Oli komea näky, kun Blue Knights saapui paraatina Sellon Viaporin torille. Auringon paistaessa moottoripyörät saatiin sovitettua torille kaiken kansan ihailtavaksi. Tapasimme järjestön kansainvälisen presidentin DJ Alvarezin Texasista, varapresidentti Andreas Hohendorfin Saksasta sekä Euroopan Konferenssin puhemiehen Ully-Bärin Itävallasta.
– Blue Knights International on kansainvälinen moottoripyöräkerho, joka on perustettu Yhdysvalloissa 1974. Se on avoin kaikille moottoripyöräileville lainvalvojille, joilla on valtion virka ja kiinniotto-oikeus. Heitä löytyy esimerkiksi Poliisista, Rajavartiolaitoksesta, Tullista, Puolustusvoimista ja lisäksi rikosseuraamuslaitoksissa sekä syyttäjäviranomaisissa voi olla tällaisia virkamiehiä. Paikallisosastoja on ympäri maailman 28:ssä eri maassa ja jäseniä on lähes 20 000, DJ Alvarez kiteyttää.
– Saksassa on 37 chapteria ja Euroopassa tällä hetkellä kaikkiaan 102 paikallisosastoa. Saksassa chapterit menevät alueittain, paikoitellen kaupungeittain, mikä selittää paikallisosastojen suuren määrän. Blue Knightsien ensimmäinen eurooppalainen paikallisosasto perustettiin Englantiin, josta se on levinnyt laajalti Pohjoismaita myöten. Pohjoisin jaosto on Norjan Altassa. Tavoitteena on saada jaostot Espanjaan, Portugaliin ja Kreikkaan, lisäksi teemme töitä Itä-Euroopassa Bosnian, Romanian ja Unkarin cahaptereiden luomiselle. Euroopassa on tällä hetkellä 2 000 jäsentä, liivin selästä näkee, mistä maasta ja chapterista jäsen on. 90% eurooppalaisista jäsenistä on poliiseja, kertoo Blue Knights International:in varapresidentti ja Saksan Chapter V:n presidentti Andreas Hohendorf.
– Olen toiminut Blue Knightsien kansainvälisenä presidenttinä nyt neljä vuotta. Tärkein tehtäväni on pitää heidät oikealla, kaidalla tiellä ja tietysti pitää huolta jäsenistöstä. Ei se ole mielestäni vaikeaa. Parasta ovat vierailut ympäri maailmaa, eri jäsenmaissa, lisää DJ Alvarez.
– Blue Knights on perheorientoitunut moottoripyöräkerho. Tapaamisiin voi ottaa ja yleensä otetaan puolisot ja lapset matkaan. Niihin voi tulla myös ilman moottoripyörää. Kuten huomasitte, täälläkin osa jäsenistä kulkee autoilla, jotka tulivat moottoripyöräletkan perässä. Kaikkein tärkeintä on tavata ihmisiä. Olemme kaikki ystäviä keskenämme. Vaikka emme olisi tavanneetkaan aikaisemmin, niin jäseniä autetaan aina. Virka-arvolla ei ole mitään merkitystä. Useimmilla jäsenillä on lempinimi, jolla hänet tunnetaan. Esimerkiksi minut tunnetaan nimellä Schlagi. Vaikka olisimme tunteneet toisemme vuosia, niin ei välttämättä ole tullut puheeksi, mikä jonkun oikea nimi tai virka-arvo on, Andreas "Schlagi" Hohendorf kertoo.
– Jokaisen liivissä on laatta, josta nimi näkyy, sanoo Blue Knights:ien Euroopan puhemies Ully-Bär osoittaen omaa nimilaattaansa.
Puhe siirtyy meneillä olevaan konferenssiin.
– Tämä on Blue Knightsien Euroopan presidenttien kokoontuminen, eli kaikki Euroopan presidentit ovat kutsuttu paikalle. Tärkein tehtävämme on rahankeruu hyväntekeväisyyteen. Toiminnan kehittäminen ja laajentaminen Euroopassa ovat myös keskustelumme aiheita, listaa Ully-Bär.
Mitä muuta viikonloppu on pitänyt sisällään?
– Pääsimme seuraamaan Korpilammella Puma-helikopterin pelastushajoitusta ja tänään olimme ajelemassa. Valittavana oli kolme eri reittiä, joiden päätepiste oli Räyskälässä. Siellä moottoripyöräpoliisien kouluttaja Kimmo Järvinen kertoi suomalaisten moottoripyöräpoliisien koulutuksesta, sekä demonstroi yhdessä toisen kouluttajan kanssa muun muassa hidasajoa ja muita koulutukseen sisältyviä ajoharjoitteita. Moottoripyöräpoliisien koulutus on Suomessa tunnetusti korkealla tasolla. Joissakin maissa moottoripyöräpoliisille vain annetaan pyörä alle ilman mitään koulutusta. Vaikka muuten illanvietoissa puhutaan moottoripyöristä, eikä työasioista, niin poliisitoiminta luonnollisesti kiinnostaa, Suomen Blue Knightsin sihteeri Seppo Rissanen kertaa päivän tapahtumia.
Kansainväliset arvovieraat lähtevät jatkamaan matkaansa ja siirrymme varjoon Blue Knightsien Suomen presidentin ja perustajan Vesa Kaarttin kanssa. Kuinka Blue Knights rantautui Suomeen?
– Lueskelin 2000-luvun alussa moottoripyöräjengejä käsittelevää kirjaa. Kirjan lopussa oli lyhyt maininta Blue Knightsistä. Etsiessäni heistä lisää tietoa ajattelin, että mitä helkkaria, onpas iso firma. Menimme vaimoni kanssa Ruotsissa järjestettyyn Blue Knightsin kokoontumiseen ja yritin liittyä Ruotsin Blue Knightseihin. Kuitenkin siellä Luulajassa menin herkällä hetkellä lupaamaan, että yritän perustaa Suomeen oman paikallisosaston, kertoo Vesa Kaartti.
– Alku ei ollut ihan helppoa. Kun lähtee perustamaan rekisteröityä yhdistystä, niin ensimmäisenä on vastassa suomalainen byrokratia. Se on aika haasteellista, kun siitä ei ollut aikaisemmin mitään kokemusta. Lisäksi oli hankalaa saada joku muukin uskomaan tähän hulluun ideaan. Kansainväliset kontaktit Blue Knightseihin hoituivat helposti Ruotsin kautta. Meitä oli kahdeksan perustajajäsentä, vaimoni mukaan lukien. Sitten pikkuhiljaa alkoi porukkaa lappaamaan mukaan. Tällä hetkellä Suomessa on 98 jäsentä ja vieläkin on varaa laajentaa. Tosin omat rajoitteensa tuovat kerhon omat kriteerit. Esimerkiksi Suomessa on vain 7 000 poliisia, että ihan loputtoman paljoa ei potentiaalisia jäseniä Suomesta löydykään.
– Nyt pidettävä Blue Knights European Convention on tämän vuoden päätapahtuma, jonne on kutsuttu kaikki 102 presidenttiä. Kaikki eivät tietenkään pääse paikalle, mutta oli positiivinen yllätys, että osallistujia on 350. Ennakkoon ei voinut tietää, kuka tänne "saarelle" asti tulee. Kaukaisin vieras saapui Australiasta. Osa ajoi paikalle moottoripyörällä, osa lensi tänne ja vuokrasi täältä pyörän ja osa tuli autolla. Kun perhe kasvaa ja moottoripyöräily jää mahdollisesti hetkeksi tauolle, niin siitä huolimatta ketään ei hylätä. Hyvä että tulevat paikalle, ihmisistä me välitämme, tähdentää Vesa Kaartti.
Blue Knights ja hyväntekeväisyys
– Kerhon tärkeää toimintaa on hyväntekeväisyys, jonka kohteena ovat erityisesti lapset. Tähän mennessä kerho on lahjoittanut hyväntekeväisyyteen 18,3 miljoonan euron edestä tavaraa ja rahaa. Suomessa on kerätty 10 000 euroa, joista tänä vuonna lahjoitimme Lasten syöpäosasto 10 henkilökunnalle rahaa virkistäytymiseen. He tekevät uskomattoman hienoa, mutta raskasta työtä. Itse poliisina joutuu välillä katsomaan kuolemaa vierestä, mutta näiden hoitajien pienistä potilaista jopa joka kolmas kuolee. Se on henkisesti niin raskasta, että siihen työhön minusta ei olisi. Lahjoitimme näille hoitajille rahaa, että pääsisivät rentoutumaan. Olemme käyneet myös ajeluttamassa lastenkodin lapsia. Tämä kerhon toiminta on nerokasta. Me kokoonnumme ja pidämme hauskaa ja samalla saamme kerättyä rahaa ja tuotettua iloa muille, riemuitsee Vesa Kaartti.
– Blue Knights on perheorientoitunut moottoripyöräkerho. Se näkyy osaltaan kerholiiveissäkin. Kerhon jäsen voi hommata vaimolleen lahjaksi Knights lady -kerholiivin. Näin puoliso tuntee itsensä enemmän samaan porukkaan kuuluvaksi. Tämä tosin sorsii miespuolisia perheenjäseniä. Heille vastaavanlaista liiviä ei ainakaan vielä ole tarjolla. Blue Knightsit ovat muutenkin yhtä suurta perhettä, mikä etenkin reissatessa on tosi kätevää. Aina on tuttuja ja majapaikkoja tarjolla, ja joka viikko jossakin on bileet. Itse toimimme aivan samalla lailla. Jos kuulen, että joku ulkomaalainen kerhon jäsen on Suomessa, niin pyydän aina meille kylään. Tämä on samalla tosi hyvä tukiverkko. Blue Knights toimii yhteistyössä palomiesten Red Knightsien kanssa ja Suomessa ollaan hengailtu paljon Suomen armeijan upseereista koostuvan Soldiers MCA:n kera.
– Meiltä kysytään usein, että miksi poliiseilla pitää olla oma kerho? Se on vähän samaa kuin lääkäreillä. Jos jossakin kohtaa iltaa käy ilmi, että paikalla on lääkäri, niin heti on joku näyttämässä jotakin näppylää ja pyytää "voisitko vilkaista". Sama meillä poliiseilla. Kokoontumisajoissa iltanuotiolla aina joku tulee rutisemaan kännissä, miten serkku on saanut väärän tuomion ja niin edelleen. Ketään ei voisi pätkääkään kiinnostaa työasiat omalla vapaa-ajalla.
– Toinen asia, mihin aina saa vastata on valvommeko liikennettä ajaessamme vapaa-aikana? Mieti itse. Jos sorvari ajaa pusepänverstaan ohi, niin paljonko kiinnostaa, eikä hitsari hyppää metalliverstaalle sellaisen nähdessään. Toki vakaviin rikoksiin tietenkin on puututtava, mutta kyllä mekin vapaa-aikana olemme vapaalla. Kun Blue Knightsit ovat koolla, niin silloin puhumme moottoripyöristä ja moottoripyöräilystä, kuten kaikki muutkin motoristit. Nämä meidän tapahtumat ovat aika "nynnyjä". Puolisot, lapset ja jopa koirat ovat mukana. Meillä on aina B-luokan reissuja, mikä on hieno asia. Vaikka olisit kuinka kova mimmi tai jätkä, niin lupa pitää kotoa kysyä. Tämä on loistava win-win-tilanne, kun ei tarvitse ketään jättää pois. Meidän piirimme ovat sen verran pienet, että heti huomaa jos porukkaan on saatu uusi jäsen, tietää Vesa Kaartti kertoa.
Yhteistyö Soldiers MCA:n kanssa näkyi, sillä heitä oli mukana tässäkin paraatiajossa. Käytimme tilaisuutta hyväksemme ja kävimme pikaisesti jututtamassa kyseisen kerhon jäseniä.
– Soldiers MCA on puolustusvoimain virkaupseereista koostuva moottoripyöräkerho. Joitakin kunniajäseniä on pyydetty kerhoon mukaan. Jäseniä meillä on reilut 30. Olemme tehneet jo vuosikymmeniä yhteistyötä Blue Knightsien kanssa. Vieraillaan ja kutsutaan vierailemaan puolin ja toisin eri tapahtumissa, kertoi Pekka Karanko Soldiers MCA:sta.
Kuinka Blue Knightsien päivä tästä vielä jatkuu?
– Tästä lähdemme takaisin majapaikkaamme Hotelli Korpilammelle. Illalla on ohjelmassa muun muassa eri maiden osastojen tervehdykset ja rauhallista illanviettoa seurustellen. Huomenna on kotiinpaluu, jokainen omalla aikataulullaan, kertoo Seppo Rissanen lopuksi.
Jos omaat viran puolesta kiinniotto-oikeuden ja harrastat moottoripyöräilyä, niin tämä on moottoripyöräkerho, jonka toimintaan kannattaa tutustua. Blue Knights Finlandin kerhosivuille pääset tästä.
Aiheesta aiemmin: MP-messut 2015: Blue Knights - poliisien oma moottoripyöräkerho