Suomessa yhteiskunnan tila on jo kauan ollut vakaa, vapaa ja tasa-arvo pitkällä. Nainen moottoripyörän selässä on yhä tavallisempi näky, ja naisten kokoontumisajojakin on järjestetty vuosikymmeniä.
Pakistanissa asiat ovat hieman toisin. Naisten moottoripyörilyssä ei ole kyse pelkästään siitä, että he ajavat, vaan heidän oikeudestaan julkiseen tilaan laajemminkin. Pakistanissa kokoontumisajoon osallistuvat naiset ovat YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin WoW- eli Women on Wheels -ohjelman kouluttamia. Se pyrkii lisäämään naisten mahdollisuutta liikkumiseen kodin ulkopuolella ja taistelee naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa ahdistelua ja häirintää vastaan julkisilla paikoilla, kerrotaan UN Womenin nettisivuston tositarinoissa.
Jutun yhteydessä haastateltu Punjabin yliopistossa opiskeleva 23-vuotias Rubina Atta toteaa, että "me vaadimme oikeutta ajaa moottoripyörällä siinä kuin miehetkin. Haluan että minulla on mahdollisuus mennä yliopistolle moottoripyörällä, koska se säästää paljon aikaa ja antaa minulle täyden itsenäisyyden.”
Hänen miehensä on hermostunut, koska pelkää vaimonsa loukkaantuvan, mutta tukee Rubinaa, ja on ylpeä siitä hän on mukana.
Oikeus liikkumiseen on naisille tärkeää
Yhteiskunnallisesta muutoksesta Pakistanissa kertoo toivottavasti se, että naiset olivat saaneet ennen tien päälle lähtöä kannustusta myös paikalliselta poliisilta. Poliisikapteeni Muhammed Ameen Wais lupasi heille, että liikennepoliisi puuttuu asiaan, jos moottoripyöräilevät naiset kokevat häirintää tai tuntevat olonsa turvattomiksi. Asian tukemiseksi poliisi on pian julkistamassa matkapuhelinsovelluksen, jolla naiset saavat nopeasti apua lähimmältä poliisilta.
Kokoontumisajoon osallistuneella neljän lapsen äidillä Sadaf Imranilla oli selkeä päämäärä. Hänelle moottoripyörästä on jo ammatin vuoksi hyötyä. Hän on ammatiltaan ompelija ja voi nyt aloittaa tekemiensä vaatteiden toimittamisen suoraan asiakkailleen moottoripyörällä.
Hän haluaa myös olla roolimalli muille naisille, ja hänen päättäväisyytensä on tehnyt vaikutuksen myös hänen aviomieheensä Imran Amjumiin. Sadaf oli vähän aiemmin pelastanut Imramin isän hengen sillä aikaa kun Imram oli töissä. Nainen oli laittanut isän istumaan moottoripyörän takaistuimelle, sitonut tämän kädet vyötäistensä ympäri ja ajanut sairaalaan juuri ajoissa. Imran kertoi olevansa kiitollinen ja ylpeä vaimostaan.
Asenteiden muutos ottaa aikansa
Kaikkien naisten perheet eivät kuitenkaan vielä ymmärrä naisten yhtäläistä oikeutta liikkumiseen. Saima Chaudry on 34-vuotias lääkäri, joka tarvitsee kulkuneuvon päästäkseen töihinsä kilinikalle. Hänen äitinsä tukee häntä, mutta Saiman isä ja veli ovat sitä mieltä, että moottoripyörät on tarkoitettu vain miehille.
Saima uskoo kuitenkin, että hänen veljensä tottuvat siihen lopulta, vaikka se ottaakin aikaa.
Muutos on jo siis alkanut Lahoressa, ja WoW-ohjelmaa on tarkoitus laajentaa muillekin Punjabin alueille ja lopuksi koko Pakistaniiin. Pisteenä i:n päälle Pakistanin hallitus on luvannut myydä tulevana naistenpäivänä tuhat skootteria puoleen hintaan ohjelmaan osallistuville naisille.
YK:n tasa-arvojärjestö UN Women puolustaa naisten ja tyttöjen oikeuksia yli sadassa maassa, ja sen tavoitteena on saavuttaa maailma, jossa on yhtä arvokasta syntyä tytöksi kuin pojaksi – jossa miehillä ja naisilla on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet. Se rakentaa maailmaa, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus. Naisilla on myös oltava mahdollisuus ihmisarvoiseen työhön ja omien tulojen hankkimiseen.