MMAF:n – Modified Motorcycle Association of Finlandin – osastolla oli yhdistyksen toiminnasta kertomassa Joonas Ikonen.

Mikä MMAF oikein on?

– Yhdistys on perustettu 1997 ja ajamme moottoripyörärakentajien etuja, olemme edunvalvontajärjestö. Käytännössä moottoripyöräily on rakas laji monille, ja he tykkäävät rakentaa moottoripyöriä. Siksi yritämme tehdä siitä mahdollisimman helppoa, ja varmistaa, että tulevaisuudessakin saamme rakentaa omannäköisiämme moottoripyöriä ja jatkaa tätä harrastusta.

Yritämme olla ajan hermolla säädöksien ja tulevien lakiehdotusten ja kaikkien tällaisten suhteen, ja annamme näkemyksemme siihen, mitä eri lakimuutokset tai -ehdotukset voivat vaikuttaa. Niillä voi olla erilaisia seurauksia, ja yritämme saada yhteistyössä muiden etujärjestöjen, kuten Smoton kanssa, oman näkökantamme kuuluviin, Joonas Ikonen kertoo.

MAFF:in toiminta mahdollistaa pyörien modaamisen. Markku Hakosen 1983 rakentama Honda Gold Wing 1100 vuosimallia 1983.

MAFF:in toiminta mahdollistaa pyörien modaamisen. Markku Hakosen 1983 rakentama Honda Gold Wing 1100 vuosimallia 1983.

Voitko kertoa jotain käytännön esimerkkiä, missä olette menestyneet?

– Käytännössä Traficomin rakentelusäädökset ovat pitkälti MMAF:n käsialaa. Eli Traficomin sivuilta löytyvät moottoripyörien rakentelusäännökset on yksi mihin olemme olleet vaikuttamassa.

Toinen iso asia oli, kun aiemmin omavalmistemoottoripyörien testauksesta vastannut TestMill lopetti moottoripyörien testaamisen kokonaan. Se aiheutti hetkeksi tilanteen, jolloin ei enää voinut rekisteröidä omavalmistemoottoripyöriä, niille kun pitää tehdä käsittelykoe ja jarrutuskoe ennenkuin se on mahdollista. Paikataksemme tilanteen, hankimme sertifikaatit, ja perustimme MMAF Testing Oy:n.

Nyt harrastajat pystyvät jälleen tekemään omavalmistemoottoripyöriä ja saavat niillä myös ajaa laillisesti kaduilla.

Sitä tässä työstettiin aikansa, se on varsin konkreettinen tulos, kun perustimme oikea yrityksen auttamaan asiassa.

Mitäs muuta teillä on tekeillä?

– Tietenkin tässä ovat esillä olleet EU:sta tulossa olevat katsastusasiat, ja toisena EU:n romutusasetus. Niihin olemme yrittäneet vaikuttaa.

Mitä romutusasetus vaikuttaa teidän näkökulmasta harrastajien toimintaan?

– Käytännössä en ole aivan satavarma, miten se pilkulleen menee, mutta se tarkoittaa, että jos ihmisillä on pitkäaikaisia kesken olevia projekteja, mitkä eivät ole kilvissä, niin he joutuisivat periaatteessa kertomaan, että tämä projekti tai mp tai auto on vielä olemassa, ja sitten maksamaan siitä erillisen maksun, koska se ei ole kilvissä.

Hieman pienempi ja hieman nuoremmalle kuskille rakennettu trike.

Hieman pienempi ja hieman nuoremmalle kuskille rakennettu trike.

Taustalla on kaunis ajatus, kuten aina lakiesityksissä ja asetuksissa: Tavoitteena on saada materiaali kierrätykseen. Henkilökohtaisesti ajattelen, että jos sinulla on jokin latolöytö tai muu pitkäaikainen projekti, että miten paljon siitä oikeasti materiaalia saadaan hyötykäytettyä, sulatettua uusiokäyttöön tai johonkin vastaavaan. Mutta sitä varten olemme tässä, että tuomme käytännön konkretiaa ja näkökulmaa tilanteen todellisuuteen. Latolöydöt eivät yleensä ole mitään uudenkarheita vehkeitä tai sellaisia, mistä paljoakaan pystytään hyödyntämään. Romutusasetus on kuitenkin ilmeisesti tuloillaan ja pyrimme järkeistämään sitä niin paljon kuin mahdollista, Ikonen pohtii.

– On vaikea ennustaa, miten tiukkana se Suomeen asti tulee. Tietenkin yritämme parhaamme, että se olisi mahdollisimman helppo rakentajan, käyttäjän näkökulmasta. Että harrastusta olisi helppo jatkaa, koska tämä on aika iso henkireikä monelle ihmiselle. Ihmisillä on jopa rakentelun kautta saatu ammatti. Tai tämä on samalla omanlaistaan terapiatoimintaa tai aivan muuten vaan rakennellaan moottoripyöriä.

Latolöytöprätkillähän on myös kulttuurihistoriallista arvoa?

– Sitäkin. Tosin kyllä siellä tietysti on näitä ääripäitäkin, että on hehtaaritolkulla kaikenlaista romua pihat täynnä, mistä varmasti on myös jonkinlaisia ympäristövaikutuksia, mutta ne ovat ääripoikkeuksia eivätkä edusta kokonaisuutta.

Entä sitten moottoripyörien katsastus, onko siitä tulossa pakollinen Suomessakin?

– Näyttää siltä, että se on EU:n puolelta tulossa. Suomi on yksi harvoista EU:n jäsenvaltioista, missä ei ole moottoripyörien pakollista katsastusta. Tosin Portugali taisi juuri torpata pakollisen katsastuksen.

Joonas Ikosen vaikuttavassa Hayabusassa on mm. viisi jäähdytintä, turbo ja 600 hevosvoimaa. Sekä erinomaisen hieno maalipinta.

Joonas Ikosen vaikuttavassa Hayabusassa on mm. viisi jäähdytintä, turbo ja 600 hevosvoimaa. Sekä erinomaisen hieno maalipinta.

Tietenkin yritämme vaikuttaa ja olemme tehneet yhteistyötä Smoton kanssa, ja olemme saaneet dataa vakuutusyhtiöiltä kolaritilastoista. Moottoripyörien katsastuksessa on ajatuksena, että turvallisuus parantuisi, mutta monet tutkimukset ovat jo kertoneet, että yleensä tekninen vika ei ole onnettomuuksien aiheuttajana.

Kaunis ajatus on, että motoristien liikenneonnettomuuskuolemissa päästäisiin nollaprosenttiin, mutta onko se käytännössä mahdollista, niin todennäköisesti ei. MMAF:n näkemys on, mikä tulee esille myös Liikenneministeriölle antamssamme lausunnossa, että pakollisella katsastuksella ei saada turvallisuutta parannettua. Näemme, että se on vain ylimääräinen kulu moottoripyöräilijälle.

Katsastuksen toteuttamisesta on erilaisia versioita, koska EU:ssa ei ole yhtenäistä linjausta asiassa. Jotkut maat hoitavat sen tienvarsikatsastuksina poliisin toimesta, tai katsastuskonttoreilla, tai jotain muuta vastaavaa. On väläytelty sitäkin, että moottoripyöräliikkeet voisivat tehdä sen huollon yhteydessä.

Katsastuksen toteutustapa on jokaisen maan itse päätettävissä oleva asia. Eli yritämme sitten vaikuttaa, jos tulee päätös että katsastetaan tai ei katsasteta, siihen, miten katsastus toteutetaan.

Poliisilta on kysytty kantaa tienvarsitarkastuksiin, se tarkoittaisi sitä, että poliisin resursseja pitäisi lisätä valvontaan. Myös katsastuskonttoreilta on kysytty, miten tämä vaikuttaisi heidän näkökulmastaan, niin he joutuisivat kouluttamaan henkilöstöä ja ehkä hankkimaan testauslaitteistoa – miten moottoripyörässä  testataan jarruja?

Suomessa ajokausi on lyhyt, joten katsastusajankohta osuisi tietenkin keväälle. Jos katsastuksen yhteydessä pitäisi tehdä testiajo, niin sitä ei talvella voi tehdä ulkona. Tai sitten pitäisi olla iso sisähalli.

Lisäksi katsastusmiehille pitäisi ajattaa moottoripyöräkortit, eli kyllä siinä aika monta kysymysmerkkiä on vielä olemassa. Katsastuksen tulo ei tapahdu vain siten, että ruvetaanpa katsastamaan moottoripyöriä.

Periaatteessa katsastuksella voitaisiin saada torpattua rajuimpia, huonokuntoisimpia moottoripyöriä, mutta trendi ainakin Suomessa on ollut se, että moottoripyörät ovat aika hyvässä kunnossa. Moottoripyöräily on enemmän harrastus täällä, kun taas jossain Etelä-Euroopan valtioissa ajetaan ympäri vuoden moottoripyörillä, jolloin ne ovat enemmän kulkuvälineitä.

Joonaksen vahvasti modifioiman Busan mittaristo.

Joonaksen vahvasti modifioiman Busan mittaristo.

Valtaosalle suomalaisista moottoripyöräily on harrastus.

Miten MMAF suhtautuu huoltojen yhteydessä huoltoliikkeissä tapahtuvaan katsastukseen?

– En pysty MMAFin kantaa sanomaan, mutta oma kantani on, että sittenhän se tarkottaisi sitä, että he, jotka ovat kykeneväisiä itse tekemään huoltonsa, joutuisivat viemään pyöränsä huoltoliikkeisiin huoltoon

Itse entisenä automekaanikkona ja nykyisenä autosuunnitteluinsinöörinä karsastaisin sitä ajatusta, että joutuisin viemään oman Hayabusani jonnekin Suzukin huoltoon. Se on hyvin paljon muokattu, joten taidan tuntea sen paljon paremmin, kuin yksikään Suzuki-mekaanikko, mutta tämä on henkilökohtainen mielipide, ei MMAF:in linjaus.

Miten paljon teillä on jäseniä?

– Noin 500-600 jäsentä. Tietysti, mitä enemmän meillä olisi väkeä mukana, sitä enemmän saisimme asiaamme edistettyä. Talkoohommissahan tässä ollaan, rakkaudesta lajiin. Toki sekin on ymmärrettävä, että ihmisillä on tiukkoja aikoja, mutta pyrimme tietysti tekemään parhaamme. Hallituksen jäsenmäärä on yhdeksän henkilöä ja puheenjohtajana toimii Jani Immonen. Hallituksessa on pitkän linjan moottoripyöräharrastelijoita, itse olen ollut muutaman vuoden hallituksessa vähän tuoreempana kasvona.

Ehkä oma näkemykseni eroaa vanhan linjan rakentelijoista siinä, että voidaan rakentaa muitakin moottoripyöriä kuin vain choppereita ja sellaisia. Vaikka nekin ovat hienoja pyöriä, niin ne eivät kata koko moottoripyörien rakenteluharrastusta, ja oma näkemykseni on toisentyyppinen. Itselleni olen tehnyt tuon turboahdetun Hayabusan tuossa.

Ajatko kisaa sillä?

Höntsää kyllä, mutta se on minulla ihan katuajossa. Se on siis katulaillinen. Höntsän kiihdytyspäivillä on tullut ajeltua, mutta kyllä mä sillä tykkään ajaa muutenkin. Viime kesänä kävin juuri ajamassa Turun Saariston Rengastien. Pakkasin kalsarit reppuun, ja lähdin pariksi viikoksi ajelemaan, moikkaamaan kavereita ympäri Suomen,

Miksi moottoripyöräharrastajan kannattaisi liittyä MMAFiin?

Joonas Ikonen toivoo, että mahdollisimman moni moottoripyörien rakentamisesta kiinnostunut liittyisi MMAF:n. Se antaisi rakentelijoiden äänelle entistä parempaa kuuluvuutta.

Joonas Ikonen toivoo, että mahdollisimman moni moottoripyörien rakentamisesta kiinnostunut liittyisi MMAF:n. Se antaisi rakentelijoiden äänelle entistä parempaa kuuluvuutta.

– Jos MMAF:ää ja muita etujärjestöjä ei olisi, niin kyllä tämä moottoripyöräharrastaminen olisi hankalampaa. Et välttämättä pystyisi vaihtamaan stongaa, tai vilkkuja, tai tekemään omavalmistemoottoripyöriä. Mitä enemmän saamme jäsenistöä mukaan, niin saamme lisää ääntämme kuuluviin tuonne pääkallonpaikalle, että tämä on ihan vakavissaan otettava harrastus isolle ihmisjoukolle.

Joillekin tämä on tietysti hupihommaa, mutta joillekin tämä on elämä. Koko elämä pyörii moottoipyöräilyn ympärillä. Mitä enemmän saamme ääntä rummuttaa eteenpäin, niin se helpottaa asioita. Emme ole mikään pieni yhteisö, vaan moottoripyöräilijöitä on Suomessa paljon. Sen takia kannattaisi etujärjestöihin liittyä. MMAF:n jäsenmaksu on kohtuullinen 30 euroa vuodessa.

Tarjolla on myös kaikenlaisia jäsenetuja, samoja, mitä esimerkiksi Smotolla on, alennuksia eri paikoista ja laivamatkoista. Jäsennumeroa vilauttamalla saa alennuksia liikkeistä.

Moottoripyöräilijöiden kannattaa olla aktiivisia ylipäätään moottoripyörien rakentelussa ja rummuttaa sanomaa eteenpäin, että tätä harrastetaan. Jos ei siitä koskaan puhu, ei kukaan siitä mitään tiedäkään. Ole ylpeä motoristi ja ole ylpeä mp-rakentaja ja tee omannäköisiäsi moottoripyöriä – se on pääasia. Itsellehän ne rakennetaan, kehottaa Joonas Ikonen.