Varsinkin lentoja varatessa eri sivustojen ilmoittamat hinnat versus hinta, minkä kyseisestä lennosta lopulta maksaa, eroavat toisistaan välillä aika paljonkin. Perushintaan lisätään lentokenttävero ja useimmat lentoyhtiöt veloittavat ruumaan menevästä matkatavaroista erikseen. Jos lennon aikana haluat nauttia jotain muuta kuin kahvia, siitäkin menee nykyään lisämaksua, muillakin kuin halpalentoyhtiöillä lennettäessä. Jos haluat varmistaa vierekkäiset paikat matkakumppanisi kanssa, saattaa sekin tehdä loven matkabudjettiin.

Mutta nyt ensimmäistä kertaa törmäsimme lisämaksuun lähtiessämme hotellista. Minibaari huoneesta löytyi, mutta kysymys ei ollut siitä, vaan jo aiemmin mainitusta turistiverosta. Kun tarkemmin aloimme tutkia kyseistä veroa, kävi ilmi, että käytäntö on hyvin sekalainen. Tiedustelimme asiasta SMT Oy:n viestintäpäällikkö Tuulia Taipaleelta.

– Turisti- eli kaupunkivero (tourism tax, accommodation tax, city tax) on alkanut yleistyä 2010-luvun aikana ympäri maailmaa. Asian seuraamista hankaloittaa se seikka, että paikallisesta lainsäädännöstä riippuen turistivero voidaan ottaa käyttöön koko maahan, alueittain tai jopa kaupungeittain. Esimerkiksi Espanjassa Katalonia otti sen käyttöön vuonna 2012, Baleaarit 2016 (lähde: http://espanja.com/fi/uutiset/4101-turistivero-baleaareille), vastaa Tuulia Taipale.

Se ihmeen turistivero. Ja tässä virallinen tiedote asiasta hotellin respan seinällä.

Asian tekee sekavaksi lisäksi se, että turistiveron suuruus vaihtelee todella paljon paikkakunnasta ja majoituksen tasosta riippuen. Se voi olla 0,25€ - 5,00€ henkilöltä vuorokaudessa, kiinteä huonekohtainen euromäärä / vuorokausi tai prosentuaalinen summa huoneen hinnasta. Hostelleissa peritty summa on matalin ja loogisesti viiden tähden hotelleissa korkein. Lisäksi on vielä sesonkikohtaisia hintoja. Jossakin varoitettiin, että esimerkiksi Dubaissa vero voi olla jopa 20% huoneen hinnasta.

Vastaavasti myös ikäraja vaihtelee. Kuten oheisessa kuvassa olevasta tekstistä voi lukea, Milanossa veroa ei peritä alle 18 vuotiailta, liikuntarajoitteisilta tai heidän avustajiltaan, mutta esimerkiksi Firenzessä verotta pääsevät vain alle 2-vuotiaat, Pariisissa alle 12-vuotiaat, Lissabonissa alle 13-vuotiaat ja joissakin kaupungeissa verotetaan kaikkia ikään katsomatta.

Tässä kohden tietenkin motoristi, joka on matkassa pienellä budjetilla ja yöpyy vain leirintäalueilla naurahtaa, että ei koske meitä. Mutta esimerkiksi Sveitsissä voi varautua turistiveroa maksamaan myös leirintäalueilla, varsinkin jos vuokraa mökin. Mutta tämäkin on, tottakai, paikkakuntakohtaista.

"Vain käteisellä"

Turistiveron maksuun kannattaa varautua etukäteen siksikin, että maasta ja paikkakunnasta riippuen veroa EI VOI suorittaa matkan tilauksen yhteydessä ennakkoon, vaan se suoritetaan vasta lähdettäessä suoraan hotelliin/majoituspaikkaan sieltä lähdettäessä ja joissakin tapauksissa veron voi maksaa AINOASTAAN KÄTEISELLÄ!

– Tjäreborgilla on varsin kattava lista turistiverosta kohteittain https://www.tjareborg.fi/faqarticle/mikae-on-turistivero (listasta löytyvät nähtävästi vain Tjäreborgin omat kohteet. Toim.huom.). Lisäksi ETOA eli European Tourism Organisation ylläpitää listaa turistiveroista Euroopan maissa. Se löytyy osoitteesta: http://www.etoa.org/events/policy/regulation-and-taxation/tourist-taxes

Toisaalta tilanteen muuttuessa, listoja voi olla vaikea pitää ajan tasalla. Siksi Google-haku alussa mainituin termein (tourism tax, accommodation tax, city tax) + kaupungin nimi, tai tiedustelu suoraan hotellista varmistavat asian, neuvoo vielä viestintäpäällikkö Tuulia Taipale.

Ja tässä varmemmaksi vakuudeksi vielä kuitti turistiveron maksamisesta.

– Joissakin maissa peritään myös niin sanottua maahantuloveroa tai lentokenttämaksua, minkä jokainen matkustaja maksaa erikseen lentokentällä. Näistä löytyy tietoa nimellä departure tax tai airport tax. Joissakin tapauksissa maksu tulee suorittaa paikallisessa valuutassa, mikä voi aiheuttaa matkustajille yllätyksiä. Näitä lisämaksuja esiintyy yleensä niin sanotuissa eksoottisemmissa kohteissa. Kukin maa määrittelee omassa lainsäädännössään, sisällytetäänkö maksu lentolipun hintaan vai ei, miten ja minkä suuruisena se maksetaan. Lisätietoja tästä löytyy esimerkiksi: https://en.wikipedia.org/wiki/Departure_tax

Tätä matkustajakohtaista maksua ei pidä sekoittaa lentoyhtiöiden maksamiin lentokenttämaksuihin, jotka eivät edes näy matkustajille asti ja jotka sisältyvät - luonnollisesti - lipun hintaan, lisää vielä Tuulia Taipale.

– Turistiveroa perustellaan sillä, että sen tuotto ohjataan turistikohteiden ylläpitoon. Suomessa tai muissa Pohjoismaissa ei turistivero ole käytössä, enkä ole kuullut, että kyseisen kaltaista veroa olisi edes suunnitteilla.

Lopuksi todettakoon, että Suomessa on onneksi (ainakin vielä) jokamiehen oikeudet, eli teltan voi pystyttää tietyin rajoituksin lähes minne vain, nauttia luonnon rauhasta eikä tarvitse huolehtia mistään ylimääräisistä kuluista.