Kun kerho on valtakunnallinen, niin minkälaista kerhotoimintaa teillä on?
– Nordic VMax-meeting on päätapahtuma, jonka kylkeen tänä vuonna tulee 40-vuotisbileet. Vuosittain järjestetään Kulkuriajot -tapahtuma. Ihan vain käydään kahvilla jossakin päin Suomea, tavataan toisiamme. Meillä on lista, parikymmentä paikkaa ympäri Suomen, minne mennään kahville tiettynä päivänä, tiettyyn paikkaan. Siellä kerätään nimet ylös ja lähdetään takaisin kotiin tai tehdään joku ajolenkki. Sen takia me tunnetaan toisemme niin hyvin. Syyskokouksessa palkitaan ne, jotka ovat eniten käyneet Kulkuriajo-tapahtumissa. Tietysti se on, tai sen pitäisi olla leikkimielinen kilpailu, mutta kyllä ihan verissä päin ajetaan siitä, kuka haluaa/saa maksimipisteet. Kun kiertää ääripisteistä: pohjoisin, itäisin, läntisin ja eteläisin, saa vielä vähän extraa. Palkinnoksi saa vuosilaatan, kultainen, hopea, pronssi, ja jos käy vähintään viidessä paikassa, saa ihan perusmustan laatan, kertoi Yamaha VMax Club Finlandin puheenjohtaja Toni Collander.
Yamaha VMax Club Finlandin puheenjohtaja Toni Collander.
Missä kaikkialla VMax Clubin jäseniä on?
– Jäseniä on ympäri Suomea, Rovaniemellä pohjoisimmat, en ihan tarkkaan osaa sanoa, kuka on pohjoisin ja tietysti joku pahoittaa mielensä, jos asuu vielä pohjoisempana.
Missä on Vmax-keskittymä? Onko sellaista?
– Uusimaa ja Häme, siellä on enemmän jäseniä.
Mikä sinua VMax:ssa viehättää?
– Ihan alkujaan, että se näyttää moottoripyörältä. Siinä ei ole mitään ylimääräistä. Se on sen näköinen, miltä moottoripyörän kuuluu näyttää.
Yamahan VMax power-cruiser täyttää tänä vuonna 40 vuotta.
Päästäkseen jäseneksi, pitääkö olla VMax-moottoripyörä?
– Säännöt sanoo niin, että pitää omistaa VMax, mutta ei me sitä mistään tarkisteta, että onko pyörä juuri hänen pyörä ja jos myy pyörän pois, niin ei me ketään eroteta. Jos meidän kanssa haluaa olla, niin saa jäädä kerhoon. Monen puolisot ja lapset ovat kannatusjäseniä. Paljon on ollut sellaisiakin, että tyyppi liittyy kerhoon, katsoo että on Kulkurinajot, tulee paikalle yksinään, seuraavana viikonloppuna on toiset Kulkurinajot, ottaa vaimon mukaan. Seuraavalla viikolla tulee vaimon kannatusjäsenyyshakemus. Mielestäni kannatusjäsenjärjestelmä pitää tätä porukkaa kasassa, kun täällä ollaan paljon pariskuntina.
– Tämä on sellainen sakki, että sosiaalinen paine estää vaihtamasta pyörää mihinkään muuhun. Miksi vaihtaa hyvää porukkaa toiseen. Toki kerhotoiminta ei ole kaikkia varten. Moottoripyöräilyä voi harrastaa niin monella tavalla, toteaa Toni Collander.
Teija Collander.
VMaxin ständillä oli, yli 10 vuotta kerhon jäsenenä ollut Teija Collander.
Mikä VMax Clubissa viehättää?
– Ihmiset ja pyörät tietysti. Meillä on todella hyvä porukkahenki.
Kuinka paljon on naisjäseniä?
– Aktiivisia on varmaan 20-25 ja kaikkiaan varsinaisia ja kannatusjäseniä on yhteensä ehkä viitisenkymmentä.
Teettekö naisporukalla jotain spesiaalia, vai menettekö aina koko kerhona?
– Joskus järjestetään jotain saunailtaa tai vastaavaa. Nykyään harvemmin, kun meitä kuuluu naisia hallitukseenkin ja ollaan miesten kanssa samoissa jutuissa. Ennen miehet olivat hallituksessa ja naiset järjestivät jotain muuta keskenään, niin nykyään sille ei ole enää sillä tavalla tarvetta. Kaikki voidaan osallistua kaikkiin juttuihin. Meidän omissa tapahtumissa, kun meillä on NWM Nordic Meeting, niin siellä on erikseen pelkästään naisille järjestetty juttu. Se on "salaisuus". Yleensä siellä on skumppaa, mansikoita, kermavaahtoa. Kaikkea herkkuja ja kivaa tekemistä, paljastaa Teija Collander.