se yön pimeinä tunteina häviää, ja ilmestyy takaisin kolaripaikalle.
Poliisi noutaa pyörän ja laittaa sen lukittuun selliin poliisiasemalle, mutta yhä uudelleen pyörä ilmestyy kolaripaikalle lukkojen takaa. Sama toistuu yöstä toiseen, ja tarina alkaa levitä ympäri maan. Vähitellen paikalliset asukkaat keksivät asialle oman selityksensä: Thakur oli jumala, ja hänen jumaluutensa on siirtynyt hänen käyttämäänsä Luna-merkkiseen moottoripyörään.
Pyörälle aletaan rakentaa temppeliä, ja sitä aletaan palvoa jumalana, jolle tuodaan lahjoja (erityisesti Thakurin suosikkia, alkoholia), ja eriskummallisen sattuman kautta pyörä alkaa myös antaa vastauksia sitä rukoilemaan saapuneille ihmisille.
Elokuva sijoittuu Intian osavaltion Rajasthanin alueelle. Hindunkielinen elokuva on satiiri uskonnon kaupallistamisesta ja omintakeisista rituaaleista. Dug Dug tutkii sitä draamaa ja mystiikkaa, mikä saa uskovat ihmiset sitoutumaan ja ajautumaan erikoisiin uskomuksiinsa.
– Jos uskot johonkin koko sydämesi voimasta, se toimii sinulle, toteaa Dug Dugin ohjaaja Ritwik Pareek Yahoo Newsin haastattelussa.
107 minuuttia pitkä elokuva sai ensiesityksensä Toronton kansainvälisillä filmifestivaaleilla viime kuussa, ja se perustuu osittain tositapahtumiin. Palissa noin 75 km Jodhpurista on temppeli, jossa palvonnan kohteena on moottoripyörä.
Temppeli tunnetaan nimellä Bullet Baba (Baba tarkoittaa pyhimystä hindunkielellä), Bullet tulee tietenkin vanhasta 350 cm3 Royal Enfield Bulletista, joka on temppelissä jalustalle sijoitettuna. Moottoripyörä kuului paikalliselle asukkaalle Om Singh Rathorelle, joka menetti henkensä onnettomuudessa valtatiellä yli 30 vuotta sitten. Jotkut paikalliset uskovat, että moottoripyörällä on yliluonnollisia voimia, ja ohiajavat rekkakuskit käyvät temppelissä rukoilemassa suojelusta matkalleen.
Pareek kävi paikalla, ja sai idean elokuvaansa sieltä.
– Elokuva ei tee pilaa kenestäkään, mutta sen sijaan näyttää uskon voiman, kertoo Rohan Rajadhyaksha, joka yhtenä intialaisen musiikkiryhmän Salvage Audio Collectiven jäsenenä vastaa elokuvan musiikista.
Intian osuus kaikista maapallolla vuosittain maantieonnettomuuksissa kuolleista on peräti 11 %. Se tarkoittaa 151 113 kuollutta esimerkiksi vuonna 2019.
Lähteet: Dug Dugin kotisivu, Yahoo News ja Toronto International Film Festival.
Voit katsoa allaolevan videon myös täällä.