Tällä kaudella poliisilaitos saa käyttöönsä huipputehokkaan mekaanisesti ahdetun Kawasaki H2 SX -moottoripyörän, joka otetaan valvontakäyttöön heti. Pyörä on varustettu täydellisellä poliisivarustuksella.
− Siitä löytyy rekisterikilpien lukulaite, erottelevat tutkat molempiin suuntiin ja keskinopeusmittari. Kiinteässä ajoneuvotietokoneessa on poliisin rekisterit ja järjestelmät. Huippunopeus on 300 kilometriä tunnissa, ja kyseessä on yksi maailman tehokkaimmista sarjavalmisteisista moottoripyöristä, kertoo komisario Hannu Kontola.
Moottoripyöräpoliisien toimenkuvaan kuuluu pääasiallisesti liikenteen valvonta. Lisäksi he hoitavat hälytystehtäviä, turvaavat valtiovierailuita sekä osallistuvat ennalta estävään ja PR-toimintaan. Moottoripyöräpoliisit hoitavat myös erävalvontaa ja liikkuvat esimerkiksi Nuuksion alueella kesän aikana.
− Poliisimoottoripyörät ovat erinomaisia välineitä paikkoihin, mihin autoilla ei pääse. Esimerkiksi kadonneiden etsinnässä moottoripyörät ovat tehokkaita välineitä, Kontola taustoittaa.
Konkarinkin on hyvä harjoitella pyörän käsittelyä ennen ensimmäisiä ajoja
Moottoripyöräpoliisit ovat erikoistuneita kaksipyöräisten valvontaan. He valvovat mopoja ja moottoripyöriä tehostetusti kauden alusta lähtien. Poliisi saa alueen asukkailta lukuisia yhteydenottoja häiritsevästä ja vaarallisesta mopoilusta. Tähän poliisi vastaa parhaan kykynsä mukaan.
Kontola haluaa kesän alkuun muistuttaa tärkeistä asioista liittyen moottoripyöriin ja mopoihin.
− Autoilijoiden liikennesilmä ei ole tottunut kaksipyöräisiin, joten ennakointi on tärkeää. Tiet ovat talven jäljiltä paikoittain huonossa kunnossa. Turvavälin pitäminen on oleellista, että ehtii huomaamaan vaaralliset kuopat ja railot. Tiellä on lisäksi hiekkaa ja likaa, jotka aiheuttavat pidon heikkenemistä. Tien korjauksessa käytetty paikka-aine on myös liukasta, eikä tätä aina huomaa etenkään sateella.
Myös pyörän käsittelyä on hyvä harjoitella. Tämä onnistuu esimerkiksi isommalla parkkipaikalla. Liikkeelle lähdöt, jarrutukset ja hallintalaitteisiin tutustuminen ennalta estää ikäviä tilanteita liikenteessä.
− Ajoneuvon kunto ja ajovarusteiden kunto tulisi tarkastaa. Vaikka kypärä näyttäisi päällisin puolin kunnolliselta, se on hyvä vaihtaa uuteen noin viiden vuoden välein, Kontola muistuttaa.
Poliisin viesti uusille mopoilijoille: Saa nauttia, mutta riskit on huomioitava
Uusille mopoilijoille ja heidän vanhemmilleen Kontolalla on tärkeä viesti.
− Pitäkää hauskaa harrastuksenne parissa. Muistakaa autojen sekaan siirtyessänne, että riskit ovat suuret. Kiinnittäkää huomiota siihen, ettette temppuile liikenteen seassa. Tämän vuoksi aiheutuu joka vuosi erittäin ikäviä tapahtumia, ja niitä ei kaivata yhtään lisää.
Mopo tulee pitää sellaisessa kunnossa, että harrastus on turvallista. Tämä koskee niin virittämistä kuin yleistä kuntoa.
− Miettikää missä ajelette ja aiheuttaako ajonne häiriötä. Tulemme todennäköisesti kohtaamaan tien päällä, ja mukavampaa on meidän kanssa asioida, kun asiat ovat kunnossa.
Poliisi puuttuu mopokokoontumisista aiheutuviin häiriöihin. Poliisilla ei ole tarkoitus pilata hyvää ja liikennesilmää kehittävää harrastusta, vaan huolehtia, että häiriötä ei aiheuteta ja kaikilla on turvallista.
Mopoilijoiden vanhempien Kontola toivoo huolehtivan siitä, että lapsilla on liikenteessä turvallinen kesä.
− Olkaa kiinnostuneita siitä, kenen kanssa lapset ajavat. Teroittakaa sitä, missä saa ajaa ja missä ei. Huolehtikaa myös, että mopot pysyvät asianmukaisessa kunnossa. Tässä ei riitä, että mopo katsotaan alkukaudesta läpi. Asettakaa rajat, joiden puitteissa toimitaan, Kontola toteaa ja toivottaa turvallista kesää.
Teksti Erkki Mäki, kuva Poliisi.